direct naar inhoud van 6.2 Artikelsgewijze toelichting
Plan: Bedrijventerreinen (Treurenburg, Maaspoort, Hambakenwetering, Brabantpoort, D...
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002178-1401

6.2 Artikelsgewijze toelichting

Hoofdstuk 1: Inleidende regels

Artikel 1: Begrippen:

In artikel 1 is een aantal begrippen nader uitgelegd. Door het opnemen van definities wordt inzicht gegeven in de betekenis van de gebruikte termen. Het doel is het scheppen van duidelijkheid en eenduidigheid. De begrippen zijn in alfabetische volgorde opgenomen.

Artikel 2: Wijze van meten:

In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is het doel het wegnemen van onduidelijkheden. De termen zijn in alfabetische volgorde opgenomen.

Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf - Nutsvoorziening:
De in het plangebied aanwezige electriciteits- en schakelkasten e.d. zijn bestemd tot 'Bedrijf-Nutsvoorziening'.

Artikel 4 Bedrijf - Windturbine:
Aan de zuidzijde van bedrijventerrein Treurenburg is een aantal jaren geleden een windturbine gebouwd. Voor deze windturbine is een aparte bestemming opgenomen, waarin de hoogte van de bestaande windturbine is opgenomen.

Artikel 5 Bedrijventerrein:
In artikel 5 worden de gronden met de bestemming 'Bedrijventerrein' bestemd voor bedrijvigheid in de op de verbeelding als toelaatbaar aangegeven milieucategorieën. Tussen de diverse bedrijventerreinen bestaan er verschillen in de toegelaten zwaarte van de bedrijvigheid. Zo worden er op De Brand zwaardere bedrijven toegestaan dan op Maaspoort en De Herven. Ook wordt op de bedrijventerreinen zelf een milieuzonering toegepast. Dit heeft onder andere te maken met de ligging ten opzichte van de woonomgeving. De milieucategorieën zijn gekoppeld aan een bedrijvenlijst, die is opgenomen als bijlage 1 in de regels van het bestemmingsplan.

Uit de inventarisatie is gebleken dat er binnen het plangebied enkele bedrijven aanwezig zijn met zwaardere bedrijfactiviteiten dan volgens de gekozen milieuzonering wordt beoogd. Aangezien het hier reeds langere tijd bestaande bedrijven betreft, worden deze specifieke bedrijfactiviteiten positief bestemd middels een aanduiding op de verbeelding.

Binnen deze bestemming wordt, overeenkomstig het provinciaal en gemeentelijk beleid, het oneigenlijk gebruik van bedrijfsterreinen zoveel mogelijk tegengegaan, om deze gronden zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor bedrijvigheid. In dit kader worden nieuwe bedrijfswoningen binnen het plangebied niet meer toegestaan. Bestaande bedrijfswoningen worden positief bestemd via een aanduiding ('bedrijfswoning').
Ook zelfstandige kantoren op een bedrijventerrein worden in beginsel aangemerkt als oneigenlijk gebruik en worden niet toegestaan. Uitzondering daarop zijn reeds bestaande zelfstandige kantoren binnen het plangebied en twee locaties waar op basis van vastgesteld beleid een transformatie naar kantoren mogelijk is. Dit zijn de strook langs de Hambakenweg op het Hightechpark en de strook langs de A2 op bedrijventerrein De Herven. Waar in deze stroken nog geen kantoren zijn gevestigd, is in het plan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze transformatie in de toekomst alsnog door te kunnen voeren.

In het op bedrijventerrein De Brand gevestigde Quality Centre zit een horecapunt. Daarnaast biedt dit centrum allerlei andere bedrijfsondersteunende voorzieningen (zoals o.a. vergader- en werkruimte). Deze voorziening wordt positief bestemd middels een aanduiding 'horeca van categorie 2' op de verbeelding.

Vestiging van geluidzoneringsplichtige bedrijven en inrichtingen als genoemd in bijlage C en D van het Besluit MER 1994, welke m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn, zijn voor het gehele plangebied uitgesloten.

