Plan: | Ekkersrijt; Jansen Kanaaldijk Zuid 24 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0848.BP715EKKERSRIJT-VA01 |
Op 21 december 2017 heeft de gemeenteraad van de gemeente Son en Breugel het bestemmingsplan "Ekkersijt; herziening 2017" vastgesteld. Dit bestemmingsplan betreft een reparatie op onderdelen van het bestemmingsplan "Ekkersrijt" dat op 9 augustus 2013 door de gemeenteraad is vastgesteld.
Tegen het bestemmingsplan "Ekkersrijt; herziening 2017" is door Jansen BV (Kanaaldijk Zuid 24) beroep ingesteld. Jansen BV was onder meer van oordeel dat het door hen op 15 september 2016 ingediende principeverzoek ten behoeve van een gewenste ontsluitingsweg langs het kanaal en vervolgens aantakkend op de Verlengde Huizingalaan ten onrechte niet is meegenomen in het bestemmingsplan “Ekkersrijt; herziening 2017”.
Op deze gronden, deels eigendom van Rijkswaterstaat, is in het bestemmingsplan “Ekkersrijt” een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om, onder voorwaarden, een ontsluiting ten behoeve van een afvalverwerkings- en/of recyclingbedrijf te realiseren.
Op 10 april 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State besloten een deel van het bestemmingsplan “Ekkersrijt; herziening 2017” voor zover dit gaat om de bestemming “Bedrijventerrein – 1” ter plaatse van het perceel Kanaaldijk Zuid 24 te Son en Breugel te vernietigen. De raad is opgedragen binnen 52 weken na verzending van de uitspraak met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen een nieuw besluit te nemen.
De Afdeling geeft in de uitspraak aan dat de motivering van de vernietiging erin is gelegen dat het niet goed denkbaar is het bedrijf van Jansen B.V. als zodanig te bestemmen zonder dat is voorzien in een ontsluiting die ruimtelijk aanvaardbaar is. Tijdens de zitting is immers erkend dat de huidige ontsluiting via de Terraweg vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid problemen oplevert. Verder staat vast dat de gemeente Best de Terraweg in het verleden gepoogd heeft af te sluiten voor vrachtverkeer en is niet, althans onvoldoende weersproken gesteld dat deze gemeente zich thans ook verzet tegen vrachtverkeer op de Terraweg, aldus de Afdeling.
Het nieuwe besluit van de gemeenteraad dient in de plaats te komen van het door de Afdeling vernietigde deel van het bestemmingsplan “Ekkersrijt; herziening 2017” voor zover dit gaat om de bestemming “Bedrijventerrein – 1” ter plaatse van het perceel Kanaaldijk Zuid 24 te Son en Breugel. De ontsluitingsstructuur maakt hier, gelet op de inhoud, deel van uit.
Het plangebied betreft het perceel Kanaaldijk Zuid 24 alsmede het gebied waar de wijzigingsbevoegdheid voor een ontsluitingsstructuur is opgenomen.
Begrenzing plangebied geprojecteerd op luchtfoto.
De ontsluiting van het perceel Kanaaldijk Zuid 24 vindt sinds de vestiging van het bedrijf plaats via de noordkant van het perceel en loopt via de Terraweg in westelijke richting (met name grondgebied van de gemeente Best (in blauw verbeeld)).
Gelet op de motivatie van de Afdeling bestuursrecht Raad van State in de uitspraak van 10 april 2019, is onderzocht of de huidige ontsluiting, via de Terraweg, voldoet. Op basis van de aantallen verkeersbewegingen en de situatie ter plaatse is door Kragten geconcludeerd dat de ontsluiting via de Kanaaldijk Zuid - Terraweg niet tot onoverkomelijke knelpunten leidt (bijlage Toelichting ontsluiting Jansen BV), maar dat optimalisaties kunnen worden overwogen om de verkeerssituatie te verbeteren. Daarbij dient te worden overwogen of deze maatregelen niet leiden tot ongewenste neveneffecten, zoals bijvoorbeeld een hogere geluidsbelasting in het nabijgelegen natuurgebied of andere effecten.
Om bermschade te voorkomen kan worden overwogen om maatregelen te nemen in de berm ten behoeve van een betere passeermogelijkheid van vrachtverkeer. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld grasbetonstenen of bermbeton.
Om de snelheid van het vrachtverkeer te beperken kan worden overwogen om enkele (flauwe) plateaus / drempels aan te leggen. Daarmee wordt de snelheid beperkt, wat met name voor het fietsverkeer tot een hoger verkeersveiligheidsgevoel leidt.
Jansen BV heeft verzocht om invulling te geven aan de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in het bestemmingsplan "Ekkersrijt".
De ligging van de wijzigingsbevoegdheid is op onderstaande afbeelding in blauw globaal opgenomen.
Uitsnede verbeelding bestemmingsplan “Ekkersrijt; herziening 2017” ter hoogte van de Kanaaldijk Zuid met hierin in blauw globaal de ligging van de opgenomen wijzigingsbevoegdheid (www.ruimtelijkeplannen.nl).
