direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Wijziging 3 bestemmingsplan Negen Kernen - 2012
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0828.WZ3negenkernen2012-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan gaat over de locatie Groenstraat 11 te Haren. Dit plan maakt drie ruime woonkavels mogelijk. Deze komen in de plaats van het nu aanwezige veehouderijbedrijf dat wordt beƫindigd. De agrarische bedrijfswoning wordt een burgerwoning. Het perceel wordt landschappelijk ingepast en er wordt een wandelpad over de omliggende akker aangelegd.

Onderbouwing voor dit plan is vooral opgenomen in de Ruimtelijke onderbouwing. Deze is bij dit plan als bijlage opgenomen. Deze toelichting vult de Ruimtelijke onderbouwing op een aantal punten aan. Zie de Ruimtelijke onderbouwing en bijlagen voor een uitgebreide toelichting op het plan.

1.2 Aanleiding

Bij het opstellen van het bestemmingsplan Negen Kernen - 2012 was het oorspronkelijk de bedoeling om omschakeling van het intensief veehouderijbedrijf aan de Groenstraat 11 te Haren naar woningbouw rechtstreeks mogelijk te maken. Omdat wijziging van de Verordening ruimte van de provincie Noord-Brabant noodzakelijk bleek, waarvoor een aparte procedure is vereist, is in overleg met de provincie gekozen voor het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid van het bestemmingsplan om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Hoofdstuk 2 Aanvullingen op de Ruimtelijke Onderbouwing

2.1 Verordening ruimte 2014; herbegrenzen stedelijk gebied

De provinciale Verordening ruimte 2014 bepaalt dat een bestemmingsplan dat een stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, zoals woningbouw, moet liggen in bestaand stedelijk gebied. Op dit moment van het opstellen van dit bestemmingsplan ligt Groenstraat 11 buiten bestaand stedelijk gebied zoals door de provincie is opgenomen in de Verordening ruimte 2014. De bouw van de woningen is hierdoor pas mogelijk als de provinciale verordening is gewijzigd. In het bestemmingsplan 'Negen Kernen - 2012' is in overleg met de provincie in 2011 gekozen voor het insteken op medewerking via de mogelijkheid tot herbegrenzing van het stedelijk gebied.

Na de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan, zal de provincie gevraagd worden het stedelijk gebied te wijzigen. Op de verbeelding is hiertoe in het ontwerp bestemmingsplan de gebiedsaanduiding opgenomen 'overige zone - verordening ruimte toevoegen bestaand stedelijk gebied - kernen in landelijk gebied'.

Dit plan voldoet aan de voorwaarden voor herbegrenzing; er is sprake van een beperkte afronding welke leidt tot een logische stedenbouwkundige opzet, namelijk voortzetting van (bestaande / voormalige) bebouwing aan de Harense es in passende / typische Harense verkaveling. Zie de bijlagen Ruimtelijke onderbouwing en beeldkwaliteitsplan. Hierbij dienen we te vermelden dat het herbegrenzen tot stedelijk gebied uitsluitend gericht is op de wro wijzigingszones zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Negen Kernen - 2012' voor de kern Haren. Deze wijzigingszones bieden mogelijkheden voor bebouwing op plaatsen waar sprake is of was van bestaande / voormalige bebouwing. De open es vertegenwoordigd een belangrijke cultuurhistorische waarde. Het is niet de bedoeling om naast deze locaties nog verder stedelijk te verdichten. Het bestemmingsplan 'Negen kernen - 2012' is hierop ook ingericht met de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschap' en de aanduiding 'cultuurhistorische waarden'. Deze bestemming en aanduiding zijn gericht op behoud van de (open) es en kennen geen verdere bebouwingsmogelijkheden. Mogelijke archeologische waarden, voorzover nog resterend vanwege de bestaande bebouwing op het perceel, worden geborgd door de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie verwachtingswaarde hoog'. Met deze bestemming is het afgeven van een omgevingsvergunning pas mogelijk na archeologisch onderzoek. Deze dubbelbestemming is opgenomen vanwege de nabijheid van een archeologisch monument, dat ten zuiden van het plangebied ligt. Gezien deze bestemmingen, worden geen waarden van (provinciaal) belang aangetast.

Daarnaast zijn er ook maatregelen getroffen om de landschappelijke kwaliteit te verbeteren (zie hierna onder 2.2), zoals het opnemen van een passende groenstructuur om de nieuwbouw, het aanleggen van een onverhard wandelpad buiten het plangebied over de es en wordt er gewerkt met een beeldkwaliteitsplan.

De nieuwbouwwoningen passen ook binnen het gemeentelijk woningbouwprogramma en zijn als harde plancapaciteit opgenomen in dit programma waarbij afstemming heeft plaatsgevonden met de provincie in regulier overleg. Zie hoofdstuk 4.1 van de ruimtelijke onderbouwing in de bijlage.

