direct naar inhoud van Hoofdstuk 8 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Zuiderparkweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002173-1501

Hoofdstuk 8 Economische uitvoerbaarheid

Binnen het bestemmingsplan is sprake van één ontwikkeling in twee planfasen. De voorgenomen ontwikkeling dient gekwalificeerd te worden als een bouwplan in de zin van artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Dit betekent, dat rekening gehouden dient te worden met het bepaalde in afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening.

Er is sprake van één ontwikkelende partij (Zayaz) en drie grondeigenaren (te weten Zayaz, “In de Roos” en de gemeente).

De betrokken gemeentelijke gronden worden door de gemeente verkocht aan de ontwikkelende partij (Zayaz) en tussen Zayaz en “In de Roos” is/wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Zayaz treedt op als ontwikkelaar voor het totale plangebied. De Stichting “In de Roos” heeft er uitdrukkelijk mee ingestemd, dat de anterieure overeenkomst (ontwikkelingsovereenkomst) wordt gesloten tussen Zayaz en de gemeente. Dit ligt ook voor de hand, omdat “In de Roos” haar eigendom aan Zayaz overdraagt zodra het planologisch regime is gewijzigd. “In de Roos” en Zayaz hebben onderling ook afspraken gemaakt over de realisering van nieuwe huisvesting voor “In de Roos” in de nieuwbouw. Aangezien de exploitatie door “In de Roos” niet onderbroken mag en kan worden zal eerst de nieuwbouw voor Zayaz en “In de Roos” worden gerealiseerd en pas na ingebruikneming daarvan kan de huidige bebouwing van “In de Roos” worden gesloopt en kan het hostel worden gebouwd. Omtrent de verhuur van het hostel sluit Zayaz de nodige overeenkomsten Novadic-Kentron/Reinier van Arkelgroep.

Rekening houdend met het voorgaande hebben de gemeente en Zayaz een (anterieure) Ontwikkelingsovereenkomst terzake van kostenverhaal, locatie-eisen en grondoverdracht gesloten.

Zodoende kan gesteld worden, dat locatie-eisen en kostenverhaal “anderszins zijn verzekerd “ en behoeft er ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan geen exploitatieplan te worden vastgesteld.

Bij het opstellen van de overeenkomst is voorts rekening gehouden met het door de gemeenteraad op 14 december 2010 genomen besluit om een deel van het tekort op de grondexploitatie voor rekening van de gemeente te laten komen.

Dit betekent, dat plankosten en eventuele planschades niet integraal worden verhaald op Zayaz en dat de gemeente na de start van de bouw van het hostel een financiële bijdrage betaalt in het tekort op de grondexploitatie.

Concluderend kan worden gesteld dat de ruimtelijke planvorming zoals neergelegd in dit bestemmingsplan financieel economisch uitvoerbaar is en dat kostenverhaal verzekerd is.