direct naar inhoud van 3.3 Beleid gemeentelijk niveau
Plan: Hoogwater 's-Hertogenbosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002125-1401

3.3 Beleid gemeentelijk niveau

Het relevante beleidskader op gemeentelijk niveau omvat de volgende elementen:

  • Ruimtelijke structuurvisie Stad tussen Stromen
  • Landschapsvisie
  • Waterplan
  • Totaalvisie Gement Bossche Broek
  • De Groene Delta
  • Gemeentelijke archeologiebeleid

In cursief is telkens aangegeven wat deze beleidskaders betekenen voor het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch

3.3.1 Ruimtelijke Structuurvisie Stad tussen Stromen (2003)

In juni 2003 heeft de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch de 'Ruimtelijke Structuurvisie' vastgesteld. Deze Ruimtelijke Structuurvisie heeft als ondertitel 'Stad tussen Stromen'. In deze ruimtelijke structuurvisie is de aandacht primair gericht op twee soorten stromen, te weten: 'groene' stromen die bepalend zijn voor de identiteit en duurzaamheid van 's-Hertogenbosch, en 'rode' stromen die zorgen voor de vitaliteit van de stad. Daarbij moeten ruimtelijke knelpunten in de stad worden opgelost terwijl tegelijkertijd nieuwe kansen ontstaan. De duurzame groenblauwe stromen door de stad, die worden gevormd door Dommel, Aa en Dieze, moeten de interne samenhang en de karakteristieke stedelijke structuur gaan versterken. De 'ondergrond' van water, bodem en cultuurhistorische relicten vormen de basis voor de duurzame ruimtelijke structuur en bepalen bijgevolg het kader voor duurzame veranderingen met behoud van de eigen Bossche identiteit. De hoofdinfrastructuur, essentieel voor de economische, technologische en sociaal-economische vitaliteit van de stad, wordt optimaal benut zonder de interne samenhang van de stad te belemmeren.

Deze visie geeft de gewenste toekomstige ruimtelijke hoofdstructuur van 's Hertogenbosch weer, die is ontstaan door de duurzame structuur en de vitale structuur samen te voegen. Hieruit zijn grote projecten voor de korte en lange termijn voortgekomen. Op de overzichtskaart van deze projecten hebben de onderstaande deelgebieden de volgende aanduidingen gekregen:

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002125-1401_0008.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002125-1401_0009.png"

HOWABO is een concrete invulling van de wens regionale waterberging te realiseren. Het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch maakt de waterberging planologisch mogelijk. Hiermee sluit het bestemmingsplan aan op de Ruimtelijke Structuurvisie.

3.3.2 Landschapsvisie (1999)

De gemeente 's-Hertogenbosch wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig landschap. De opstelling van de Landschapsvisie is één van de initiatieven die zij daartoe heeft genomen. De planhorizon van de Landschapsvisie is gesteld op 2015. Qua abstractieniveau beweegt de Landschapsvisie zich tussen het bestemmingsplan en de Ruimtelijke Structuurvisie. Het formuleren van een visie op het toekomstige landschap van 's-Hertogenbosch kan niet los worden gezien van de stedelijke processen die zich in het gebied voltrekken.

Voor de Vughtse Gement betekent HOWABO de herinrichting van een landschap waarin landbouw, natuur en waterberging in een nieuwe configuratie tot elkaar staan. Voor het gebied rondom het Engelermeer geeft dit plan juist invulling aan een goeddeels onzichtbare landschappelijke inpassing van de bergingsopgave. Het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch faciliteert deze benadering door de herinrichting mogelijk te maken en de bestaande waarden te beschermen.

3.3.3 Waterplan

Het doel van het Waterplan "Waterstad 's-Hertogenbosch" (14 juli 2009) is het bereiken van een veilig en een duurzaam watersysteem in en om 's-Hertogenbosch, waarbij zo goed mogelijk aan de wensen van alle belanghebbenden tegemoet wordt gekomen. Het Waterplan betreft een koepelplan voor alle waterzaken. Het gaat daarbij om de gewenste inrichting en het beheer van oppervlaktewater en grondwater, als ook om de afvoer van hemelwater en afvalwater.

