direct naar inhoud van 9.1 Financiële uitvoerbaarheid
Plan: Hoogwater 's-Hertogenbosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002125-1401

9.1 Financiële uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan "Hoogwater 's-Hertogenbosch" heeft als doel het planologisch mogelijk maken van waterberging als extra functie in het gebied. Het bestaande gebruik blijft gehandhaafd. Dit betekent dat de bestaande planologische situatie wordt vastgelegd en de functie waterberging wordt toegevoegd. In het bestemmingsplan zijn verder wijzigingsbevoegdheden opgenomen om agrarisch gebied om te zetten in natuur. Ook kan de bestemming recreatie omgezet worden naar natuur. Hiervoor geldt dat de economische uitvoerbaarheid daarvan zal worden beoordeeld op het moment van in behandeling nemen van de wijzigingsbevoegdheid. De wijziging kan pas plaatsvinden op aanvraag van de eigenaar of nadat de aankoop/overdracht verzekerd is of al heeft plaatsgevonden.

De enige ontwikkeling die in dit plan wordt mogelijk gemaakt is de nieuwe functie van waterbergingsgebied in het kader van HOWABO. De totale voorbereiding- en uitvoeringskosten voor HOWABO zijn geraamd op ca 20 miljoen euro. Deze kosten worden gedragen door Waterschap Aa en Maas, Waterschap de Dommel, Rijkswaterstaat Maaswerken en de provincie Noord Brabant. Waterschap Aa en Maas heeft met het totaalbedrag rekening gehouden in haar begroting en regelt op basis van gemaakte afspraken de bijdragen door overige partijen.

Een deel van het hierboven genoemde budget voor de voorbereiding- en uitvoeringskosten wordt besteedt aan de aankoop van de gronden die nodig zijn voor de aanleg van de kades. Vanwege de veiligheid tegen hoogwater, dienen de kades bij één instantie in beheer en eigendom te komen. Alleen dan is het mogelijk langdurige bescherming tegen hoogwater te realiseren. Hoe het beheer (en de werking) van de kades in het waterbergingsgebied er uit komt te zien, staat uitvoerig beschreven in het projectplan HOWABO (Eindrapport Projectplan HOWABO deel1 en deel 2, Waterschap Aa en Maas, februari 2011). Het streven is om de gronden voor de kades minnelijk te verwerven. Indien dit niet mogelijk blijkt te zijn, kan het waterschap besluiten een onteigeningsprocedure te starten.

De maatregelen voor het waterbergingsgebied worden niet gezien als bouwplan in de zin van de grondexploitatiewet. Voor de gemeente zijn er geen kosten aan verbonden. Een exploitatieplan is niet nodig.