direct naar inhoud van 4.5 Advies AAB
Plan: De Bellaard 3
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002169-1501

4.5 Advies AAB

Op basis van overleg met de aanvrager, de door de gemeente 's-Hertogenbosch toegezonden stukken en nader onderzoek komt de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen tot de volgende bevindingen:

(geciteerd) "Initiatiefnemer exploiteert aan De Bellaard 3 te 's-Hertogenbosch een agrarisch bedrijf. Hij heeft dit bedrijf eind jaren negentig aangekocht in het kader van een bedrijfsverplaatsing vanuit Houten. De bedrijfsbebouwing omvat een bedrijfswoning, twee ligboxenstallen, een werktuigenberging, een opslagruimte en voeropslagen. De oudste ligboxenstal dateert uit beginjaren zeventig en betreft een drierijïge stal die inmiddels voor de huisvesting van jongvee in gebruik is genomen, hi deze stal zijn, hetgeen destijds gebruikelijk was, enkel de roostervloeren onderkelderd. De tweede ligboxenstal is door de vorige eigenaar in 1992 gebouwd. Het betreft een vierrijïge stal voor 100 melkkoeien die oorspronkelijk was uitgevoerd met een driehoekmelkstal. Initiatiefnemer heeft deze melkstal vervangen door een 2x10 zij-aan-zij melkstal (geen snelwissel). Deze stal is, met uitzondering van de bijruimten, onderkelderd. In vergelijking met de hedendaagse bouwwijze is de putdiepte met 1,75meter beperkter. Aan de achterzijde van de bebouwing zijn twee kuilplaten van 75 meter en een sleufsilo van 45 meter aanwezig.

Op het bedrijf worden circa 95 melkkoeien en een tachtigtal stuks jongvee gehouden. Het bedrijf is uitgerust met een voermengwagen en regulier machinepark. De huiskavel van het bedrijf is 30 ha groot. Aan de overzijde van De Bellaard behoort 20 ha grond bij het bedrijf. Verder beschikt de aanvrager over 3,5ha pachtgrond in de nabije omgeving en over 9 ha weiland te Houten.

De gronden aan De Bellaard betreffen zware tot zeer zware kleigrond die goed vochthoudend is en zich uitstekend leent voor grasland. Het teeltplan van het bedrijf bestaat merendeels uit grasland en voor het overige uit de teelt van snijmaïs. Het bedrijf neemt deel aan de derogatie hetgeen inhoudt dat 250 kg N uit dierlijke mest kan worden aangewend in plaats van de standaardnorm van 170 kg. Naar verwachting zal het komend jaar worden deelgenomen aan de BEX (bedrijfsspecifieke excretie) waarmee strakker gestuurd zal worden op een efficiënte benutting van de stikstof en fosfaat, waardoor wat meer mest per hectare kan worden aangewend.

Het verzoek omvat de aanleg van een mestzak van 800 kuub aan de achterzijde van het bedrijf naast de sleufsilo. Van de zijde van de aanvrager werd toegelicht dat tot heden de op het bedrijf geproduceerde mest op de gronden van het bedrijf kan worden aangewend. Echter afgelopen winters werden enkele vrachten mest afgevoerd vanwege een gebrek aan opslagcapaciteit. Daarnaast is de afgelopen jaren over het algemeen tot begin september mest uitgereden. De mestzak zal worden uitgevoerd zonder mixvoorziening, hetgeen zal worden uitbesteed aan een loonwerker.

Op basis van de voorgaande bevindingen komt de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen tot de volgende conclusie. Aan De Bellaard 3 te 's-Hertogenbosch wordt een volwaardig agrarisch bedrijf geëxploiteerd. Het ingediende verzoek betreft de vergroting van het bouwblok tot 1.4 ha. De uitbreiding van het bouwblok wordt verzocht voor de aanleg van een mestzak. Tegelijkertijd zullen de voeropslagen die heden buiten het bouwblok zijn gelegen hierin worden opgenomen.

Specifiek ten aanzien van de mestopslagcapaciteit merkt de Adviescommissie op dat, naast de verkorting van de uitrijtermijnen, het uitrijden van mest ook om andere redenen meer verschuift naar voorjaarsaanwending. De benutting van de mineralen is bij voorjaarsaanwending namelijk beduidend beter dan bij het bemesten van grasland in bijvoorbeeld augustus en begin september. Om die reden wordt bij melkveebedrijven heden ten dage vanuit de operationele bedrijfsvoering uitgegaan van een opslagcapaciteit voor tenminste 7 tot 8 maanden.

De Adviescommissie merkt op dat de op het bedrijf geproduceerde mest grosso modo op de bij het bedrijf behorende gronden aangewend kan worden. Ook is een lichte uitbreiding van de veestapel op basis van de beschikbare stalcapaciteit mogelijk.

Vorenstaande in overweging nemende en gelet op de huidige mestopslagcapaciteit van het bedrijf in relatie tot de productie van de veestapel, is de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen van mening dat de aanleg van de gevraagde mestzak noodzakelijk is voor een doelmatige agrarische bedrijfsvoering. Om deze mestopslag te kunnen realiseren en om de aanwezige voeropslagen te situeren binnen de contouren van het bouwblok is vergroting van het bouwblok noodzakelijk".