direct naar inhoud van 5.4 Luchtkwaliteit
Plan: Zuiderparkweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002173-1501

5.4 Luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit heeft betrekking op de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de buitenlucht. Bij het nemen van ruimtelijke besluiten, zoals het vaststellen van een bestemmingsplan, moet beoordeeld worden of wordt voldaan aan de eisen die vanuit de Wet milieubeheer gelden. Hierbij wordt getoetst aan de voor bepaalde stoffen vastgestelde grenswaarden en wordt beoordeeld of met het ruimtelijk besluit ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die de luchtkwaliteit zullen verslechteren.

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteitseisen in werking getreden. Deze Wet voorziet onder meer in een gebiedsgerichte aanpak van de luchtkwaliteit via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De programma-aanpak zorgt voor een flexibele koppeling tussen ruimtelijke activiteiten en milieugevolgen. Van bepaalde projecten met getalsmatige grenzen is vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden. De grens van 3% is in het NSL vastgesteld (1 augustus 2009). Een project draagt 'niet in betekenende mate' bij aan de luchtverontreiniging als de 3% grens niet wordt overschreden.

Sprake is van grotendeels vervanging van het bestaande bruto vloeroppervlak. Daarnaast is het totaal aantal vierkante meters op de locatie aanzienlijk lager dan de gestelde grenswaarden. De toename is zodanig gering dat op hiervan op grond van de "Regeling nibm" de luchtkwaliteitseisen geen belemmering vormen voor het uitvoeren van de plannen. De omvang van de ontwikkeling valt binnen de grenzen van 'niet in betekenende mate'-projecten. De verslechtering bedraagt minder dan 3% van de geldende grenswaarden. Dit betekent dat geen onderzoek hoeft te worden gedaan naar de bijdrage van het project op de luchtkwaliteit in de omgeving.

Naast de productie van luchtverontreinigende stoffen, moet in het kader van een goede ruimtelijke ordening ook aandacht besteed worden aan de blootstelling van (toekomstige) bewoners aan deze stoffen. De Zuiderparkweg is de maatgevende weg voor de productie van luchtverontreinigende stoffen. Naar deze situatie is specifiek gekeken. Beschouwd zijn de jaren 2011, 2012 en 2021. Uit deze beschouwing kan inzake luchtkwaliteit geconcludeerd worden dat:

  • voor stikstofdioxide (NO2) ruimschoots zal worden voldaan aan het gestelde jaargemiddelde grenswaarde van 40 µg/m3, alsmede aan de uurgemiddelde grenswaarde. Momenteel ligt de waarde op 26,7 µg/m3 en zal in de toekomst verminderen tot 19,2 µg/m3.
  • voor zwevende deeltjes (PM10) ruimschoots zal worden voldaan aan het gestelde jaargemiddelde grenswaarde van 40 µg/m3. Momenteel ligt de waarde op 22,7 µg/m3 en zal in de toekomst verminderen tot 20,2 µg/m3.

Vanuit het aspect luchtkwaliteit zijn er geen belemmeringen voor de ontwikkeling.