Plan: | Heusden Buitengebied Reparatieplan deel A |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.RPHBGA-VG01 |
Op 18 december 2012 is het bestemmingsplan Heusden Buitengebied van de gemeente Heusden vastgesteld. Tegen dit vastgestelde plan zijn in totaal 26 beroepen aangetekend. Op 22 oktober 2014 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna Raad van State) uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen en is het bestemmingsplan grotendeels in stand gelaten, maar wat betreft het bepaalde omtrent een beperkt aantal percelen en planregels vernietigd. De uitspraak is opgenomen in Bijlage 1.
De Raad van State droeg de gemeente op om binnen 4 weken 2 onderdelen te verwerken in het digitaal gepubliceerde bestemmingsplan. Deze onderdelen zijn al verwerkt in het digitaal gepubliceerde bestemmingsplan, zie ook hoofdstuk 2 (onderdelen e en i).
Daarnaast droeg de Raad van State de gemeente op om binnen 26 weken opnieuw te besluiten over een tiental onderdelen zoals genoemd in hoofdstuk 2. Op dit besluit is afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht niet van toepassing en dit kan dan ook direct (dus zonder ontwerpplan) door de raad worden vastgesteld.
Dit bestemmingsplan ziet toe op een reparatie van 8 vernietigde onderdelen van het bestemmingsplan 'Heusden Buitengebied' met inachtneming van de uitspraak van de Raad van State. De letteraanduiding in de kop van elk planonderdeel correspondeert met de letteraanduiding die door de Raad van State gehanteerd is in haar beslissing (zie pagina 82 e. van de uitspraak). Voor 3 vernietigde planonderdelen (C, F en L) geldt dat deze in de raadsvergadering van 12 mei 2015 ter vaststelling zullen worden aangeboden. De reden daarvoor is dat in overleg met de betrokken eigenaren is besloten om wat meer tijd te nemen voor de voorbereiding van dit plan en overleg met de provincie.
A: hoogte hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen
Artikel 1, aanhef en onder bl, van de planregels is vernietigd, voor zover daarin niet is opgenomen dat hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen maximaal 4 m mogen zijn. De reden voor vernietiging van dit plandeel is dat deze planregel niet in overeenstemming is met hetgeen in de Nota zienswijzen is aangegeven. In die nota werd gesteld dat een maximale hoogte van 4 m voor hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen in de planregels zou worden vastgelegd, hetgeen niet is gebeurd. Deze omissie wordt alsnog hersteld.
Verwerking bestemmingsplan:
Aanpassing planregels: artikel 1, aanhef en onder bl komt als volgt te luiden: Hoge (teelt)ondersteunende voorzieningen: teeltondersteunende voorzieningen, niet zijnde teeltondersteunende kassen, hoger dan 1,5 m en met een maximum hoogte van 4 m. Hieronder worden in ieder geval verstaan: teeltbakken in stellingen of teelttafels, eventueel met regenkappen; plastic-/foliekassen, -tunnels en -regenkappen. |
B: Afwijkingsbevoegdheid hoge tijdelijke teeltondersteunde voorzieningen
Artikel 3, lid 3.3.4, van de planregels, voor zover hierin niet een uitzondering is opgenomen voor het gebied van de Baardwijkse Overlaat ten zuiden van de Koningsvliet en ten noorden van het Drongelens Kanaal, is vernietigd. In het gebied van de Baardswijkse Overlaat ten zuiden van de Koningsvliet en ten noorden van het Drongelense Kanaal zijn lage tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen op grond van artikel 3 lid 3.2.3 sub c onder 1 niet toegestaan. Beoogd werd om hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen evenmin toe te laten. Om die reden wordt de desbetreffende planregel gewijzigd zoals hieronder aangeduid.
Verwerking bestemmingsplan:
Aanpassing planregels: artikel 3, lid 3.3.4 komt als volgt te luiden: Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.2.3, sub c onder 3 ten behoeve van de bouw/aanleg van teeltondersteunende voorzieningen op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'openheid', met dien verstande dat: a. de voorziening noodzakelijk dient te zijn voor de agrarische bedrijfsvoering; b. het landschap, de waterhuishouding en de omliggende functies niet in onevenredige mate worden aangetast, respectievelijk belemmerd; De afwijkingsbevoegdheid niet geldt in het gebied van de Baardwijkse Overlaat ten zuiden van de Koningsvliet en ten noorden van het Drongelense Kanaal. |
D: Groenewoud 22 Drunen
Een deel van het plandeel met de bestemming 'Agrarisch' voor het perceel Groenewoud 22 is vernietigd.
