direct naar inhoud van 4.1 Randvoorwaarden en uitgangspunten
Plan: Koesteeg, Nieuwkuijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01

4.1 Randvoorwaarden en uitgangspunten

De randvoorwaarden en uitgangspunten zijn gebaseerd op het algemeen geldend beleid (zie hoofdstuk 2), eisen van de initiatiefnemer en de conclusies van de gebiedsanalyse. Randvoorwaarden zijn harde eisen waar het plan aan moet voldoen. Uitgangspunten zijn keuzen, gebaseerd op de kenmerken van het plangebied en de ambities.

Kern van de opgave is het realiseren van 11 bouwkavels met vrijstaande woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0017.jpg"

een sfeerbeeld van de noordelijke dorpsrand

4.1.1 Randvoorwaarden
  • Meerwaarde: de nieuwe bebouwing in de Koesteeg zal visueel een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van de westelijke dorpsrand van Nieuwkuijk. Het is daarom essentieel dat deze rand van een goede kwaliteit is en een meerwaarde biedt voor het dorp.
  • Maat en schaal: de ruimtelijke opbouw van het plangebied dient zich qua maat en schaal te voegen in de structuur van het dorp. Deze structuur biedt een tamelijk grote range van kleine vrijstaande volumes tot grote huizen of geschakelde woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0018.jpg" vrijstaande en geschakelde woningen van diverse grootte in de Pastoor Becxstraat

  • Houtwal: de aanwezige houtwal is van landschappelijk en cultuurhistorisch belang voor zijn omgeving. Het plangebied ontleent veel kwaliteit aan de aanwezigheid van de bomen. Deze structuur dient behouden te blijven. Het kappen van bomen dient tot een minimum beperkt te blijven.

4.1.2 Uitgangspunten
  • Sfeerbeeld: het gewenste sfeerbeeld is wonen aan de dorpsrand, gebaseerd op de dorpse kwaliteiten van Nieuwkuijk en de landschappelijke kwaliteiten van de omgeving.
  • Eigentijds: de architectuur van het dorp, met name in de gebieden achter de lintbebouwing, is weliswaar overwegend eenvoudig van karakter maar wel behoorlijk divers. Dit biedt ruimte om in de Koesteeg te komen tot een eigentijdse invulling.
  • Noord-zuid: de oriĆ«ntatie in de strokenverkaveling is noord-zuid gericht. Het verdient de voorkeur dat de nieuw te bouwen woningen een interpretatie tonen van deze oriĆ«ntatie waaruit de dorpsstructuur goed leesbaar is.
  • Hoogwaardige architectuur: om te komen tot een goede woonkwaliteit is het zeer gewenst dat er een hoogwaardige architectuur gerealiseerd wordt.
  • Woonfuncties: het uitzicht vanuit de locatie naar het buitengebied is bijzonder aantrekkelijk. Het is dan ook wenselijk dat de woonfuncties van de nieuwbouw aan deze zijde gesitueerd worden, teneinde het contact met het landschap te optimaliseren.
  • Langzaamverkeer: het bestaande onverharde wandelpad ten westen van de houtwal blijft als langzaamverkeer verbinding tussen de Meerdijk en de Nieuwkuijksestraat fungeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0019.jpg"

onverhard wandelpad ten westen van de houtwal met de aansluiting op de Meerdijk

  • Informele uitstraling: terreininrichtingen in Nieuwkuijk hebben doorgaans een informele uitstraling. Deze uitstraling wordt ook doorgezet op de planlocatie.
  • Duurzame planontwikkeling: een integrale benadering van het begrip duurzaamheid, door alle lagen van het planproces, is essentieel. Ook dit bestemmingsplan kan daarin bijdragen.