Het Waterplan omvat het gemeenschappelijk beleid van gemeente en de waterschappen. Dit gemeenschappelijke beleid moet leiden tot een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem in de Groene Delta. De bijdrage aan energiebesparing vanuit het watersysteem zijn verkend met het oog op de doelstelling om in 2050 als stad klimaatneutraal te zijn. Ambities zijn hierbij verwoord naar beleid op hoofdlijnen. In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) is het beleid ten aanzien van afvalwater, regenwater en grondwater verder uitgewerkt.

HOWABO wordt in het Waterplan specifiek genoemd als project om het gewenste beschermingsniveau van de stad te bereiken.

3.3.4 Totaalvisie Gement Bossche Broek (2004)

Tussen de gemeenten 's-Hertogenbosch en Vught bevindt zich een zeer waardevol landschap, waarin vele actuele en potentiële waarden op het gebied van natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie aanwezig zijn, maar waarop vanuit een veelheid aan functies ruimtelijke claims drukken. Daarnaast speelt het plangebied een cruciale rol in de afwatering van geheel Oost Noord-Brabant.

In de visie wordt gesproken van een drietal ontwikkelingen of wensen in het gebied, die als kapstok dienen voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied:

  • 1. De realisatie van de Randweg 's-Hertogenbosch, met als doel de verkeersproblematiek aan de zuidwestkant van de stad op te lossen;
  • 2. De noodzaak vanuit de veiligheid met betrekking tot de hoogwaterproblematiek om de Gement als waterbergingsgebied in te zetten;
  • 3. De wens tot het realiseren van een robuuste ecologische verbinding tussen de gebieden Bossche Broek en de Gement.

Uitgaande van bovenstaande ontwerpprincipes is een totaalvisie op het gebied uitgewerkt, die tegemoet komt aan de eisen, wensen en daaraan verbonden ruimtelijke claims vanuit de diverse sectoren. Door het water vanuit de wens tot het oplossen van de hoogwaterproblematiek minder te beschouwen als een last en koppelkansen te verkennen met andere ruimtelijke ontwikkelingen of wensen, is het juist hier mogelijk om specifieke kwaliteiten van het plangebied te benutten.

HOWABO en de planologische verankering in het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch sluiten aan bij de laatste twee wensen zoals hierboven beschreven in de Totaalvisie Gement Bossche Broek.

3.3.5 De groene Delta

Gemeenten, provincie, waterschappen en natuur- en landbouworganisaties hebben op 16 januari 2008 de samenwerkingsovereenkomst voor 'De Groene Delta' ondertekend. De samenwerkingsovereenkomst is de formele basis voor de uitvoering van De Groene Delta-projecten uit het uitvoeringsprogramma 2008-2011.

Het doel van 'De Groene Delta' is te komen tot een samenhangend geheel van waardevolle water- en groengebieden in en rond de stad 's-Hertogenbosch. Tegelijkertijd ontstaat daarmee een aantrekkelijk recreatiegebied voor de inwoners uit 's-Hertogenbosch en omgeving (stedelijk uitloopgebied).

De maatregelen uit het projectplan HOWABO en de doorwerking hiervan in het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch zijn afgestemd op de landbouw- en natuurdoelstellingen en recreatieve ambities uit De Groene Delta.

3.3.6 Gemeentelijk archeologiebeleid

Met de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) d.d. 1 september 2007 behoren nieuwe bestemmingsplannen te omschrijven hoe omgegaan dient te worden met de bekende en de te verwachte archeologische waarden in het bestemmingsplangebied.

Om hieraan gevolg te geven is door de gemeente 's-Hertogenbosch een archeologische verwachtingskaart opgesteld. Deze kaart vormt de basis voor het archeologiebeleid van de gemeente. Het beleid is opgenomen in de Nota Uitvoering wet op de archeologische monumentenzorg (2010). Ten behoeve van het beleid zijn voor archeologische waarden en archeologische verwachtingsgebieden binnen de gemeentegrenzen specifieke eisen of voorwaarden opgesteld.

Om zicht te krijgen op de (kans op) aanwezigheid van archeologische waarden in het plangebied is een onderzoek uitgevoerd. Hierop wordt in paragraaf 5.5 verder ingegaan.