Ter plaatse is sprake van bewoning van het voormalige kippenhok en van twee woonunits, waarvoor een persoonsgebonden gedoogbeschikking (29 april 2008) is afgegeven. De Raad van State is van mening dat de gedoogsituatie eveneens in het bestemmingsplan moet worden vastgelegd als een persoonsgebonden (en dus tijdelijk) recht.
Het plan wordt op de hieronder weergegeven wijze aangevuld met een bepaling over persoonsgebonden overgangsrecht (artikel 3.2.2 Bro) voor het betreffende perceel, voor wat betreft het gebruik van bewoning van het voormalige kippenhok en van twee woonunits voor bewoning.
Verwerking bestemmingsplan:
Planregels: in artikel 41.2 wordt sub c toegevoegd en komt als volgt te luiden: het bestaande gebruik van het voormalige kippenhok en twee woonunits voor bewoning, met dien verstande dat het gebruik uitsluitend mag worden voortgezet, voor zover het betreft A.M. de Gouw op het perceel kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie K, nummer 1899. |
E: Artikel 42, lid 42.3.3
De Raad van State voorzag al in dit planonderdeel door het schrappen van de zinssnede "en er geen negatieve effecten optreden in aangrenzende Natura 2000-gebieden" uit dit artikel.
G: Huisvesting seizoensarbeiders
De artikelen 3.5 onder b en 4.5 onder b van de planregels boden wel de mogelijkheid om de huisvesting van seizoensarbeiders tot 46 weken te verlengen in bedrijfsgebouwen, maar boden deze mogelijkheid niet voor huisvesting in stacaravans en woonunits.
De Raad van State heeft in haar beslissing aangegeven dat er onvoldoende motivering is gegeven voor deze beperking. Om die reden wordt de regeling aangepast. Aan de artikelen 3.3 en 4.3 wordt een lid toegevoegd waarmee de plaatsing van stacaravans en/of woonunits voor de huisvesting van seizoensarbeiders tot 46 weken kan worden verlengd.
Verwerking bestemmingsplan:
Aanpassing planregels: aan de artikel 3 en 4 worden de leden 3.3.7 en 4.3.7 toegevoegd die als volgt komen te luiden: 3.3.7 Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.2.7 sub a en toestaan dat stacaravans en/of woonunits ten behoeve van huisvesting van seizoensarbeiders langer dan 6 maanden en met een maximum van 46 weken per kalenderjaar worden geplaatst, met dien verstande dat deze worden gebruikt voor de huisvesting van personen, wier huisvesting daar ter plaatse gelet op de bestemming van het gebouw of terrein noodzakelijk is vanwege een tijdelijk grote arbeidsbehoefte; 4.3.7 Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.2.7 sub a en toestaan dat stacaravans en/of woonunits ten behoeve van huisvesting van seizoensarbeiders langer dan 6 maanden en met een maximum van 46 weken per kalenderjaar worden gebruikt, met dien verstande dat de bouwwerken worden gebruikt voor de huisvesting van personen, wier huisvesting daar ter plaatse gelet op de bestemming van het gebouw of terrein noodzakelijk is vanwege een tijdelijk grote arbeidsbehoefte; |
H: Artikel 4, lid 4.2.2, onder c, en artikel 4, lid 4.2.3, onder b, sub 1
De opgenomen regelingen over tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen in de bestemming 'Agrarisch-Glastuinbouw' is door de Raad van State vernietigd. De regeling in de planregels was niet in overeenstemming met hetgeen in de Nota zienswijzen werd beoogd. Daarin werd aangegeven dat een maximale hoogte van 4 m voor hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen in de planregels zou worden vastgelegd. Door in de begripsomschrijving een maximale hoogte op te nemen voor hoge teeltondersteunende voorzieningen (zie hierboven onderdeel A) wordt deze omissie al deels hersteld.
Omdat er geen sprake is van bedrijfsgebouwen kan artikel 4.2.2 onder c komen te vervallen.
Voor artikel 4.2.3 onder b geldt dat beoogd is hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen met een maximale bouwhoogte van 4m mogelijk te maken, met een maximale oppervlakte van 2,5 ha.
Verwerking bestemmingsplan:
Aanpassing planregels: artikel 4, lid 4.2.2. onder c komt te vervallen. Artikel 4.2.3. onder b komt als volgt te luiden; buiten het bouwvlak zijn de volgende teeltondersteunende voorzieningen en permanente palen ten behoeve van tijdelijke hoge (teelt)ondersteunende voorzieningen toegestaan: 1. lage tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen; 2. hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen met een maximale oppervlakte van 2,5 ha per bedrijf. 3. palen ten behoeve van hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen met een maximale bouwhoogte van 4 m. |
I: Perceel Tuinbouwweg 49 te Haarsteeg
De Raad van State voorzag al in dit planonderdeel door de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' te schrappen.
