Plan: | Kantoorontwikkeling Meerendonkweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002122-1501 |
Onderhavige ontwikkeling is eerder meegenomen in het voorontwerpbestemmingsplan 'Zuid'. Om snelheid in de procedure te betrachten, wordt thans voor deze ontwikkeling een ontwerpprojectbesluit opgesteld, welke te zijner tijd zal worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De ontwikkeling is dan ook in het kader van vooroverleg en inspraak voorgelegd binnen het voorontwerpbestemmingsplan 'Zuid'.
Vooroverleg
In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan 'Zuid', inclusief onderhavige ontwikkeling, toegezonden aan de volgende instanties:
- Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, Provincie Noord-Brabant;
- Waterschap Aa en Maas;
- VROM-inspectie regio Zuid;
- Rijkswaterstaat Noord-Brabant
Er zijn schriftelijke reacties ontvangen van de directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas en de VROM-inspectie regio Zuid. Hieronder zal op deze reacties nader worden ingegaan. De overige vooroverleginstanties hebben niet gereageerd.
Opmerking ingebrachte opmerkingen in het kader van het vooroverleg
Commentaar gemeentelijk commentaar
1. Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, Provincie Noord-Brabant
Opmerking
De directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving maakt een aantal opmerking die betrekking hebben op het totale plangebied van bestemmingsplan Zuid. Deze opmerkingen hebben betrekking op het plangebied van bestemmingsplan Zuid. Deze opmerkingen zullen betrokken worden in de procedure van bestemmingsplan Zuid.
Onderhavige ontwikkeling geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Commentaar
De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.
2. Waterschap Aa en Maas
Het waterschap maakt een aantal opmerking die betrekking hebben op het totale plangebied van bestemmingsplan Zuid. De reactie die betrekking heeft op onderhavige ontwikkeling wordt hier opgenomen en beantwoord. De overige opmerkingen zullen worden betrokken in de procedure van bestemmingsplan Zuid.
Opmerking 1
In het plan wordt een aantal ontwikkelingen op korte termijn beschreven (blz. 79 voorontwerpbestemmingsplan Zuid). Bijbehorende hoeveelheden aan toename verhardingsoppervlak resulterend in m3 wateropgave zijn echter niet in het plan opgenomen.
Commentaar
In de waterparagraaf in deze ruimtelijke onderbouwing (hoofdstuk 6) wordt de toename verhardingsoppervlak met bijbehorende maatregelen uiteengezet en gemotiveerd.
Opmerking 2
Met het oog op het vermijden van wateroverlast, adviseert het waterschap na te gaan wat er op de nieuwe ontwikkelingslocaties met het water gebeurt bij een T=100(+10%)-bui.
Commentaar
De waterstand kan in een T = 100 situatie oplopen tot circa 2,20 m NAP.
Opmerking 3
Het aantal uitgangspunten dat het waterschap hanteert bij ruimtelijke ontwikkelingen is acht in plaats van de zes die nu in het voorontwerp zijn opgenomen.
Commentaar
Het advies wordt overgenomen en de uitgangspunten zijn in de waterparagraaf aangevuld.
Opmerking 4
Er dient een keurontheffing (in de toekomst watervergunning) te worden aangevraagd als het afgekoppelde verhard oppervlak groter is dan 2000 m2.
Commentaar
In de waterparagraaf is uiteengezet dat het totale verharde oppervlak slechts met 1740 m2 toeneemt. Dit betekent dat een ontheffing van de keur niet noodzakelijk is.
Indien er toch een ontheffing van de keur dient te worden aangevraagd, dan is dit de verantwoordelijkheid van de intitiatiefnemer om deze aan te vragen.
3. VROM-Inspectie
Opmerking
Onderhavige ontwikkeling geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Commentaar
De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.
