direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Klaverwei II
Status: onherroepelijk
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0844.PB2005Klaverwei-OH01

3.2 Ruimtelijke structuur

Zoals aangegeven heeft de ontwikkeling van woningen binnen Wijbosch aanvankelijk aan de zuidzijde van het dorp plaatsgevonden. Later vonden ook uitbreidingen plaats ten noorden van de Mgr. Van de Venstraat waarvan de ten westen van het projectgebied gelegen buurt Klaverwei I het meest recente voorbeeld is. Bij de opzet van deze wijk is reeds geanticipeerd op een verdere uitbreiding in oostelijke richting zoals voorliggend plan voorstaat. De structuur van de buurt wordt gedragen door een vierkante onstluitingslus centraal gelegen binnen de buurt. De buurtontsluiting verloopt via twee verlengde zijden van dit ontsluitingslus, welke doorlopen in westelijke en zuidelijke richting. Daarnaast is de meest noordelijke zijde van deze ontsluitingslus reeds verlengd richting het voorliggend projectgebied. Hiermee is bij de opzet van deze buurt een krachtige structuur neergelegd, welke een leidraad vormt voor de verdere ontwikkeling binnen het projectgebied. De bebouwing binnen de woonbuurt bestaat uit grondgebonden woningen in twee bouwlagen met kap. De buurt kent een groen karakter door de ruime en groen ingerichte woonpercelen alsmede door de aanwezigheid van openbaar groen.

Door de historische groei van Wijbosch zijn enkele (voormalige) boerderijen aan de kern vastgegroeid. Dit is ook het geval aan de Mgr. Van de Venstraat ter hoogte van het projectgebied. Deze boerderijen zijn gelegen op ruime percelen met een groene terrein inrichting en refereren aan het (voormalig) agrarisch gebruik van de gronden binnen het projectgebied.

Een deel van het voorliggend projectgebied, ingesloten tussen de Broekkant, de Veghelsedijk, de Mgr. Van de Venstraat en de buurt Klaverwei I, wordt gekenmerkt door een groene invulling in de vorm van grasland. Deze graslanden maken onderdeel uit van de voormalige en huidige agrarisch bedrijven binnen het projectgebied. Doordat verschillende boerderijen inmiddels een woonbestemming hebben gekregen zijn deze gronden niet volledig in gebruik ten behoeve van een agrarische bedrijfsvoering. Buiten de bestaande kleinschalige verkavelingspatronen van dit grasland en enige erfbeplanting laat het gebied geen duidelijke structuren zien, welke waardevol zijn voor de toekomstige ontwikkeling van het projectgebied.

Zowel de Broekkant als de Veghelsedijk vormen in (in oostelijke en zuidelijke richting) de grens tussen het stedelijk gebied en het landelijk gebied. Omdat deze beide wegen ter plaatse van het projectgebied samen komen en daarbij het projectgebied begrenzen maakt het voorliggend projectgebied in ruimtelijk opzicht onderdeel uit van het stedelijk gebied.

Het gebied ten noorden van het projectgebied wordt gekenmerkt door het coulissenlandschap van het buitengebied. Met name verder naar het noorden liggen de akkers ingesloten tussen bospercelen, bossages en laanbeplanting. Het buitengebied direct ten noorden van het projectgebied kent een meer open karakter kent.

Ten noordoosten van het projectgebied bevind zich het bebouwingslint Broekkant-Veghelsedijk welke door haar ligging ten opzichte van de kern Wijbosch, een autonoom karakter kent. De bebouwing vormt echter geen aaneengesloten bebouwingslint. Het bebouwingslint bestaat uit grote (argrarische) percelen als gevolg waarvan de bebouwing op enige afstand van elkaar gelegen is.