Plan: | Bestemmingsplan De Notel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0823.WPOINOTEL201001-VAST |
In 1992 is het Verdrag van Valletta (Malta) door de landen van de Europese Unie (EU), waaronder Nederland, ondertekend. Dit verdrag verplicht de Europese overheden tot het beschermen van archeologisch erfgoed. Hierbij wordt als uitgangspunt gehanteerd dat archeologische waarden in situ (in de bodem) bewaard moeten blijven. Dat wil zeggen, dat er naar gestreefd moet worden om de waarden op de locatie te behouden. Als dit niet mogelijk blijkt, dan moeten de waarden worden opgegraven en ex situ (uit de bodem halen en ergens anders bewaren) worden bewaard.
Grontmij Nederland B.V. heeft een archeologisch onderzoek uitgevoerd in het plangebied (Archeologisch onderzoek plangebied De Notel, te Oirschot - Bureauonderzoek en IVO verkennende fase door middel van boringen plangebied De Notel te Oirschot, referentienummer 282294/RM/GAR866, d.d. 14 januari 2010). Doel van het bureauonderzoek is het verwerven van informatie, aan de hand van bestaande bronnen, over bekende of verwachte archeologische waarden, binnen een omschreven gebied.
Het bureauonderzoek heeft voor het plangebied Notel een lage verwachting voor het aantreffen van archeologische vindplaatsen uit de Vroege Prehistorie (vuursteenvindplaatsen) vastgesteld en een middelhoge tot hoge voor vindplaatsen uit de Late Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. De verwachtingswaarde voor vindplaatsen uit de Nieuwe tijd is laag.
Het IVO heeft uitgewezen dat de bodemopbouw in het plangebied overeenkomt met die zoals op de bodemkaart weergegeven. In het plangebied bevinden zich hoge zwarte enkeerdgronden met plaatselijk een intacte B-horizont. Het plangebied blijkt grotendeels een intacte bodemopbouw te hebben. De vastgestelde verwachtingswaarde kan daarmee gehandhaafd blijven.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt ten aanzien van het plangebied, conform de advisering van het SRE en de Provincie Noord-Brabant, aanbevolen om in het plangebied een aanvullend archeologisch onderzoek uit te voeren in de vorm van een IVO karterende en waarderende fase door middel van proefsleuven.
Momenteel wordt het Programma van Eisen opgesteld om bovengenoemd aanvullend archeologisch onderzoek uit te voeren. Op de verbeelding behorende bij het wijzigingsplan, is een functieaanduiding opgenomen voor archeologische waarden ter bescherming en veiliggestelling van de eventuele archeologische waarden. In de regels is daarnaast opgenomen dat werkzaamheden die de archeologische waarden kunnen verstoren pas mogen worden uitgevoerd nadat aan de hand van archeologisch onderzoek is aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet onevenredig worden of kunnen worden geschaad.