direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herziening reststroken groen 2021
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0848.BP155RESTSTROKEN-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In 2015 is de gemeente begonnen met de verkoop van reststroken. Hiervoor is per wijk een kaart vastgesteld waarop alle verkoopbare reststroken zijn ingetekend. Het college heeft op 19 december 2017 de kaart voor Breeakker (ten zuiden van de Nachtegaallaan), Son centrum en De Vloed vastgesteld. Begin 2018 zijn de kaarten met reststroken ook vastgesteld voor de wijk "t Zand. Sonniuspark valt buiten het project; hier worden geen reststroken aangewezen en verkocht.

Via voorliggend document worden al deze kleine bestemmingswijzigingen voor de betreffende reststroken met één bestemmingsplanprocedure voor alle verkochte reststroken juridisch-planologisch vastgelegd. Tevens is in dit bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bestemmingswijzigingen, van nog niet verkochte reststroken, in de toekomst mogelijk te maken.

1.2 Ligging en beschrijving plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0848.BP155RESTSTROKEN-VA01_0001.png"

Afbeelding 1: uitsnede topografische kaart Son en Breugel

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

In onderstaande tabel zijn de vigerende bestemmingsplannen opgenomen waarvoor voorliggende herziening geldt.

Naam bestemmingsplan   Datum vaststelling   Onherroepelijk  
Son Midden   28 oktober 2010   14 december 2011  
Son Zuid   10 maart 2010   10 juni 2010  
Gentiaan   1 juli 2010   11 maart 2011  
Breugel   15 juli 2010   21 oktober 2010  
Bebouwde kommen; herziening 2017   21 december 2017   1 maart 2018  
Herziening bepaling wonen 2019   3 september 2020   29 oktober 2020  

1.4 Leeswijzer

Na dit inleidende hoofdstuk zal in hoofdstuk 2 de huidige en toekomstige situatie worden beschreven. In hoofdstuk 3 wordt het beleidskader en de haalbaarheid van de voorgenomen aanpassing behandeld. In hoofdstuk 4 komen de juridische aspecten aan bod.

Hoofdstuk 2 Huidige en toekomstige situatie

2.1 Huidige situatie

Naar aanleiding van het in 2013 vastgestelde 'Groenbeleidsplan' van de gemeente Son en Breugel is er in 2015 gestart met de verkoop van groen- en reststroken. Deze stroken worden te koop aangeboden aan de eigenaren van de direct aangrenzende gronden om hun perceel uit te kunnen breiden. Op dit moment hebben de reststroken nog een ‘openbare’ bestemming (meestal 'Verkeer' of 'Groen'), maar dit moet gewijzigd worden naar een ‘particuliere’ bestemming ('Tuin' of 'Wonen').Via onderliggend document worden al deze kleine bestemmingswijzigingen met één bestemmingsplanprocedure voor alle verkochte reststroken juridisch-planologisch vastgelegd.

2.2 Toekomstige situatie

In de toekomstige situatie zullen veel van de beschikbare reststroken in bezit zijn van particulieren. Zij kunnen met deze groenstrook hun huis of tuin uitbreiden indien dit gewenst is. Ter hoogte van de reststroken zullen de zelfde bestemmingsregels van kracht zijn als op het naastgelegen perceel ('Tuin' of 'Wonen').

Hoofdstuk 3 Haalbaarheid

3.1 Beleidskader

De voorgenomen aanpassing van de bestemmingsplannen moet passen binnen het vigerende beleid op nationaal, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau.

De aanpassingen aan de verbeelding en regels betreffen geen ontwikkelingen binnen het stedelijk gebied waardoor een beleidsmatige afweging niet noodzakelijk is. Voorliggende herziening betreft uitsluitend een doorvertaling van het 'Groenbeleidsplan' dat door het college van burgemeester en wethouders in 2013 is vastgesteld.

3.1.1 Groenbeleidsplan 2013

In 2015 is een start gemaakt met de uitvoering van het Groenbeleidsplan (2013). In dit plan is onder meer globaal geregeld wélke gronden binnen de bebouwde kom, in gemeentelijk eigendom dienen te blijven. Per wijk wordt dit uitgewerkt in een kaart met “verkoopbare reststroken”.

