Plan: | Val |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.HeusdenVALBV-VO01 |
Omdat biogas methaan bevat dat samen met lucht een brandbaar of zelfs explosief mengsel kan vormen, wordt aandacht besteed aan de bepaling van de externe veiligheid van de gehele vergistinginstallatie. Bij externe veiligheid gaat het om twee risicosoorten:
Plaatsgebonden risico (PR)
Het plaatsgebonden risico geeft de kans per jaar aan dat een persoon, die permanent en onbeschermd aanwezig is op een bepaalde plaats buiten een inrichting of een vervoersas, op die plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval binnen die inrichting of op die vervoersas, waarbij een gevaarlijke stof betrokken is. Het PR kan worden weergegeven als een contour rond de risicobron op een kaart die punten met een gelijk risico met elkaar verbindt. Het PR leent zich daarmee goed voor het vaststellen van een veiligheidszone tussen een risicovolle activiteit/bestemming en kwetsbare objecten/bestemmingen, zoals woonwijken.
Groepsrisico (GR)
Voor de bescherming tegen ontwrichting van de samenleving wordt gebruik gemaakt van het groepsrisico (GR). Het GR geeft aan wat de kans is op een ongeval met tien of meer dodelijke slachtoffers in de omgeving van de beschouwde bron. Het aantal personen dat in de omgeving van de activiteit verblijft, bepaalt daardoor mede de hoogte van het GR.
Uitsnede provinciale risicokaart
Via de provinciale risicokaart is te achterhalen of er bij Val reeds sprake is van risicobronnen wat betreft externe veiligheid. Ter plaatse liggen geen risicocontouren van 10-6/jaar of groter en er liggen geen relevante risicobronnen in de directe nabijheid van VAL.
Effecten opslag biogas
Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat de opslag van biogas in een drukloos gasreservoir geen (omvangrijk) extern veiligheidsrisico vormt. Externe veiligheid is niet van toepassing op dit initiatief. Binnen de inrichting zijn geen gevaarlijke stoffen opslagen die onder de Regeling Externe Veiligheid Inrichtingen (REVI) vallen.
Opslag van biogas op een bedrijf wordt niet genoemd in de REVI. Alleen inrichtingen die direct of indirect worden benoemd in de REVI vallen onder de Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI). Desondanks heeft de RIVM de onderstaande tabel gemaakt in verband met meerdere vragen van diverse gemeenten over externe veiligheid bij opslagen van biogas.
Tabel uit effecten- en risicoafstanden bij de opslag van biogas, RIVM maart 2008.
De bovenstaande afstanden zijn adviesafstanden, ze zijn niet wettelijk vastgelegd.
Conclusie
Na uitvoering van de beoogde veranderingen zullen er 2 biogasopslagen zijn, deze bevinden zich allemaal onder de membraamkap van de vergisters. Biogas wordt opgeslagen onder bijna atmosferische omstandigheden bij een overdruk van maximaal 30 millibar. De opslagcapaciteit van biogas bedraagt 650 m3 per vergister en 1.100 m3 per navergister, of te wel de totale opslagcapaciteit van de vergistingsinstallatie bedraagt ca. 3.500 m3. Voor de bovenstaande tabel moet er gerekend worden per biogasopslag. De afstand van woningen van derden ligt op een afstand van 430 m vanaf de inrichtingsgrens. Ze vallen ruimschoots buiten de effectafstanden.