4. Rijkswaterstaat Noord-Brabant
Rijkswaterstaat maakt een aantal opmerking die betrekking hebben op het totale plangebied van bestemmingsplan Zuid. De reactie die betrekking heeft op onderhavige ontwikkeling wordt hier opgenomen en beantwoord. De overige opmerkingen zullen worden betrokken in de procedure van bestemmingsplan Zuid.
Opmerking
Rijkswaterstaat verzoekt om bouwplannen richting de A2 ter consultatie voor te leggen aan de wegbeheerder en hierbij binnen het plan een overlegzone op te nemen van 75 meter aan weerszijden van de A2. Een dergelijke zone is eerder opgenomen in het bestemmingsplan Maaspoort/Oud Empel.
Commentaar
Onderhavige ontwikkeling is in het kader van het vooroverleg voorgelegd aan de wegbeheerder. Na het ontvangen van de vooroverlegreactie heeft er overleg plaats gevonden met Rijkswaterstaat. Uit het overleg volgt dat de kantoorbebouwing kan en mag worden opgericht binnen het daarvoor aangegeven bouwvlak. De bouwvlakken van het kantoor en de parkeervoorziening liggen op een afstand van respectievelijk ca. 85 meter en 31 meter van de rijksweg A2. De kantoorbebouwing volgt de lijn met de andere, reeds aanwezige, kantoorgebouwen. De gebouwde parkeervoorziening komt dichter bij de weg te liggen, maar hiermee worden de belangen van de weg in het kader van beheer en onderhoud niet geschaad. Hiermee is dan ook voldaan aan het verzoek van Rijkswaterstaat om te overleggen over bouwplannen. Het opnemen van een overlegzone is dan ook niet noodzakelijk, nu het overleg in het kader van artikel 3.1.1. van de Wet ruimtelijke ordening reeds heeft plaatsgevonden.
Na overleg met de wegbeheerder is aan de ontheffingsmogelijkheid bij reclame (artikel 3.4.1. van de voorschriften) toegevoegd dat vooraf advies van de wegbeheerder dient te worden ingewonnen. Hiermee wordt aan het verzoek van Rijkswaterstaat voldaan.
Inspraak
Ingevolge de gemeentelijke Inspraakverordening is voor het voorontwerpbestemmingsplan "Zuid" een inspraakprocedure gevoerd. Met ingang van 26 oktober 2009 heeft het voorontwerp gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen, met de mogelijkheid om binnen die periode op het plan te reageren. Daarnaast is op 4 november 2009 een openbare inspraakavond gehouden. Tijdens deze avond is het plan toegelicht en bestond de mogelijkheid om mondeling op het plan te reageren.
Onderhavige kantoorontwikkeling was reeds opgenomen in voornoemd bestemmingsplan. Hieronder worden de ingekomen inspraakreacties ten aanzien van de kantoorontwikkeling samengevat weergegeven en worden deze voorzien van gemeentelijk commentaar. Dit betekent niet, dat die onderdelen van de reactie die niet expliciet worden genoemd, niet bij de beoordeling zouden zijn betrokken. De inspraakreactie wordt in zijn geheel beoordeeld.
De reacties die zijn ingekomen tegen andere onderdelen van het bestemmingsplan Zuid zullen in de vervolgprocedure van genoemd bestemmingsplan worden beoordeeld en beantwoord.
Reactie a, b, c ingekomen inspraakreacties
Commentaar gemeentelijk commentaar
Schriftelijke inspraakreacties:
De ondernemersvereniging behartigt de belangen van de ondernemers in het plangebied Zuid. De ondernemersvereniging zal het voorontwerpbestemmingsplan bekijken en zo nodig de leden hierover informeren.
De ondernemersvereniging maakt een aantal opmerkingen die betrekking hebben op het totale plangebied van bestemmingsplan Zuid. De reacties die betrekking hebben op onderhavige ontwikkeling worden hier opgenomen en beantwoord. De overige opmerkingen zullen worden betrokken in de procedure van bestemmingsplan Zuid.
