Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Achterbroek 6 en 24
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0847.BP02011004-VS01

Artikel 2 Begripsbepalingen

 
Bebouwing
Eén of meer gebouwen en /of bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
 
Bebouwingsvlak
Een op de verbeelding nader aangeduid gedeelte van het bestemmingsvlak waarop volgens de regels bepaalde bebouwing is toegestaan.
 
Bedrijf
Een organisatorische eenheid, waarbinnen op een bepaalde locatie commerciële activiteiten worden uitgeoefend.
 
Bedrijfsgebouw
Een gebouw, geen bedrijfswoning of bijgebouw zijnde, dat dient voor de uitoefening van één of meer bedrijfsactiviteiten.
 
Bedrijfswoning
Een woning in of bij een gebouw of op een bestemmingsvlak, die uitsluitend is bedoeld voor de
huisvesting van (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar, gelet op de bestemming van de grond ter plaatse van het gebouw of het bestemmingsvlak, noodzakelijk is.
 
Bestemmingsgrens
De grens van een bestemmingsvlak.
 
Bestemmingsvlak
Een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming. Het bestemmingsvlak is de ruimtelijke
eenheid, waarbinnen de bebouwing, de ondersteunende voorzieningen en de groene erfinrichting ten behoeve van de desbetreffende bestemming zijn geconcentreerd.
 
Bouwen
Het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een
standplaats.
 
Bouwgrens
De grens van een bouwvlak. Deze grens mag niet door gebouwen mag worden overschreden met
uitzondering van de afwijkingen, die op grond van deze regels zijn toegestaan.
 
Bouwperceel
Een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
 
Bouwvlak
Een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten.
 
Bouwwerk
Elke bouwconstructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct, hetzij indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
 
Bijgebouw
Een vrijstaand of aangebouwd gebouw dat in bouwkundig en functioneel opzicht ondergeschikt is aan een op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw.
 
Detailhandel
Het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, verkopen en/of leveren van goederen aan personen die deze goederen kopen voor eigen gebruik, verbruik of
aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
 
Erfbeplanting
Afschermende (rand)beplanting binnen of direct aansluitend op het bestemmingsvlak of bouwperceel van een agrarisch bedrijf, een ander bedrijf, een woning of een terrein met een andere functie.
 
Gebouw
Elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden
omsloten ruimte vormt.
 
Hoofdgebouw
Een gebouw dat op een bouwperceel door zijn constructie, afmetingen of functie als het belangrijkste gebouw valt aan te merken.
 
Hoofdverblijf
De plaats die fungeert als het centrum van de sociale en maatschappelijke activiteiten van betrokkene en welke een voor permanente bewoning geschikte verblijfsplaats is, die tenminste bestaat uit een keuken, woon-, was- en slaapgelegenheid.
 
Huishouden
Een aantal door eerstegraads familie- of vergelijkbare band aan elkaar gerelateerde personen, dat
gezamenlijk één eenheid vormt en als zodanig ook gebruik maakt van dezelfde gemeenschappelijke voorzieningen en de gezamenlijke toegang in één wooneenheid (zoals een gezin, een gezin met inwonende familieleden of een woongroep).
 
Landschappelijke beplanting
Begroeiingselement in het agrarisch gebied, overwegend bestaand uit opgaande beplanting zonder een hoofdfunctie bosbouw of agrarische houtteelt, zoals bossages, houtwallen, houtsingels, hagen, boomgroepen, bomenrijen en solitaire bomen.
 
Landschaps- of landschappelijke waarden
Het geheel van waarden in verband met bijzondere landschappelijke kenmerken van een gebied of object, in de zin van karakteristieke verschijningsvorm, herkenbaarheid/identiteit en diversiteit, dat bestaat uit aardkundige, cultuurhistorische en visueel-ruimtelijke waarden, afzonderlijk of in onderlinge samenhang.
 
Landschapselementen
De verzameling van landschappelijke beplantingen en natuurelementen.
 
Natuurelement
Een begroeiings- en/of abiotisch element in het agrarisch gebied, anders dan overwegend bestaand uit opgaande beplanting, zoals moerasjes, poelen, overhoeken, steilranden, die geen agrarische productiefunctie heeft.
 
Natuur- of natuurlijke waarden
Waarden in verband met de aanwezigheid van bijzondere planten, dieren en leefgemeenschappen in onderlinge samenhang en in samenhang met hun leefomgeving (biotoop) en welke verband houden met zaken als verscheidenheid/zeldzaamheid, natuurlijkheid/ongestoordheid en kenmerkendheid voor het gebied.
 
Niet-agrarisch verwant bedrijf/functie
Een bedrijf/functie, geen agrarisch bedrijf of agrarisch verwant bedrijf zijnde, zoals een ambachtelijk bedrijf, een buitengebied gebonden bedrijf/functie, een horecabedrijf, een kampeerbedrijf of een overig niet-buitengebied gebonden bedrijf/functie.
 
Overig niet-buitengebied gebonden bedrijf/functie
Een bedrijf of functie geen agrarisch bedrijf, agrarisch verwant bedrijf, ambachtelijk bedrijf, buitengebied gebonden bedrijf/functie, horecabedrijf of kampeerbedrijf zijnde.
 
Perceelsgrens
Een kadastrale grens van een perceel.
 
Plan
Het bestemmingsplan ‘Achterbroek 6 en 24’ van gemeente Someren zoals vervat in de verbeelding en de bijbehorende regels.
 
Rooilijn
Een denkbeeldige lijn die strak langs de voor- en zijgevel van hoofd- en bijgebouw getrokken wordt, welke zoveel mogelijk evenwijdig aan de as van de weg dan wel de perceelsgrens gelegen is.
 
Verbeelding
De plankaart waarop de bestemmingen en aanduidingen van de gronden die in het projectgebied
zijn gelegen zijn aangegeven.
 
Waterberging
Het in tijden van overvloedige neerslag tijdelijk vasthouden van water.
 
Woning
Een (gedeelte van een) gebouw dat met noodzakelijke vergunning gerealiseerd is met de doelstelling om één huishouden te huisvesten.