Nieuwe Bevi-bedrijven zijn alleen rechtsteeks (onder voorwaarden) toegelaten op bedrijventerrein De Brand. Gelet op de ligging van dit bedrijventerrein wordt De Brand (samen met de Rietvelden) het meest geschikt geacht voor de vestiging van Bevi-bedrijven. Niet het volledige bedrijventerrein De Brand wordt voor vestiging van deze bedrijven geschikt geacht. Aangezien de bedrijven in de strook langs de A2 veelal een hoge bezettingsgraad kennen (kantoorachtige bedrijven) worden Bevi-inrichtingen in deze strook niet rechtstreeks toegestaan. Op de verbeelding is via een aanduiding ('De Brand') aangegeven waar Bevi-bedrijven zich rechtstreeks kunnen vestigen.
Bevi-inrichtingen kunnen zich op de andere bedrijventerreinen binnen het plangebied wel (via een binnenplanse afwijking) vestigen, maar daar worden strengere eisen gesteld aan de veiligheidsrisico's. De vestiging mag geen veiligheidsrisico's opleveren voor de directe omgeving.
De bestaande Bevi-inrichtingen binnen het plangebied worden volledig gerespecteerd in hun vergunde bedrijfsvoering en in de planregels beschermd tegen vestiging van (beperkt) kwetsbare objecten van derden binnen de plaatsgebonden risicocontour (van 10-6 ) van de vergunde bedrijfsvoering.

Noodzakelijke parkeer- en stallingsvoorzieningen voor de bedrijven moeten in beginsel op eigen terrein worden gerealiseerd. Bij de beoordeling wordt uitgegaan van de gemeentelijke normstelling (zoals thans vervat in de Nota Parkeernormen).

Het bebouwingspercentage is primair gesteld op 70 procent van de omvang van de bouwpercelen (inclusief de gronden buiten het bouwvlak). Bedrijventerrein Treurenburg, beoogd als intensief bebouwd terrein, kent een bebouwingpercentage van 75. Gebouwen dienen in beginsel binnen de aangegeven bouwvlakken te worden gebouwd. De toegelaten bouwhoogten voor de bouwvlakken zijn vastgelegd op de verbeelding en zijn sterk gerelateerd aan de ligging van de bouwpercelen ten opzichte van de omgeving. De planregels kennen diverse afwijkingsmogelijkheden die ruimte bieden voor maatwerkoplossingen.

Artikel 6 Gemengd - 1:
Woonboulevard De Herven op bedrijventerrein De Herven heeft vanwege de specifieke functie (perifere detailhandel) een aparte bestemming gekregen. Binnen deze bestemming mag detailhandel plaatsvinden in keukens, sanitair en meubels en woninginrichting. Ook bouwmarkten zijn toegestaan. Aangezien het gaat om een perifere locatie en voorkomen moet worden dat deze locatie de bestaande winkelstructuur van binnenstad en overige winkelcentra aantast, mag de verkoopvloeroppervlakte van een winkel niet minder bedragen dan 1.000m2. Bij een bouwmarkt wordt als extra eis gesteld dat deze geen grotere omvang mag hebben dan 6.500m2.

Artikel 7 Gemengd - 2:
In de strook ten zuiden van de Hervensebaan, aansluitend aan bedrijventerrein De Herven, zijn zelfstandige kantoren en scholen gevestigd. Gelet op deze afwijkende functie ten opzichte van het bedrijventerrein is aan deze strook een aparte bestemming toegekend (Gemengd - 2). Binnen deze bestemming zijn kantoren en maatschappelijke functies, zoals scholen, toegestaan.
De toegestane bouwhoogte is wat hoger dan op het bedrijventerrein, nl. 25 meter. Op de kruising met de Bruistensingel, nabij station Oost, is stedenbouwkundig een hogere bouwhoogte wenselijk. Hier is een hoogte tot 30 meter toegestaan. Het bebouwingspercentage van deze percelen bedraagt 50%.

Artikel 8 Groen:
De gronden met de bestemming 'Groen' zijn primair bestemd voor groenvoorzieningen. Binnen deze bestemming is ook ruimte gemaakt voor fiets -en voetpaden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, speel- en verblijfsvoorzieningen, nutsvoorzieningen, alsmede (ondergeschikte) verkeersvoorzieningen. Het aanleggen van parkeerplaatsen binnen deze bestemming is niet toegestaan. De bestemming 'Groen' kent daarmee een duidelijke overlap met de bestemmingen 'Verkeer' en 'Water'.