In het thema 'Snippergroen' wordt aangegeven dat openbaar snippergroen, ook wel restgroen genoemd, stukjes groen zijn in een woonwijk zonder een duidelijke functie of wezenlijke bijdrage aan het groene karakter van een wijk. Omdat dergelijke stukjes groen vaak kost-baar in onderhoud zijnen ook verhuur voor de gemeente onrendabel is gebleken wil de gemeente dit soort percelen graag verkopen. Daarbij komt het voor dat op plaatsenwaar snippergroen aan particulier terrein grenst bewoners dit groen gaan onderhouden als deel van hun tuin.

Uitgeefbaarheid

Binnen de gemeente Son en Breugel wordt onderscheid gemaakt tussen groen dat de gemeente wil behouden omdat het bijvoorbeeld deel uitmaakt van de hoofdgroenstructuur, en percelen die de gemeente wel wil afstoten. Dit laatste noemen we “uitgeefbaar groen”. Het is voor bewoners of bedrijven mogelijk om dit uitgeefbaar groen te kopen of, bij uitzondering, te huren van de gemeente.

De gemeente heeft een kaart gemaakt waarop alle stukken uitgeefbaar groen binnen de gemeente zijn weergegeven. Percelen die hier op voorkomen voldoen aan het cumulatief van de volgende eisen:

  • de grond grenst direct aan particulier terrein(uitgezonderd grond voor agrarisch gebruik of ontwikkellocaties);
  • de grond ligt niet direct aan een dorps- of wijkontsluitingsweg, en maakt geen onderdeel uitvan de groenstructuurop dorps- of wijkniveau;
  • er liggen in principe geen kabel- en leidingen onder; is dit wel het geval, dan kan de uitgifte alleen plaatsvinden op voorwaarde dat het beheer daarvan mogelijk blijft;
  • de bereikbaarheid voor het beheer van naastgelegen openbaar groen wordt niet belemmerd;
  • de verkeersveiligheid is gewaarborgd;
  • de grond is in principe geen ontwikkellocatie; is dit wel het geval, dan staat het perceel als “tijdelijk uitgeefbaar” op de kaart;
  • het groen levert geen wezenlijke bijdrage aan het groene karakter van de plek.

3.2 Milieu- en omgevingsaspecten

Voorliggende herziening betreft uitsluitend een doorvertaling van het 'Reststroken beleid' dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. De doorvertaling van het 'Reststroken beleid' leidt niet tot nieuwe ontwikkelingen die getoetst dienen te worden. Toetsing aan milieu- en omgevingsaspecten is gezien het voorgaande niet aan de orde.

Het uitvoeren van een milieueffectrapportage is gezien het voorgaande eveneens niet aan de orde.

3.3 Financiële uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan 'Herziening reststroken groen 2021' betreft een doorvertaling van het 'Beleid toevoegen woningen'. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Aan deze actualisering zijn voor de gemeente geen financiële consequenties verbonden.

3.4 Procedures

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Herziening reststroken groen 2021’ zal de procedure van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening doorlopen. In dat kader wordt het ontwerpbestemmingsplan gedurende een periode van zes weken ter visie worden gelegd, waarbij gelegenheid wordt geboden tot het indienen van zienswijzen.

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

De planregels zijn opgebouwd uit vier hoofdstukken: inleidende regels, bestemmingsregels en overgangs- en slotregels. In de volgende paragraaf wordt de inhoud nader toegelicht. Bij het opstellen van de planregels en de verbeelding is uitgegaan van de richtlijnen ‘Standaard voor Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2012)’. De SVBP 2012 omvat verplichtingen en aanbevelingen ten aanzien van de vormgeving en indeling van de planregels en de verbeelding.

4.1 Planregels

4.1.1 Inleidende regels

De inleidende regels zijn opgenomen in artikel 1 en 2. In artikel 1 worden de verschillende begrippen kort toegelicht. In artikel 2 is de toepassingsverklaring van deze herziening opgenomen.

4.1.2 Bestemmingsregels

Debestemmingsregels zijn in artikel 3 opgenomen. In dit artikel worden de verschillende bestemmingen uit de verschillende vigerende bestemmingsplannen(voortkomend uit de toepassingsverklaring) op bepaalde aspecten herzien.

4.1.3 Overgangs- en slotregels

De overgangs- en slot regels zijn, conform de SVBP richtlijnen, in artikel 4 (overgangsrecht) en artikel 5 (slotregel) opgenomen.