Als gevolg van het principeverzoek en de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State heeft afstemming plaatsgevonden met de diverse betrokken partijen:
Conclusies naar aanleiding van afstemming
Gelet op de uitkomsten van deze afstemming blijkt invulling van de wijzigingsbevoegdheid, waarbij een ontsluiting ontstaat langs het kanaal via de Kanaaldijk Zuid en vervolgens aantakkend op de Verlengde Huizingalaan, niet haalbaar. Met name Rijkswaterstaat en Defensie wensen aan een dergelijke ontsluiting geen medewerking te verlenen. Rijkswaterstaat stelt zich op het standpunt dat vanwege de veiligheid van de kering door zwaar teer houdend transport, de toekomstige gezamenlijke visie scheepvaart Berzob, de veiligheid van het snelfietspad Tilburg-Laarbeek en ecologie op dit stuk areaal van Rijkswaterstaat, Rijkswaterstaat ter plaatse geen ontsluitingsweg mogelijk wil maken.
Defensie wenst niet mee te werken aan een nieuwe ontsluitingsweg langs het kanaal via de Verlengde Huizingalaan omdat het toevoegen van verhardingen niet wenselijk is omdat dit de veiligheid en toegankelijkheid van de leiding belemmert.
Op 5 juli 2006 heeft de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State het besluit van de gemeente Best, om de Terraweg af te sluiten voor vrachtverkeer, geschorst. Door de gemeente Best en Jansen BV is vervolgens op 11 september 2007 een overeenkomst gesloten op basis waarvan Jansen BV via de Terraweg kan ontsluiten. In de overeenkomst was uitgangspunt dat een alternatieve ontsluiting via de Verlengde Huizingalaan tot de mogelijkheden behoorde.
Jansen BV is tevreden met de huidige ontsluiting van het perceel via de Terraweg.
Naast de ontsluitingsstructuur zoals opgenomen in de wijzigingsbevoegdheid is ook gekeken naar mogelijke alternatieve ontsluitingen. Hierbij is tevens het bedrijf Baetsen BV, dat rechtstreeks ontsluit op de Verlengde Huizingalaan, betrokken. Gekeken is of Jansen BV via de zuidzijde en vervolgens aantakkend op de bestaande ontsluiting van Baetsen BV kon ontsluiten. Dit bleek echter niet tot de mogelijkheden te behoren. Een mogelijke andere ontsluiting aan de zuidzijde van het bedrijfsperceel van Jansen BV behoort evenmin tot de mogelijkheden nu deze gronden in eigendom zijn bij derden, deze gronden eveneens deel uitmaken van het Natuurnetwerk Brabant en op deze gronden sprake is van potentiële andere ruimteclaims.
Op basis van onderzoek is gemotiveerd dat de huidige ontsluiting via de Terraweg voldoet en ruimtelijk aanvaardbaar is. Gelet op de uitkomsten van de overleggen met de diverse partijen, met name Defensie en Rijkswaterstaat, is een nieuwe ontsluiting langs het kanaal via de Kanaaldijk Zuid en aantakkend op de Verlengde Huizingalaan niet haalbaar. Onderzochte alternatieve ontsluitingen blijken evenmin mogelijk.
Gelet op het voorgaande is het perceel Kanaaldijk Zuid 24 bestemd overeenkomstig de regeling en verbeelding van de bestemmingsplannen “Ekkersrijt; herziening 2017” en “Ekkersrijt”. Omdat vaststaat dat de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in de bestemmingsplannen “Ekkersrijt; herziening 2017” en “Ekkersrijt” niet kan worden toegepast, is deze wijzigingsbevoegdheid komen te vervallen.
De voorgenomen aanpassing van de bestemmingsplannen moet passen binnen het vigerende beleid op nationaal, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau.
Voorliggende reparatie naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 10 april 2019 betreft geen ontwikkeling binnen het stedelijk gebied waardoor een beleidsmatige afweging niet noodzakelijk is. Voorliggend bestemmingsplan betreft uitsluitend een reparatie van het bestemmingsplan "Ekkersrijt" en "Ekkersrijt; herziening 2017" naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 10 april 2019.
Toetsing aan milieu- en omgevingsaspecten is gelet op de inhoud en strekking van dit bestemmingsplan niet aan de orde waardoor een beleidsmatige afweging niet noodzakelijk is. Voorliggend bestemmingsplan betreft uitsluitend een reparatie van het bestemmingsplan "Ekkersrijt" en "Ekkersrijt; herziening 2017" naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 10 april 2019 en omvat geen ontwikkelingen.
Het uitvoeren van een milieueffectrapportage is gezien het voorgaande eveneens niet aan de orde.
Het bestemmingsplan "Ekkersrijt; Jansen Kanaaldijk Zuid 24" betreft een reparatie van de bestemmingsplannen "Ekkersrijt" en "Ekkersrijt; herziening 2017" naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 10 april 2019. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Aan dit bestemmingsplan zijn voor de gemeente geen financiële consequenties verbonden.
Het bestemmingsplan "Ekkersrijt; Jansen Kanaaldijk Zuid 24" is op 12 maart 2020 vastgesteld. Het bestemmingsplan is op de gebruikelijke wijze gepubliceerd.