direct naar inhoud van 2.5 Cultuur- en bouwhistorische waarden
Plan: Bedrijventerreinen (Treurenburg, Maaspoort, Hambakenwetering, Brabantpoort, D...
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002178-1401

2.5 Cultuur- en bouwhistorische waarden

2.5.1 Cultuurhistorie

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft voor de hele gemeente een inventarisatie van zichtbare cultuurhistorische elementen/relicten laten uitvoeren. Op basis van deze inventarisatie is een aantal belangrijke cultuurhistorische gebieden en structuren onderscheiden. Deze vormen samen de cultuurhistorische hoofdstructuur van de gemeente en zullen bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen worden betrokken en meegewogen. De gemeente is ook voornemens om de cultuurhistorische inventarisatie uit te werken in een cultuurhistorisch beleid. Vooruitlopend hierop is voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen bekeken welke cultuurhistorische elementen van belang zijn.

Het aantal cultuurhistorische elementen binnen het plangebied is zeer gering. Binnen de bedrijventerreinen Maaspoort, Hambakenwetering, Treurenburg, De Herven en De Brand bevinden zich dijken die dateren van na 1832 (zie afbeelding 13). De dijklichamen op Maaspoort, Hambakenwetering, Treurenburg en De Herven zijn nog goed herkenbaar mede door hun functie als spoordijk, maar behoeven niet specifiek als cultuurhistorische elementen te worden beschermd. Ten westen van bedrijventerein Treurenbrug kan de weg Treurenburg ook na 1832 worden gedateerd.

De naamloze dijk op bedrijventerrein De Brand is ook nog goed als dijk herkenbaar en door sloten van het omliggende gebied gescheiden. De dijk is bovendien niet open voor fietsers of auto's. Vanwege haar goede zichtbaarheid zal deze dijk als waardevol cultuurhistorisch element in het bestemmingsplan bescherming worden gegeven.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002178-1401_0013.jpg"

Afbeelding 13
De cultuurhistorische inventarisatiekaart van de gemeente 's-Hertogenbosch met in rood de globale grens van het bestemmingsplangebied Bedrijventerreinen. 1. Weg, na 1832, 2. Dijk, na 1832.

2.5.2 Bouwhistorie

Binnen het plangebied liggen geen bouwhistorische waarden.