Plan: | Enschot 2008 1e herz. (Bosscheweg 11) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2009028-e001 |
In het belang van de bescherming van het milieu zijn, ten einde de bodem te beschermen, regels gesteld in de Wet bodembescherming (Wbb). De wet is van toepassing op bestemmingsplannen die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken zoals bijvoorbeeld stedelijke uitleggebieden, stedelijke herstructurering of herontwikkelingsopgaven, waarbij het gebruikelijk is om in de toelichting nader in te gaan op eventuele verontreinigingsituaties op basis van een uitvoerig bodemonderzoek.
Het hotel de druiventros bestaat al meer dan 100 jaar. In 1978 werd het hotel door de familie Mutsaers gekocht. In 1980 en 1992 vonden een aantal uitbreidingen, zoals de bouw van een restaurant, kegelhal en extra kamers, plaats. In 1998 werd het oude restaurant afgebroken en kreeg het hotel een nieuwe eetzaal met drie verdiepingen voor hotelkamers. Tevens werd de kelder door het CBR in gebruik genomen als bedrijfsruimte.
Ter plaatse zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd. In 1994 is door MDZ een onderzoek in het kader van een bouwvergunning uitgevoerd. Ter plaatse zijn maximaal licht verhoogde gehalten in de grond en het grondwater aangetroffen.
In september 2000 is in het kader van de aankoop van een stuk groenstrook door Grontmij een bodemonderzoek uitgevoerd. Tijdens het onderzoek zijn licht verhoogde gehalten in de grond en het grondwater aangetroffen. In het historisch onderzoek van Grontmij is een oprichtingsvergunning voor het realiseren van een benzinepompinstallatie bekend geworden. Deze vergunning is in 1930 aan Sinclair Petroleum verleend. De benzinepomp is in 1966 verwijderd i.h.k.v. de aanleg van het viaduct over de Heukelomseweg. In deze tijd is het oude hotel naar de huidige locatie verplaatst. In december 2007 is door Oranjewoud in het kader van de aanleg van een riooloverstort en de verbreding van een rotonde een verkennend onderzoek uitgevoerd (BIS-loc 306196). Geconcludeerd werd dat in de grond en het grondwater maximaal licht verhoogde gehalten zijn aangetroffen.
In de directe omgeving zijn enkele slootdempingen, een erfverharding bekend. Bovendien zijn ter plaatse van de percelen aan de Corellisingel 2 en de Bosscheweg 12 twee voormalige ondergrondse tanks bekend. Al deze verdachtmakingen vallen buiten de invloedszone van de onderzoekslocatie.
Het perceel aan de Bosscheweg 11 (Druiventros) is in het verleden meerdere keren onderzocht. De onderzoeken zijn echter fragmentarisch van aard, en voor het grootste deel gedateerd. Voor het aanvragen van een bouwvergunning zijn deze onderzoeken dus niet voldoende. In dit geval dient dus een actueel bodemonderzoek ter plaatse van de bouwlocaties uitgevoerd te worden.