direct naar inhoud van 5.7 Energie en duurzaamheid
Plan: Paleiskwartier-Willemspoort-Station
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002185-1401

5.7 Energie en duurzaamheid

Het waarborgen van de kwaliteit van de leefomgeving is een belangrijke opgave van de gemeente. Van ontwerp, aanleg, inrichting tot beheer wordt de stedelijke ontwikkeling steeds duurzamer vormgegeven. Voor duurzaam bouwen is door de gemeente besloten om drie speerpunten te hanteren: 25% CO2-reductie, afkoppelen van hemelwater en toepassing van hout uit goed beheerde bossen (FSC-hout).

Energie

Energie is één van de speerpunten van het gemeentelijke milieubeleid. Bij nieuwbouw wordt minimaal 25% energiebesparing gerealiseerd ten opzichte van de wettelijke normen uit het Bouwbesluit op het moment van de aanvraag om omgevingsvergunning. Afhankelijk van een nog verdere aanscherping van het Bouwbesluit, de fasering en de mogelijkheden van de energie-infrastructuur en dergelijke zal in Paleiskwartier-Zuid per bouwblok gekozen moeten worden voor de dan te stellen eis.

Voorts streeft de gemeente naar toepassing van Lage Temperatuur Verwarming. In een uitwerking in een energievisie/-plan moet een en ander, in combinatie met het bestaande systeem van warmte- en koudeopslag (wko), worden aangegeven. Steeds sterker komt naar voren dat de zomertemperaturen zullen oplopen en wel met name in binnenstedelijke omgevingen met veel warmteaccumulerend vermogen. Tegenover een verlaagde warmtevraag ontstaat een extra vraag naar koeling. Stedenbouwkundig (bijvoorbeeld zonoriëntatie), bouwtechnisch (bijvoorbeeld groene daken) en via inrichting van de openbare ruimte (bijvoorbeeld met water en groen) moet hierop worden ingespeeld.

In Paleiskwartier-Zuid zal worden gestreefd naar het reduceren van de CO2 op locatie met 25% ten opzichte van de uitstoot die zou hebben plaatsgevonden indien de gebouwen uitsluitend zouden voldoen aan de wettelijk geldende energieprestatienorm op het moment van indienen van de aanvraag om omgevingsvergunning. De bepaling van de reductie van de CO2-uitstoot geschiedt voor alle gebouwen binnen het Paleiskwartier door de rekenmethodiek Energieprestatie op Locatie (EPL).

Integraal waterbeheer

Hemelwaterafvoer dient te gebeuren middels infiltratie naar de bodem of oppervlakkige afvoering naar het oppervlaktewater, of via een gescheiden rioolstelsel. Als infiltratie of afvoer naar het oppervlaktewater gezien de locatie niet mogelijk is en er geen gescheiden rioolstelsel is, wordt er een dubbel rioolstelsel tot aan de controleput aangelegd, zodat bij aanleg van een gescheiden rioolstelsel er eenvoudig alsnog hierop aangesloten kan worden. Om verontreiniging van het oppervlaktewater en/of het grondwater te voorkomen, worden alleen materialen toegepast die geen schadelijke emissie naar het regenwater hebben.

Hout uit duurzaam beheerde bossen

Om duurzaam bosbeheer te waarborgen en roofbouw en illegale kap te voorkomen wordt hout uit duurzaam beheerde bossen toegepast. Dit wordt gewaarborgd met het FSC-certificaat. Dat betekent dat materialen wordt betrokken van FSC-gecertificeerde toeleveranciers.

Openbare ruimte

Voor het openbare gebied is het Nationale Pakket GWW van toepassing. Daarbij worden ten minste alle vaste en kostenneutrale variabele maatregelen toegepast alsmede de maatregelen waarvan de kosten binnen een redelijke termijn worden terugverdiend.