Artikel 9 Horeca:
Op bedrijventerrein Brabantpoort ziijn langs de A2 een hotel en een restaurant gevestigd. Deze zaken krijgen de bestemming 'Horeca' op basis van het huidige gebruik. Hiervoor is voor beide zaken tevens een aanduiding opgenomen, respectievelijk 'horeca van categorie 1' en 'horeca van categorie 2'.
Voor de hoofdbebouwing is een bouwvlak opgenomen. Het bebouwingspercentage bedraagt 50%

Artikel 10 Sport:
Aan de locatie De Vliert is de bestemming 'Sport' toegekend. Hier liggen de velden van voetbalvereniging B.V.V.. Daarnaast zijn hier twee grote stedelijke sportvoorzieningen gevestigd, nl. het stadion van FC Den Bosch en het Sportiom. De hoeken van het Stadion zijn ingevuld met kantoren en op de kopse kanten zitten kleine bedrijfjes en een fitnesscentrum. Via aanduidingen worden deze functies positief bestemd.
Verder mag er in het Sportiom en in het stadion functieondersteunde detailhandel en horeca plaatsvinden, voorzover deze niet zelfstandig zijn en op zichzelf staan (geen aparte toegang en openingstijden gekoppeld aan de hoofdfunctie). De functieondersteunende detailhandel en horeca zal ook ondergeschikt moeten blijven aan de hoofdfunctie.
Voor de gebouwen zijn ook hier bouwvlakken opgenomen met bebouwingspercentages.

Artikel 11 Verkeer:
Deze gronden zijn primair bestemd voor wegverkeer en bijbehorende voorzieningen. Ook parkeervoorzieningen en een transferium passen binnen deze bestemming. Verder is er binnen deze bestemming ook ruimte voor groenvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, alsmede nutsvoorzieningen.

Artikel 12 Verkeer - Railverkeer:
Deze bestemming is primair bedoeld voor de binnen het plangebied gelegen spoorlijnen. Tussen de bedrijventerreinen Treurenburg en Maaspoort is de aanduiding 'openbaar vervoersstation'. Hier kan t.z.t. een voorstadshalte gerealiseerd worden.

Artikel 13 Water: 
De voor water aangewezen gronden zijn bestemd voor water, waterberging en waterhuishoudkundige voorzieningen. Verder is de aanduiding 'cultuurhistorische waarden' opgenomen voor een cultuurhistorisch waardevolle dijk op De Brand. Aan deze aanduiding is in de regels een vergunningstelsel gekoppeld ter bescherming van deze dijk.
Verder is er binnen deze bestemming ook ruimte voor o.a. groenvoorzieningen, oeverbeschoeiingen, taluds en bermen.

Artikel 14 t/m artikel 20:
In deze artikelen zijn zogenaamde dubbelbestemmingen opgenomen voor de instandhouding en de bescherming van leidingen, een waterkering en verwachte archeologische waarden. Door het plangebied lopen een gastransportleiding en een hoogspanningsleiding. Een belangrijke waterkering betreft de weg Treurenburg. Tot slot zijn er voor wat betreft de archelogische waarden binnen het plangebied verschillende gebieden met archeologische verwachtingswaarde. Tussen deze gebieden bestaat er bovendien een verschil in verwachtingswaarde. Waar de verwachtingswaarde hoger is, worden strengere eisen gesteld aan het uitvoeren van werkzaamheden onder maaiveld.

Hoofdstuk 3: Algemene regels

Artikel 21 Anti-dubbeltelregel:
Met de anti-dubbeltelbepaling wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een bouwplan is meegenomen niet nog eens bij een ander bouwplan mag worden meegenomen.

Artikel 22 Algemene bouwregels: 
In de algemene bouwregels is bepaald dat ten aanzien van bouwen ondergeschikte bouwonderdelen (bv. liftschachten, luifels) buiten beschouwing kunnen worden gelaten, mits de overschrijding van bouw-, c.q. bestemmingsgrenzen niet meer dan 1 meter bedraagt.

Artikel 23 Algemene aanduidingsregels:
In de algemene aanduidingsregels is, middels de aanduiding 'veiligheidszone - lpg', een regeling opgenomen voor de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met twee lpg-installaties aan de rand van het plangebied.

Artikel 24 Algemene afwijkingsregels: 
Met dit artikel wordt ruimte gegeven om in bepaalde mate af te wijken van de planregels. Daarbij gaat het onder meer om flexibiliteit in maatvoering en afstandsnormen, kleine afwijking ten opzichte van bestemmingsgrenzen en bouwvlakken, ruimere bouwhoogten voor bouwwerken geen gebouwen zijnde, en plaatselijke verhogingen van gebouwen.

Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels

Artikel 25 Overgangsrecht:
Dit artikel regelt het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik van gronden.

Artikel 26 Slotregel:
Deze bepaling bevat de citeertitel van de regels.