direct naar inhoud van 9.1 Bestaand watersysteem
Plan: Piushavengebied 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001

9.1 Bestaand watersysteem

9.1.1 Gebiedskenmerken

Bestaand watersysteem

Gebiedskenmerken

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Beneden Dommel en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van Waterschap de Dommel.

Het plangebied beslaat het plangebied een bruto oppervlakte van ongeveer 83,5 ha. Daarvan is in de bestaande situatie ongeveer 6,5 ha oppervlaktewater, en ongeveer 8,7 ha park / groen. Het merendeel van het plangebied (de resterende circa 68 ha) is verstedelijkt, met voornamelijk bedrijven langs de Piushaven en het Wilhelminakanaal. De rest is woongebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001_0003.jpg"

GROEN EN OPPERVLAKTEWATER

De maaiveldhoogte in het plangebied ligt tussen ongeveer 13,00+ en 14,00+ Het terrein loopt af van west naar oost. De oorspronkelijke dalstructuur van de voormalige Korvelse Waterloop is deels herkenbaar in het reliëf. De laagste gedeeltes liggen in Jeruzalem, op ongeveer 12,75+

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001_0004.jpg"

TERREINHOOGTEN

9.1.2 Bodem en grondwater

De gemeente Tilburg bevindt zich nabij de westelijke rand van de Centrale Slenk, een dalingsgebied in het centrale en oostelijk deel van Noord- Brabant. In het gebied is een matig doorlatende deklaag aanwezig. Deze deklaag wordt gevormd door afzettingen van een aantal Holocene Formaties, die zijn gegroepeerd in de Nuenengroep. De afzettingen bestaan uit matig tot fijn zand, leem, klei en veen.

Uit de bodemkaart van Nederland, schaal 1 : 50.000 blijkt dat de bodem over grote delen van Tilburg zandig van opbouw is. In het plangebied van de Piushaven is de deklaag (van 14+ tot 5+ NAP) opgebouwd uit fijn zand en leem. Het eerste watervoerend pakket (van 5+ tot 50- NAP) bestaat uit matig grove tot grove zanden, terwijl de eerste scheidende laag (van 50- tot 120- NAP) uit klei en fijn zand bestaat. De bodemdoorlatendheid in het plangebied is matig tot goed.

In de natste periode van het jaar variëren de grondwaterstanden in het plangebied van 1,5 tot 2,5 m – mv. De gemiddeld hoogste grondwaterstand varieert tussen 11,80+ en 11,45+. Het grondwater stroomt overwegend naar het zuidoosten. De gemiddelde grondwaterstand geeft een vergelijkbaar beeld, met peilstijgingen tussen 11,25+ en 11,00+. Er is geen sprake van grondwateroverlast en de ontwatering voldoet ruimschoots aan de gestelde normen

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001_0005.jpg"

GEMIDDELD HOOGSTE GRONDWATERSTANDEN

9.1.3 Oppervlaktewater

Oppervlaktewater

In het plangebied is er enkel open water aanwezig in de vorm van de Piushaven, die in open verbinding staat met het Wilhelminakanaal. De haven heeft een lengte van circa 1350 meter en een breedte die varieert van 30 tot 80 meter. De diepte van de haven bedraagt ongeveer 2,0 meter.

Rijkswaterstaat handhaaft een constant waterpeil van 12,50 m +NAP. Enkel bij hoge afvoeren uit Eindhoven gaat het peil omhoog tot 12,60 m+ NAP, echter dit peil vormt geen gevaar voor eventuele wateroverlast in het Piushavengebied. Het Wilhelminakanaal en de Piushaven zijn aangelegd in 1923 door het zand weg te graven en de bodem af te dichten met een kleilaag. De Piushaven en Wilhelminakanaal staan niet in direct contact met het grondwater, er is sprake van hydrologische isolatie van het grondwatersysteem.

n de jaren 1999, 2008 en 2009 zijn waterbodem- en oppervlaktewateronderzoeken uitgevoerd in gedeelten van de Piushaven. De waterbodem is voornamelijk beoordeeld als kwaliteitsklasse B, op basis van nikkel, zink, cadmium, cobalt en/of minerale olie. Bij de brug over de Hoevenseweg is de waterbodem sterk verontreinigd met cadmium. Daarnaast dragen PAK en Organische Chloor Verbindingen bij aan de vervuiling.

Het oppervlaktewater is verontreinigd met nikkel en zink. In de zomermaanden komen blauwalgen voor die potentieel toxisch zijn voor de mens. Uit zwemwateronderzoek in 2008 blijkt dat de waterkwaliteit voldoet aan de normen voor zwemwater, buitenwater (Besluit hygiëne en veiligheid zweminrichtingen). In het Wilhelminakanaal is sprake van een vergelijkbare waterkwaliteit als in de Piushaven.

De aanwezige waterbodemverontreinigingen kunnen een belemmering vormen voor herontwikkeling van de Piushaven. Herbeoordeling van de waterbodem met de nieuwe Waterwet is (dan) nodig.

9.1.4 Riolering

Het regen- en vuilwater afkomstig van de bestaande bebouwing en verhardingen wordt afgevoerd via een gemengd rioolstelsel naar het eindgemaal Moerenburg, en dan verpompt naar de RWZI Tilburg, beide in beheer van waterschap De Dommel. Er vinden geen rioolwateroverstorten op de Piushaven plaats.