Plan: | Hoogwater 's-Hertogenbosch |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002125-1401 |
Het bestemmingsplan Hoogwater 's-Hertogenbosch is gebaseerd op het recent vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied (januari 2010) van de gemeente 's Hertogenbosch. Het deel van het waterbergingsgebied HOWABO dat binnen de gemeentegrenzen van 's Hertogenbosch ligt, valt voor het overgrote deel in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied maar is hierin nog niet vastgelegd. Het bestemmingsplan Hoogwater 's-Hertogenbosch dat voor u ligt, voegt de voor HOWABO relevante bestemmingen toe aan de bestemmingen uit het bestemmingsplan Buitengebied. Het gebied zal het grootste deel van de tijd gebruikt worden conform de bestaande functies en slechts in uitzonderlijke situaties voor waterberging.
De planregels zijn qua inhoud en systematiek gelijk aan die van het bestemmingsplan Buitengebied. Regels ten behoeve van waterberging, waterkering en het inlaatwerk zijn vervangen of toegevoegd. Voor wat betreft de gebieden die voorheen tot het bestemmingsplan Haverleij, Randweg 's-Hertogenbosch-Vught of Engelermeer behoorde, is qua bestemmingsplansystematiek aangesloten bij het bestemmingsplan Buitengebied.
In het plangebied is sprake van waarden die beschermd dienen te worden en er zijn bestaande functies (recreatie, landbouw), die een passende bestemmingsregeling moeten krijgen. Het bestemmingsplan zal de bestaande situatie waar nodig consolideren en toekomstige (kleinschalige) ontwikkelingen binnen de bestaande functies waar mogelijk faciliteren. Door diverse flexibiliteitbepalingen op te nemen kunnen ontwikkelingen gereguleerd worden.
Daar waar ontwikkelingen zijn voorzien op het gebied landbouw, vrijkomende agrarische bebouwing (VAB), natuur en landschap, recreatie, water, et cetera, worden deze in gebieden met bijzondere waarden nader afgewogen. Afhankelijk van de zwaarte van de ontwikkeling kan dit via afwijking of wijziging van het bestemmingsplan plaats vinden. Op deze wijze wordt rekening gehouden met actuele waarden in het plangebied en zijn nieuwe ontwikkelingen binnen de bestaande functies niet op voorhand uitgesloten.
Systematiek bestemmingen
'Gebieds'bestemmingen omvatten veelal de grote onbebouwde gebieden in een buitengebied, waarbij, natuur en agrarisch gebruik de voornaamste bestemmingen zijn. In natuurgebieden worden alle activiteiten die invloed kunnen hebben op de aanwezige (landschappelijke en natuur)waarden verboden of onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Voor de agrarische gebieden, waar het gebruik voor de landbouw centraal staat, dient onderscheid gemaakt te worden voor enerzijds vestigings- c.q. ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven als bewerkingsmogelijkheden van de gronden. Om dit zo adequaat mogelijk toe te passen wordt onderscheid gemaakt naar (agrarische) bestemmingen, waarbij is aangesloten op het bestemmingsplan Buitengebied. Hierdoor ontstaat een onderverdeling naar agrarische gebied zonder waarden en agrarische gebieden met waarden.
Naast de toekenning van agrarische bestemmingen ten behoeve van het agrarisch vestigingsbeleid dienen waarden (landschappelijk en natuurlijk) inzichtelijk gemaakt te worden om niet alledaagse werkzaamheden (binnen gebieden met waarden) omgevingsvergunningplichtig te kunnen maken of te verbieden, toegespitst op de specifieke waarde.
Voor wat betreft de toekenning en begrenzing van de 'detail'bestemmingen gaat het bestemmingsplan Hoogwater 's-Hertogenbosch, net als het vigerend bestemmingsplan Buitengebied, uit van getekende bouwblokken voor agrarische bedrijven. Aan het bestemmingsvlak wordt een verbale regeling gekoppeld voor de situering van hoofd- en bijgebouwen.
Aangezien het vigerend bestemmingsplan heel recent is vastgesteld worden de huidige bouwblokken overgenomen.
Systematiek integrale zonering reconstructie
Voor (intensieve) veehouderijbedrijven is de zonering van het reconstructieplan Maas en Meierij doorvertaald door het opnemen van een 'reconstructiewetzonering' op de verbeelding met bijbehorende bepalingen in de regels van het bestemmingsplan. In het plangebied van het bestemmingsplan is alleen sprake van een extensiveringsgebied.