2.2 Kwaliteitsverbetering van het landschap; Landschappelijke inpassing

De provinciale verordening kent een algemene regel ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit (zorgplicht). In dit geval wordt gebruik gemaakt van een bestaand bouwperceel en wordt bestaande agrarische bebouwing vervangen voor woonbebouwing. Bouwmassa en functie sluiten aan bij de typische cultuurhistorische verkaveling van de Harense es in de bebouwingsvorm van woonboerderijen. De keuze voor ruime woonkavels is primair ingegeven door deze typerende cultuurhistorische bebouwing van Haren. Een beeldkwaliteitsplan is opgesteld voor het bereiken van de gewenste architectonische uitstraling. De woningen worden op een passende manier landschappelijk ingepast. Een beplantingsplan en investeringsoverzicht is hiertoe opgesteld (zie bijlagen). Dit plan levert een extra bijdrage aan cultuurhistorisch herstel in de vorm van een wandelpad over de es, die van oudsher hier aanwezig waren. Borging vindt voornamelijk plaats door middel van een overeenkomst (zie hierna onder 2.4).

2.3 Ladder duurzame verstedelijking

De ladder voor duurzame verstedelijking is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte ingevoerd en vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening. Doel van de ladder is een goede ruimtelijke ordening in de vorm van een optimale benutting van de ruimte in stedelijk gebieden.

Dit woningbouwplan voldoet aan de ladder duurzame verstedelijking. Woningbouw aan de Groenstraat 11 zelf, in de plaats van het huidige intensieve veehouderijbedrijf, is naast een belangrijke economische drager voor amovering van het veehouderijbedrijf, ook ter plaatse een passende ruimtelijke ontwikkeling. In de plaats van de bedrijfsbebouwing komt woonbebouwing in massa en vorm die beter aansluit bij de typische historische verkaveling van de Harense es. De woningbouw voorziet in een bepaalde regionale behoefte. In de directe regio is geen ander aanbod van dergelijke ruime woonkavels in een passend cultuurhistorisch verkavelingspatroon als met dit plan wordt mogelijk gemaakt. Bij de planvoorbereiding is blijk gegeven van interesse en vraag naar de woonkavels.

Er wordt duurzaam omgegaan met het ruimtegebruik door de bouw van woningen plaats te laten vinden in bestaand bebouwd gebied in de vorm van een bestaand volgebouwd agrarisch bouwvlak dat komt te vervallen. Per saldo leidt dit plan zelfs tot minder bebouwd oppervlak. Daarnaast komt dit gebied door herbegrenzing van het stedelijk gebied te behoren tot het stedelijk gebied van Haren waarbij sprake is van een beperkte afronding van de kern met extra kwaliteitsverbetering van het landschap.

2.4 Overeenkomst

De afspraken en voorwaarden tussen gemeente en de initiatiefnemer zijn vastgelegd in een overeenkomst. In de overeenkomst staat dat wij de procedure opstarten om een wijzigingsplan vast te stellen om het bouwplan te realiseren. In de overeenkomst staat ook dat de initiatiefnemer;

  • het agrarisch bedrijf stopt en sloopt;
  • het bouwplan landschappelijk inpast en in stand houdt;
  • medewerking verleent aan wandelpaden over de es;
  • een waterberging in de vorm van een sloot aanlegt;
  • zorgdraagt voor ruimtelijke kwaliteit door de bebouwing in overeenstemming met het beeldkwaliteitsplan te bouwen;
  • de kosten betaalt voor aanpassing van de openbare ruimte (riolering);
  • garant staat voor planschade in geval deze optreedt.

Hoofdstuk 3 Overleg en maatschappelijke uitvoerbaarheid

3.1 Vooroverleg

Het plan is bij de provincie en het waterschap Aa en Maas voorgelegd voor een reactie. Waterschap Aa en Maas heeft in het kader van de watertoets 10 december 2013 reeds akkoord gegeven op de planvorming. Met de provincie heeft vooroverleg plaatsgevonden begin 2014 en laatst 3 juni 2014 waarbij instemming is gegeven voor de verdere uitwerking.

3.2 Inspraakmogelijkheden

Het bestemmingsplan is 25 juni 2014 openbaar aangekondigd door publicatie in Oss Actueel en heeft in ontwerp ter inzage gelegen van 26 juni 2014 tot en met 6 augustus 2014. Gedurende deze termijn konden belanghebbenden een zienswijze indienen op het bestemmingsplan. Ook kon ingesproken worden op het voornemen van de gemeente om bij de provincie wijziging van het bestaand stedelijk gebied aan te vragen (zie paragraaf 2.1). Niemand heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheden.

3.3 Besluit provincie wijziging begrenzing bestaand stedelijk gebied

De provincie heeft 13 oktober 2014 besloten het bestaand stedelijk gebied te wijzigen zoals aangegeven was in het ontwerp bestemmingsplan op de verbeelding met de gebiedsaanduiding 'toe te voegen bestaand stedelijk gebied'. Het provinciaal besluit is als bijlage bij de toelichting opgenomen.