Plan: | Nuenen Centrum, 1e herziening 2017 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0820.BPNuenen1eherz2017-D001 |
Op 3 maart 2016 is het voorbereidingsbesluit 'uitvaarthuizen Nuenen Centrum' genomen. Dit voorbereidingsbesluit trad op 5 maart 2016 in werking.
Dit voorbereidingsbesluit bevatte twee elementen:
Het voorbereidingsbesluit had betrekking op het volledige plangebied van bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012'.
Een voorbereidingsbesluit is niet langer dan een jaar geldig. Om te voorkomen dat dit verbod zou vervallen, diende voor 5 maart 2017 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te worden gelegd, met daarin een expliciet verbod op de vestiging van uitvaarthuizen, uitvaartcentra en/of begrafenisondernemingen.
De voorliggende partiële herziening voorziet in de continuering van het verbod op de vestiging van uitvaarthuizen in het centrum. De verbodsbepaling uit het voorbereidingsbesluit wordt overgenomen in het centrumplan.
Het bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' was reeds een digitaal raadpleegbaar bestemmingsplan. Dit plan was nog gebaseerd op een oude IMRO-standaard: IMRO2008. Intussen is deze standaard vervangen door de IMRO2012. Deze partiële herziening is IMRO2012-conform, maar verwijst voor de bestemmingen naar het oorspronkelijke bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012'.
Voorliggende bestemmingsplanherziening heeft betrekking op het centrum van Nuenen. De begrenzing van het plangebied komt overeen met de plangrens van bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012', vastgesteld 27 juni 2013, en de overeenkomstige begrenzing van het genomen voorbereidingsbesluit uitvaarthuizen.
Vigerend bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' (bron: www.ruimtelijkeplannen.nl)
Op 10 februari 2016 heeft de Voorzieningenrechter van de rechtbank te 's-Hertogenbosch bij zijn voorlopig oordeel uitgesproken, dat de vestiging van een uitvaarthuis binnen de bestemming 'Centrum' van het bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' is toegestaan. Het bieden van een gelegenheid om een overledene op te baren, opdat nabestaanden afscheid kunnen nemen, is een voorziening ten behoeve van sociale of religieuze activiteit. Daarmee past een uitvaarthuis binnen het doeleinde 'maatschappelijke voorzieningen' van deze bestemming.
Een uitvaarthuis biedt voor nabestaanden een 'huiskamerachtige' setting binnen de eigen dagelijkse woon- en leefomgeving, om de overledene op te baren. Het voorziet in het bieden van de gelegenheid aan nabestaanden van overledenen om in alle rust op kleinschalige en persoonlijke wijze afscheid te nemen van hun overleden dierbaren. Binnen een uitvaarthuis mogen geen uitvaartdiensten of condoleancebijeenkomsten worden gehouden. Bij de rouwbezoeken zijn wel condoleances toegestaan, maar niet op grootschalige wijze.
Het is echter niet gewenst dat uitvaarthuizen zich overal waar de bestemming 'Centrum' geldt, rechtstreeks kunnen vestigen. Het is gewenst de regeling zo te formuleren, dat van geval tot geval een zorgvuldige afweging gemaakt kan worden of de betrokken locatie hiervoor geschikt is. Met name als een pand direct aan een woning grenst, stuit de vestiging van een uitvaarthuis al gauw op weerstand.
Om niet alleen de rechtstreekse vestigingsmogelijkheid te schrappen ter plaatse van de bestemming 'Centrum', voorziet deze herziening in een verbod dat geldt voor alle bestemmingen binnen het bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012'.
Met het opnemen van een verbod op nieuwe uitvaarthuizen, blijft het mogelijk om in voorkomende gevallen buitenplans af te wijken van het bestemmingsplan ten behoeve van de vestiging van uitvaarthuizen. 'Buitenplans afwijken' kan middels een aanvraag omgevingsvergunning met een uitgebreide procedure.
Het gebruik van grond en bouwwerken, dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van dit bestemmingsplan en in strijd is met de verbodsbepaling uit deze bestemmingsplanherziening, mag conform artikel 4 ('Overgangsrecht') worden voortgezet, Het overgangsrecht is geredigeerd overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.
Met onderhavige herziening worden artikel 1 'begripsbepalingen' en artikel 21 'Algemene gebruiksregels' van bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' aangevuld.
Aan artikel 1 'Begrippen' wordt de volgende begripsbepaling toegevoegd:
62 uitvaarthuis:
een gebouw, waarin een uitvaartondernemer gelegenheid biedt aan nabestaanden om overledenen op te baren, met de daarbij behorende functies, zoals bijvoorbeeld de verzorging van de overledene en het ontvangen van rouwbezoek, maar met uitzondering van het houden van uitvaartplechtigheden of condoleancebijeenkomsten.
Aan artikel 21 'Algemene gebruiksregels' wordt onder '21.1 Strijdig gebruik' een punt c toegevoegd, waarmee de vestiging van uitvaarthuizen, uitvaartcentra en/of begrafenisondernemers als strijdig wordt geregeld, voor zover het gaat om het opbaren en/of verzorgen van overledenen en het bieden van gelegenheid tot het nemen van afscheid van overledenen.
De overige regels en verbeelding blijven onverkort van toepassing.
Op grond van artikel 6.1 Wro kennen burgemeester en wethouders aan degene die schade leidt als gevolg van de inwerkingtreding van onder andere een bestemmingsplan een tegemoetkoming toe voor zover de schade niet voor rekening van de aanvrager behoort te blijven en voor zover de tegemoetkoming niet voldoende anderszins is verzekerd.
Met het oorspronkelijke bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' werd al beoogd de rechtstreekse vestiging van uitvaarthuizen onmogelijk te maken. Uit een uitspraak van de voorzieningenrechter bleek dat dat uitgangspunt onvoldoende in het bestemmingsplan werd verankerd. Dit was reden voor een verbod op uitvaarthuizen 'bij recht'. Maar op zich voorzien uitvaarhuizen wel in een behoefte. Alleen vergt de vestiging van geval tot geval een nadere afweging.
Deze partiële herziening houdt het bestaande verbod uit het voorbereidingsbesluit 'uitvaarthuizen' in stand. In concrete gevallen kan echter de vestiging toch worden toegestaan via een buitenplanse afwijkingsprocedure. Daarbij wordt de vestiging beoordeeld op alle ruimtelijk relevante aspecten. Omwonenden hebben alle mogelijkheden van bezwaar en beroep.
Het ontwerp bestemmingsplan 'Nuenen Centrum, 1e herziening 2017' heeft vanaf 3 maart 2017 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode werd een ieder in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van het plan en te reageren op de inhoud van het ontwerp.
Binnen de termijn van terinzagelegging zijn twee zienswijzen ontvangen. Na afloop van deze termijn werd nog een 'aanvulling zienswijze' ingediend.
In de Nota van zienswijzen zijn deze zienswijzen kort samengevat en wordt hierop gemotiveerd gereageerd. Per zienswijze is voorgesteld of het bestemmingsplan naar aanleiding hiervan is aangepast. Naar aanleiding van de zienswijzen is besloten het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.