J: Voordijk 69 Haarsteeg
De aanduiding 'specifieke vorm van wonen – nevenactiviteit' is vernietigd voor het plandeel met de bestemming 'Wonen' voor het perceel Voordijk 69 in Haarsteeg. De gemeente heeft naar oordeel van de Raad van State met het opnemen van deze aanduiding niet de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen. Overigens erkent de Raad van State dat door een eerdere uitspraak van de rechtbank niet meer handhavend kan worden opgetreden tegen de activiteiten die plaatsvonden op de Voordijk 69 in Haarsteeg. Maar dit betekent volgens de Afdeling nog niet dat ze zomaar positief moeten worden bestemd. Volgens de Afdeling moeten de volgende stappen worden doorlopen om het perceel te voorzien van de juiste bestemming:
Uit het bezoek van de gemeente op 13 januari 2015 aan het bedrijf aan de Voordijk 69 in Haarsteeg blijkt dat het perceel Voordijk 69 in Haarsteeg wordt gebruikt voor opslag van wagens en bevoorrading voor een evenementenbedrijf. Deze activiteiten zijn vergelijkbaar met categorie 1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten van de VNG-uitgave 'Bedrijven en Milieuzonering'. Dit betekent dat de afstand tot gevoelige objecten niet minder dan 10 m mag bedragen. De dichtstbijzijnde woning, aan de Voordijk 67, ligt op een afstand van 60 m. Op grond van deze constatering is de activiteit passend op deze locatie. Echter, de vrachtwagens voor de bevoorrading en de uitoefening van het bedrijf rijden op een afstand van 7 m van de Voordijk 67. Dit zorgt voor hinder op de leefomgeving van deze woning. Een afweging moet daarom plaatsvinden tussen de belangen van het bedrijf aan de Voordijk 69 en de woning aan de Voordijk 67. Gezien het feit dat het bedrijf al geruime tijd op dit perceel is gevestigd en de gemeente op basis van de uitspraak van de rechtbank niet meer handhavend kan optreden tegen de genoemde activiteiten, wordt er voor gekozen de bestaande activiteiten toe te staan in dit bestemmingsplan. Bij deze keuze is mede gelet op het beperkte aantal vervoersbewegingen als gevolg van de bestaande bedrijfsvoering. Het betreft een bevoorrading van ongeveer eenmaal per week en het aan en afrijden van de cateringwagens naar evenementen.
De bestaande activiteiten worden echter wel conserverend bestemd waardoor uitbreiding van de activiteiten niet mogelijk is. Uitsluitend de opslag van wagens en bevoorrading voor een evenementenbedrijf zijn toegestaan. Deze activiteiten zijn alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen – nevenactiviteit'. Het aanduidingsvlak is uitsluitend om het bestaande vloeroppervlakte van het bedrijf gelegd.
Verwerking bestemmingsplan:
Planregels: bijlage 1 'overzicht nevenactiviteiten' voor het perceel Voordijk 69, Vlijmen komt als volgt te luiden: Functie: opslag van wagens en bevoorrading ten behoeve van een evenementenbedrijf |
K: Artikel 26, lid 26.5
De afwijkingsbevoegdheid voor het realiseren van minicampings bij burgerwoningen is vernietigd. In het kader van dit bestemmingsplan is geen reparatie op dit punt voorzien. De reden voor vernietiging is dat in het bestemmingsplan onvoldoende was aangetoond dat opnemen van een dergelijke bevoegdheid in alle betrokken gevallen kan worden gebruikt. Een deel van de woningen is gelegen in dorpskernen, of bebouwingsclusters. In die gevallen kan vanwege de beperkte omvang van de woonpercelen en/of de ligging, niet worden aangetoond dat de vestiging van minicampings ter plaatse toelaatbaar en gewenst is. Om die reden komt de regeling te vervallen.
Verwerking bestemmingsplan:
Planregels: artikel 26, lid 26.5 komt te vervallen. |
M: perceel Zeedijk te Heusden, kadastraal bekend gemeente Heusden, sectie F, nr. 47
Het plandeel met de bestemming 'Natuur' voor het perceel aan de Zeedijk in Heusden, kadastraal bekend gemeente Heusden, sectie F, nr. 47 is vernietigd, omdat het agrarisch gebruik ten onrechte voor een tweede maal onder overgangsrecht is gebracht.
