direct naar inhoud van 4.10 Veiligheid
Plan: Bestemmingsplan kom Sprundel, Koekoekstraat ongenummerd, tussen 54 en 56
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0840.2583K0001-ON01

4.10 Veiligheid

4.10.1 Externe veiligheid

Algemeen

Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid aan verschillende aspecten aandacht te worden besteed, namelijk:

  • bedrijven waar opslag, gebruik en/of productie van gevaarlijke stoffen plaatsvindt;
  • vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of leidingen.

In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebondenrisico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken (dat wil zeggen vierentwintig uur per dag en gedurende het gehele jaar) en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Voor het groepsrisico bestaan geen wettelijke normen, bij nieuwe ontwikkelingen bestaat echter wel een verantwoordingsplicht. Gemotiveerd moet worden waarom voor de bewuste ontwikkeling op deze locatie een toename (of een overschrijding) van het GR aanvaardbaar wordt geacht.

Besluit Externe veiligheid Inrichtingen (Bevi)

Het besluit geeft een wettelijke grondslag aan het externe veiligheidsbeleid rondom risicovolle inrichtingen. Het doel van het besluit is de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen tot een aanvaardbaar minimum te beperken.

Op basis van het Bevi geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten. Grenswaarden moeten in acht worden genomen. Van richtwaarden kan uitsluitend om gewichtige redenen worden afgeweken.

Voorbeelden van kwetsbare objecten zijn woningen (op enkele uitzonderingen na), gebouwen waar kwetsbare groepen mensen verblijven en gebouwen waarin doorgaans grote aantallen personen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig te zijn. Ook campings worden beschouwd als kwetsbare objecten.

Voorbeelden van beperkt kwetsbare objecten zijn bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen en hotels met een brutovloeroppervlak van maximaal 1.500 m² per object en winkels/winkelcomplexen die niet als kwetsbaar object zijn aangemerkt. Gebouwen zoals kantoren /slaapvertrekken/leslokalen met een vloeroppervlak van 1.500 m² of meer mogen aldus niet binnen de PR-contour 10-6 worden gebouwd. Bij kleinere vloeroppervlakten of bij werkplaatsen/parkeergarages en dergelijke mag enkel ingeval van zwaarwegende redenen binnen deze contour worden gebouwd.

Beide liggen op een niveau van 10-6 per jaar. Bij het voeren van een planologische procedure moet aan deze normen worden voldaan.

Risico-evaluatie

Bedrijven waar opslag, gebruik en/of productie van gevaarlijke stoffen plaatsvindt
Op meer dan 600 meter afstand van de te realiseren woning aan de Koekoekstraat is het IJspaleis gevestigd. Dit bedrijf maakt gebruik van ammoniak en valt onder het Bevi. De PR 10-6-contour (plaatsgebonden risico) van dit bedrijf ligt op 0 m (bron: risicokaart van Noord-Brabant, via internet). Het invloedsgebied voor het Groepsrisico is 260 m. Het bedrijf vormt derhalve geen belemmering voor de beoogde woning aan de Koekoekstraat.

Vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of leidingen

In de directe omgeving van de beoogde woning aan de Koekoekstraat bevinden zich geen risicovolle inrichtingen of leidingen met een veiligheidscontour die een belemmering kunnen opleveren voor de bouw van de woning. Ook vindt er geen vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over wegen in de omgeving.

Conclusie

Externe veiligheid vormt geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.

4.10.2 Overige veiligheidsaspecten

Brandveiligheid: bluswatervoorziening

Op een afstand van maximaal 40 meter van een door de brandweer te gebruiken toegang dient een ondergrondse brandkraan aanwezig te zijn. De capaciteit van de brandkraan dient minimaal 60 m3 per uur te bedragen bij gelijktijdig gebruik van twee brandkranen.

Zowel in de Koekoekstraat als in de Odiliastraat zijn ondergrondse brandkranen aanwezig. Hiermee is de primaire bluswatervoorziening geborgd.

Bereikbaarheid

De locatie is vanuit twee onafhankelijke aanrijroutes te bereiken. Hiermee is ook de bereikbaarheid van het projectgebied in geval van calamiteiten geborgd.

Conclusie

Ten aanzien van de overige veiligheidsaspecten wordt geconcludeerd dat er geen belemmeringen bestaan voor de realisering van de woning.

4.10.3 Conclusie

Veiligheidsaspecten vormen geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.