direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur
Plan: Bedrijventerrein Kraaiven 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008016-e001

2.3 Ruimtelijke structuur

Bedrijventerrein Kraaiven is een industrieterrein uit de jaren 60 (voorheen Industrieterrein Noord), ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten westen van de Midden-Brabantweg. Het is een gemengd bedrijventerrein, met kavels variërend van zeer groot tot klein. Ook de diversiteit aan bedrijven is groot, van transportbedrijven en chemische fabrieken, tot autoshowrooms en loodgieters. Tegenwoordig zijn er ook bedrijfsverzamelgebouwen te vinden. De zuidelijke strook is gelegen aan het Wilhelminakanaal. Ongeveer een kwart hiervan is ingericht als kade, die in eigendom is van de gemeente, maar waaraan de bedrijven pal gesitueerd zijn. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van deze laad- en losfaciliteit. Op de hoek met de Henri Blomjousstraat is een gemeentelijke loskade. Dat is een semi-openbaar terrein waar een een loskade is en een in onbruik geraakte silo. Het is wel de enige plek in Tilburg waar een havenkade openbaar toegankelijk is.

De oostelijke rand van Kraaiven is grotendeels aangewezen als autoboulevard. Naast alle andere representatieve bedrijven zijn hier, gericht op de Midden-Brabantweg (Autosnelweg A261), een reeks autoshowrooms en -werkplaatsen gevestigd, met veel glazen hallen en ruime parkeerterreinen met oude en nieuwe auto's. De noord- en westrand van Kraaiven is gevuld met reguliere bedrijven, maar is wat bijzonderder omdat daar vaak een zijde van de straten aan bos grenst.

In het midden van het bedrijventerrein is een blok aangewezen als een soort centrum. Hier is o.a. een tankstation, een horecagelegenheid en een centraal parkeerterrein aanwezig.

Het meest in het oog springend is de groenstructuur van Kraaiven. Voordat het bedrijventerrein werd aangelegd, bestond het gebied voor de helft uit bos (westen) en akkerland aan een beek (oosten). Dit bedrijventerrein is aangelegd in een stuifduinlandschap. Een roosterachtig wegenpatroon verdeelt het gebied in grote rechthoekige kavels. Waar bedrijven zijn verrezen is de aanwezige begroeiing verdwenen, behalve op niet benutte overhoeken. De groenstructuur binnen het bedrijventerrein wordt gevormd door bomen in brede (gras)bermen langs de wegen.

In dezelfde periode zijn ook grote delen van het Zand, de Reit en het Wandelbos aangelegd, wijken die zich kenmerken door royale lanen met veel groen, vaak ook uitmondend in de grote boscomplexen in Tilburg-West. Ook op Kraaiven zijn deze lanen toegepast, zij het met wat minder bomen dan in de woonwijken. Consequent kent het bedrijventerrein uitsluitend wegprofielen van 25 meter breed, met een rijbaan van 7 meter. Er is dus telkens ruimte voor 18 meter gazon met een of twee bomenrijen. Ook typisch zijn de soms resterende bospercelen op de bedrijfskavels zelf, deze zijn echter niet als zodanig bestemd. Samen met de lanen en de randen die aan het bos grenzen, zorgen ze er wel voor dat Kraaiven een uiterst groene uitstraling heeft. De lanen staan wel onder druk door het parkeren. Niet elk bedrijf heeft meer de gelegenheid het parkeren op eigen erf op te lossen, waardoor auto's vaak in de berm belanden. Op enkele punten zijn al langsparkeervakken aangelegd ten koste van de strakke wegprofielen en brede groenstroken.

Aan de noord-, west- en zuidzijde wordt het bedrijventerrein begrensd door de bossen van bosgebied De Mast. Deze bossen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (zie ook 3.6 Groenbeleid/3.6.1 Ecologische Hoofdstructuur en Groene Hoofdstructuur). Ter hoogte van de Wolterbeekstraat is in het bos een ontgrondingsplas aanwezig (net buiten het plangebied). In het bos aan de zuidzijde tussen het huidige bedrijventerrein Kraaiven en het terrein van Charlotteoord ligt ook een poel. Het bos aan de noordzijde van het plangebied zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan ' Rugdijk - De Mast' worden opgenomen.

