direct naar inhoud van 6.3 Noordoever | Zuidflank Armhoef met Gemeentewerf
Plan: Piushavengebied 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001

6.3 Noordoever | Zuidflank Armhoef met Gemeentewerf

6.3.1 De Werf

Algemeen

De locatie ligt aan de noordoever van de Piushaven, tussen Ringbaan Oost en het Wilhelminakanaal. Aan de noordzijde is de locatie begrensd door de achterpercelen van de woningen van de Oisterwijksebaan. In het uiterste oosten vormt het perceel van Rijkswaterstaat de begrenzing.

Als ontwikkelingslocatie is De Werf een transformatiegebied. Het bestaande bedrijfsmatige gebruik wordt beëindigd en de locatie ondergaat een herontwikkeling waarbij de woonfunctie domineert. De stedenbouwkundige opzet is te typeren als een voltooiing van de woonbuurt Armhoef. Door de ruimtelijke opzet van de nieuwe toevoeging krijgt Armhoef bovendien ook aan de zuidzijde contact met het water.

Naast woningbouw voorziet het plan in de aanleg van een robuuste groene openbare ruimte als onderdeel van het Havenpark.

Woningbouw

In de periode tot circa 2012 worden in totaal circa 99 woningen gebouwd. Het bouwplan bevat grondgebonden woningen en appartementen in zowel het huur- als koopsegment. Conform de afspraken valt 20% van het aanbod in het sociale segment.

De grondgebonden woningen zijn aaneengebouwd en hebben als een meanderend lint met een oriëntatie op de Piushaven. Deze nieuwbouw sluit direct aan op de percelen van de Oisterwijksebaan. De kenmerkende stedenbouwkundige typologie van Armhoef min of meer gesloten bouwblokken wordt hierdoor gecomplementeerd. De bouwhoogte varieert van 1 tot 3 bouwlagen; de bouwhoogte neemt af naarmate de woningen dichter bij de bestaande woningen aan de noordzijde van het gebied zijn gelegen. Binnen dit meanderende lint is sprake van een rijke differentiatie in woningtypen: variërend van klein tot groot en van patiowoning tot stadswoning.

De appartementen zijn vooral geconcentreerd in één gebouw van 12 bouwlagen. Dit vrijstaande gebouw staat op relatief grote afstand van bestaande woonbebouwing aan de oostzijde van de locatie, op een pleinachtige verbreding van het Havenpark. Het gebouwtype markeert (samen met de beoogde bebouwing van deelgebied Kanaalzicht) de stadsentree van Tilburg vanaf het water.

Overige functies

De transformatie voorziet verder in de herontwikkeling van een beeldbepalend entreegebouw van de voormalige gemeentewerf naast het perceel van Rijkswaterstaat. Voor dit gebouw wordt een commerciële invulling danwel een invulling in de vorm van maatschappelijke doeleinden beoogd. Ook in de plint van het appartementengebouw is ruimte voor een commerciële invulling.

Verkeer en parkeren

De Werf is per auto bereikbaar vanuit Armhoef via de Hendrik Zwaardecroonstraat. Voor het langzame verkeer zijn er verbindingen naar de stad via het Havenpad (parallel aan Ringbaan Oost) en via het Havenpark. De gemeente zet verder in op het realiseren van een nieuwe brug voor het langzame verkeer tussen Armhoef en / Kanaalzicht.

Het bouwplan voldoet aan de parkeernorm zoals gesteld in het gemeentelijke beleid (TVVP 2003). Het parkeren voor de bewoners wordt geheel gerealiseerd op eigen terrein: in achtertuinen, een collectieve hof en een parkeerkelder.

Voor bezoekers zijn verder circa 30 parkeerplaatsen opgenomen in de openbare ruimte.

Openbaar gebied

Tussen de bebouwing en het water ligt een robuuste openbare ruimte die zowel park als woonstraat is. De meandering van de bebouwing creëert enkele verbredingen in het openbare gebied. Het inrichtingsontwerp voorziet hier in de aanleg van enkele bijzondere verblijfsplekken: twee groene ruimten en twee kleine pleintjes.

Het bestaande speelterrein nabij Ringbaan Oost blijft gehandhaafd en is als pocketparkgeïntegreerd in de groenstructuur van het buurtje. Het zuidelijke deel van het perceel van Rijkswaterstaat wordt heringericht en krijgt een groen karakter. Dit gebied blijft in eigendom van Rijkswaterstaat, maar wordt wel openbaar toegankelijk. Het Havenpark loopt daarmee door tot aan het Wilhelminakanaal.

6.3.2 Aandachtsgebied

In het aandachtsgebied vormt het handhaven van het huidige functionele gebruik en bijbehorende aanwezige bebouwing het uitgangspunt voor de bestemmingsregelingen. Voor deze zuidflank van Armhoef liggen volgende basisprincipes aan het bestemmingsplan ten grondslag:

  • De bestaande woonpercelen aan Ringbaan Oost, Oisterwijksebaan (zuidzijde) en de Hendrik Zwaardecroonstraat krijgen een woonbestemming. De toegestane bouwhoogte voor de hoofdbouwmassa's bedraagt maximaal 10 meter.
  • Het noordelijke deel van het terrein van Rijkswaterstaat krijgt een bedrijfsbestemming. Zoals in de vorige paragraaf als is vermeld, zal het zuidelijke deel van het perceel een groenbestemming krijgen.