Perceel kadastraal bekend gemeente Heusden, sectie F, nr. 47 (rood gearceerd)
Het perceel maakt al 50 jaar deel uit van het agrarische bedrijf aan de Polderweg 5 in Heusden en wordt gebruikt als weide- en hooiland.
Het perceel ligt in een gebied dat in de Verordening 2012 (geen inhoudelijke wijziging Vr 2014) is aangeduid als Ecologische Hoofd Structuur (verder afgekort als EHS). Hoofdstuk 4 van de Verordening 2012 stelt regels over de EHS. Ingevolge artikel 4.2, eerste lid, onder a en b, strekt een bestemmingsplan dat is gelegen in de EHS tot het behoud, herstel of de duurzame ontwikkeling van de ecologische waarden en kenmerken van de onderscheiden gebieden en stelt het regels ter bescherming van de ecologische waarden en kenmerken van de onderscheiden gebieden en houdt daarbij rekening met de overige aanwezige waarden en kenmerken, waaronder de cultuurhistorische waarden en kenmerken.
Ingevolge het tweede lid bepaalt een bestemmingsplan in afwijking van het eerste lid, zolang de EHS niet is gerealiseerd, dat de bestaande bebouwing en de bestaande planologische gebruiksactiviteit zijn toegelaten.
Het agrarische gebruik van het perceel bestond al vóór de vaststelling van het voorheen geldende plan. Gelet op het bepaalde in artikel 19, tweede lid, van de voorschriften van het voorheen geldende plan werd het gebruik beschermd door het overgangsrecht. Er is geen gerechtvaardigde verwachting dat het bestaande agrarische gebruik binnen de planperiode zal worden beëindigd.
Verwerking bestemmingsplan:
Verbeelding: Voor het perceel aan de Zeedijk te Heusden, kadastraal bekend gemeente Heusden, sectie F, nr. 47 wordt een bestemming 'Agrarisch' opgenomen in plaats van 'Natuur'. Overige gebiedsaanduidingen en dubbelbestemmingen blijven ongewijzigd. ![]() |
Dit bestemmingsplan is een 'reparatie' herziening van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied van de gemeente Heusden. Het bestemmingsplan Heusden Buitengebied blijft van kracht. Het voorliggende bestemmingsplan is een aanvulling op het Heusden Buitengebied. Deze aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels. De regels zijn volledig uit het bestemmingsplan Heusden Buitengebied overgenomen. De aanvullingen en aanpassingen op het bestemmingsplan Heusden Buitengebied zijn 'vet gedrukt' of met doorhalingen aangegeven. De regels zijn van toepassing op het totale gebied van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied van 18 december 2012. Om deze reden valt het hele plangebied ook onder deze herziening, met uitzondering van:
De regels vervangen dus eigenlijk de regels van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied en kunnen worden gelezen in samenhang met de verbeelding van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied en de verbeelding van deze reparatieherziening.
De verbeelding bevat naast de plancontour die het gehele plangebied omvat op de verbeelding één bestemmingsvlak 'Agrarisch' voor een strook grond aan de Zeedijk. Voor deze gronden verandert de bestemming 'Natuur' in de bestemming 'Agrarisch'. De bestemming geeft de verandering op de verbeelding weer ten opzichte van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied van 18 december 2012. Ter plaatse waar een (gekleurde) bestemming in de verbeelding is opgenomen wordt de bestemming uit het bestemmingsplan van 18 december 2012 vervangen door deze bestemming. De gebiedsaanduidingen en dubbelbestemmingen die van toepassing zijn op dit perceel blijven ongewijzigd van toepassing.
In artikel 46 ('Van toepassing verklaring') zijn twee belangrijke regels opgenomen die de relatie tussen de juridische regelingen van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied, zoals vastgesteld op 18 december 2012 en het voorliggende bestemmingsplan regelen:
In het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat in ieder bestemmingsplan een zogenaamde Anti-dubbeltelregel en Overgangsrecht opgenomen dient te worden. Deze regelingen zijn in het voorliggende plan opgenomen in artikel 39 en 47.
De aanpassingen die in deze herziening worden gedaan op het bestemmingsplan Heusden Buitengebied hebben allen betrekking op het vastleggen van feitelijk bestaande situaties of ontwikkelingsmogelijkheden die reeds middels eerdere planologische herzieningen waren vastgelegd.
De mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zijn in dit plan dus beperkt en zijn bovendien van dusdanige aard dat hiervoor geen gemeenschapsgelden moeten worden aangesproken. Kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is mede daarom ook niet aan de orde.