Plan: | Bedrijventerrein Steenfabriek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.BPbedrijven5-VG01 |
Structuurvisie
Op 21 juli 2009 is de Structuurvisie door de gemeenteraad van Heusden vastgesteld. Het doel van deze visie is het richting geven aan de gemeentelijke ambities voor de ruimtelijke ontwikkeling van de komende tien jaren. In deze Structuurvisie staan geen specifieke opmerkingen over het de Steenfabriek.
Sociaal-economisch plan 2007-2011
Op 23 januari 2007 is door de gemeenteraad van Heusden het Sociaal-Economisch Plan vastgesteld.
Door middel van het bevorderen van ondernemerschap, werken en genieten van vrije tijd zou een bloeiende economische ontwikkeling in Heusden bewerkstelligd moeten worden. Binnen het kader 'Industrie, bouwnijverheid en groothandel' wordt gestreefd naar diversiteit van bedrijvigheid en versterking van het midden- en kleinbedrijf, om zo grote schokken in de ontwikkeling van bedrijvigheid en arbeidsmarkt en afhankelijkheid van grote bedrijvigheid te vermijden. Een belangrijk deel van de werkgelegenheid in Heusden wordt namelijk in de industrie geboden. Ook de bouwnijverheid en groothandel zorgen voor de nodige werkgelegenheid. In dit kader is het behoud van de Steenfabriek en het faciliteren van deze vorm van bedrijvigheid van belang.
Duurzaamheidsagenda
De gemeente Heusden heeft een duurzaamheidsagenda opgesteld. Voor het bestemmingsplan zijn de volgende thema's van belang.
Kadernotitie windenergie
In de kadernotitie windenergie van de gemeente Heusden is aangegeven, dat op bedrijventerreinen mogelijkheden bestaan voor plaatsing van grote windturbines. Nader onderzoek heeft uitgewezen, dat op bedrijventerrein van de Steenfabriek geen plaatsing van windturbines mogelijk is in verband met de risicocontouren van de windturbines.
Waterplan
De gemeente Heusden en haar waterpartners (waterschappen Aa en Maas en De Dommel, provincie Noord-Brabant en waterleidingmaatschappij Brabant Water) hebben een integraal waterplan opgesteld, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 2008. De aanleiding hiervoor was een omslag in het denken en beleid rond water gedurende de afgelopen jaren: “In plaats van voort te borduren op het vertrouwde denken in waterbeheersing door technische ingrepen, kwam de nadruk te liggen op het aansluiten op de natuurlijke potenties van het landschap en het watersysteem (duurzaamheidprincipe)”. In paragraaf 4.7 wordt nader ingegaan op het wateraspect.
Groenstructuurplan
Op 21 juli 2009 is het Groenstructuurplan Heusden 2009-2014 door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Heusden heeft de ambitie een 'groene gemeente' te zijn, die voor de eigen burgers en voor bezoekers (toeristen) kan fungeren als buffer tussen de verstedelijkte gebieden van 's-Hertogenbosch en Waalwijk. Het groene karakter en de duurzaamheid daarvan berusten in hoofdzaak op de groene 'kaders' van de gemeente. Deze kaders worden gevormd door de groenstructuur van de gemeente. In feite is het Groenstructuurplan een vervolg op/herziening van het in 2001 opgestelde Groeninstrumentarium Heusden, waarin voor het eerst werd vastgelegd hoe de groenstructuur van de gemeente zich manifesteert.
Er bevinden zich geen elementen van het Groenstructuurplan binnen het plangebied van dit bestemmingsplan.