Naar aanleiding van de verplaatsing van Revalidatiecentrum Charlotte-Oord en de uitbreiding van de milieuvergunning van het bedrijf IFF Nederland B.V. is er grond beschikbaar dat middels het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Charlotte en verruiming zone industrielawaai Kraaiven" is herbestemd. Voor het gedeelte van het plangebied ten zuiden van de Zevenheuvelenweg en ten noorden van de Swaardvenstraat (voorheen bosgebied) is namelijk op 12 juli 2005 besloten om dit deel te ontwikkelen conform de vigerende bestemming Handel en nijverheid (Bestemmingsplan Industrieterrein Noord). In dit kader en dat van de herontwikkeling van het naastgelegen Landgoed Charlotte is de afgelopen jaren diverse malen met de Groene Malpartners overleg gevoerd aangezien dit gedeelte onderdeel uitmaakte van de GHS.

In 2004 is een studie verricht naar de mogelijkheid voor het inrichten van de Noord-Zuidzone (tussen Huis ter Heide en Landgoederen Kaaistoep) als ecologische verbindingszone, waar de bossen rondom en in het zuiden binnen het bedrijventerrein Kraaiven ook toe gerekend worden. Daarbij is als eerste gekeken welke verwante ecosysteemtypen aan beide zijden van de geplande verbinding voorkomen en welke soorten daarbij horen. Vervolgens is geanalyseerd voor welke soorten een verbinding op dit schaalniveau mogelijk en noodzakelijk is. Mede op basis van deze studie en financiële overwegingen is geconcludeerd dat het niet realistisch is om de ecologische verbindingszone in de Noord-Zuidzone aan te leggen. Bovendien werd in de studie geconcludeerd dat als er al een verbindingszone zou zijn, het voormalige bos in het zuiden van het plangebied van bedrijventerrein Kraaiven daar geen onderdeel van uit maakt.

Door de natuurorganisaties uit de Groene Mal is bovendien op 21 maart 2005 een uitruil voorgesteld waarbij bedrijventerrein Kraaiven en Landgoed Charlotte zich maximaal tot bedrijventerrein kunnen ontwikkelen en het bij de Steenfabriek in Udenhout geplande bedrijventerrein geheel komt te vervallen. Voor de natuurorganisaties is van belang dat op de locatie Steenfabriek e.o. een substantiële natuurwinst is te bereiken, terwijl zij inschatten dat de natuurwaarden in het vml. bos binnen het plangebied van bedrijventerrein Kraaiven en op Landgoed Charlotte door de ingesloten ligging en de voorgestane bedrijfsontwikkeling en de voorgestane bedrijfsontwikkeling in de toekomst ernstig aan belang zullen inboeten. Mede gezien de voorkeur van de natuurorganisaties heeft het College besloten om op de locatie Steenfabriek ecologie prioriteit te geven en ten aanzien van bedrijventerrein Kraaiven en Landgoed Charlotte de economie.

Tot slot vormt het Wilhelminakanaal in het zuiden van het plangebied een ecologische zone, die dient om de natuurgebieden in de omgeving met elkaar te verbinden. Door middel van de dubbelbestemming Ecologische verbindingszone wordt hieraan extra bescherming geboden.

Bedrijventerrein Kraaiven in vogelvlucht:

- Bruto 212 ha, netto 165 ha uitgeefbaar.

- Vanaf 1960 gefaseerd aangelegd, in 1995 uitgebreid (12ha).

- ± 200 bedrijven, ± 7.000 personen werkzaam, waarvan ± 5.000 in de industrie.

- Vooral grootschalige productie- en groothandelsbedrijven.

- Maximale milieuhinder categorie is 5.

- Bereikbaar over weg en water.