Plan: | Val |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.HeusdenVALBV-VO01 |
Akoestisch onderzoek6 is verricht naar de geluidsuitstraling van de bedrijfsactiviteiten. Het doel van het onderzoek is het bepalen van het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau (LAr;LT), het maximaal geluiddrukniveau (LA;max) en de indirecte hinder ter hoogte van de gevels van woningen van derden.
Ten behoeve van het onderzoek is een akoestisch rekenmodel opgesteld, waarmee de geluidimmissieniveaus in de omgeving van de inrichting berekend zijn. Geluidvermogens van geluidbronnen zijn op basis van geluidmetingen ter plaatse of op basis van leveranciersgegevens (indien metingen niet konden plaatsvinden) vastgesteld. Binnen de inrichting kan een representatieve- en een incidentele bedrijfssituatie worden onderscheiden. De bedrijfssituaties kunnen als volgt omschreven worden:
Langtijdgemiddeld beoordelingsniveau
Representatieve bedrijfssituatie
Uit de rekenresultaten wordt geconcludeerd dat ten hoogste 37 dB(A) etmaalwaarde wordt berekend ter hoogte van de woning aan Het Zand. Hiermee wordt voldaan aan de richtwaarde van 40 dB(A) etmaalwaarde uit de Handreiking. Gezien de beschreven toelichting in hoofdstuk 6.3 en het feit dat in de representatieve bedrijfssituatie de grenswaarde van 40 dB(A) met 3 dB(A) wordt onderschreden, wordt het toepassen van aanvullende BBT-maatregelen door Val niet reƫel / wenselijk geacht.
Incidentele bedrijfssituatie
Tijdens de incidentele bedrijfssituatie (<12 maal per jaar) kan, door bijvoorbeeld storingen, het aangevoerde materiaal niet in de dagperiode bewerkt worden. Het materiaal wordt dan afhankelijk van het tijdstip dat de machines/ apparatuur zijn gerepareerd in de avond of nachtperiode bewerkt. Uit de rekenresultaten kan worden opgemaakt dat ten hoogste 48 dB(A) etmaalwaarde wordt berekend ter hoogte van de woning aan de Heusdenseweg 15. De maatgevende bronnen betreffen de activiteiten / werkzaamheden in de nachtperiode met de rupskraan en de mobiele verkleiner.
Maximale geluidniveaus
Representatieve bedrijfssituatie
De maximale geluidniveaus welke door diverse voertuigen/ werkzaamheden worden veroorzaakt, komen gedurende de dag-, avond- en nachtperiode voor. Het laden/lossen van containers komt enkel gedurende de dagperiode voor. De maatgevende bron voor de berekende maximale geluidniveaus in de dagperiode betreft het laden/lossen van containers en in de avond- en nachtperiode het klepperen van de lepels van de heftruck. Uit de rekenresultaten kan worden geconcludeerd dat ten hoogste 51 dB(A) in de dag-, 42 dB(A) in de avond-, en 42 dB(A) in de nachtperiode wordt berekend. Uitgangspunt is voor piek-niveaus uit te gaan van het gemiddelde geluidniveau + 10 dB (A). In een landelijke omgeving komt dat voor de dagperiode neer op 40 + 10 dB(A) = 50 dB(A). Gezien de feitelijke waarden conform de Handreiking en gezien de normen uit de huidige milieuvergunning/ omgevingsvergunning kan dit zonder meer vergund worden.
Incidentele bedrijfssituatie
De maximale geluidniveaus welke door diverse voertuigen / werkzaamheden worden veroorzaakt, komen gedurende de dag-, avond- en nachtperiode voor. Het laden/lossen van containers komt enkel gedurende de dagperiode voor. De maatgevende bron voor de berekende maximale geluidniveaus in de dagperiode betreft het laden/lossen van containers en in de avond- en nachtperiode het klepperen van de lepels van de heftruck. Uit de rekenresultaten kan worden geconcludeerd dat ten hoogste 51 dB(A) in de dag-, 42 dB(A) in de avond-, en 42 dB(A) in de nachtperiode wordt berekend.
Indirecte hinder
De verkeersaantrekkende bewegingen dienen in zoverre meegenomen te worden zolang/indien dit verkeer akoestisch herkenbaar is ten opzichte van het overige verkeer. De voertuigen welke de inrichting aandoen komen in hoofdzaak (>95%) vanuit de Heusdenseweg om vervolgens weer te vertrekken in de richting van de Heusdenseweg. De passage van de meest nabij gelegen woningen aan de Heusdenseweg dan wel de Veldweg vindt plaats op een afstand van meer dan 500 m na vertrek dan wel voor aankomst van de inrichting. Omdat het verkeer vanwege Val na 500 m reeds onderdeel uitmaakt van het heersende verkeersbeeld is de schrikkelcirculaire op onderhavige situatie niet langer van toepassing. Toetsing aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) op de gevels van de geluidgevoelige bestemmingen is derhalve niet noodzakelijk.