Reactie a
Allereerst wordt opgemerkt dat het jammer is dat de bedrijven niet afzonderlijk zijn geïnformeerd over het nieuwe bestemmingsplan en de daarin opgenomen nieuwe ontwikkeling aan de Meerendonkweg.
Commentaar
Voor het totale plangebied van het voorontwerpbestemmingsplan Zuid was het ondoenlijk en niet noodzakelijk een ieder bij brief te informeren over het voorontwerpbestemmingsplan Zuid. De kennisgeving van het bestemmingsplan met daarin een zakelijke inhoud is gepubliceerd in de Bossche Omroep alsmede op de gemeentelijke website. Daarnaast is de ondernemersvereniging Pettelaarpark geïnformeerd over het voorontwerpbestemmingsplan Zuid.
Echter, om tegemoet te komen aan het verzoek zullen bij het in procedure brengen van onderhavig ontwerpprojectbesluit de bedrijven in de directe omgeving op de hoogte worden gesteld.
Reactie b
De ondernemersvereniging merkt op dat zij zorgen hebben over de infrastructuur. Er dient minimaal gezorgd te worden dat de infrastructuur zo blijft functioneren als dat het nu doet, maar het liefst dient dit te verbeteren.
Commentaar
Pettelaarpark kenmerkt zich als een locatie met een stevige ochtend- (inkomend) en avondspits (uitgaand). Om een antwoord te kunnen blijven geven op de benodigde ontsluitingscapaciteit voor de auto is recentelijk (2009) het kruispunt Gestelseweg/Brabantlaan/Pettelaarseweg aangepast en toegespitst op de (toekomstige) verkeersstromen. Daarbij is nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheden om met name het fietsverkeer te prioriteren (2 keer groen per cyclus in de oost-westrichting vv) naast verbetering voor het openbaar vervoer (lijn 64 rijdt met een 30-minuten frequentie alleen in de ochtend- en avondspits tussen binnenstad/station en Pettelaarpark) en de auto.
Op dit moment komen er in de ochtendspits (8-9 uur) ruim 1300 auto's de Brabantlaan oprijden. Van dit aantal komen er bijna 1000 uit de richting van de A2. Deze worden via een buiten de verkeersregeling om aanwezige rechtsaffer afgewikkeld en beïnvloeden dus niet of nauwelijks de regelinstallatie. In de avondsspits komen er ruim 1100 auto's uit de Brabantlaan (tussen 17 en 18 uur), waarvan er ruim 800 richting A2 gaan.
De nieuwe locatie voegt in het ochtendspitsuur (8-9 uur) circa 180 auto's toe, waarvan circa 125 uit de richting A2 komen; in het avondspitsuur (17-18 uur) betreft dat circa 150 auto's, waarvan er circa 100 richting A2 rijden.
Per saldo levert dat een situatie op die ook naar de toekomst, dus inclusief de nieuwe kantoorlocatie, voldoende duurzaamheid kent.
Reactie c
Daarnaast mag de parkeerdruk op Pettelaarpark door het nieuwe kantoor niet toenemen. Graag wil de ondernemersvereniging weten wat de parkeernorm is voor kantoren.
Commentaar
De nota Parkeernormen uit 2003 is reeds aan de ondernemersvereniging per email toegezonden.
Uitgangspunt van het gemeentelijk parkeerbeleid is dat parkeren op eigen terrein dient te geschieden. Zoals is
opgenomen in paragraaf 4.1.2 geldt voor onderhavige ontwikkeling een norm van 1 parkeerplaats op 30 m2
bruto vloeroppervlak. Deze norm is strenger dan dat deze is opgenomen in de nota Parkeernormen uit 2003.
Voor een motivering voor deze strengere normering wordt verwezen naar genoemde paragraaf. In de
voorschriften en beperkingen bij dit projectbesluit wordt deze normering vastgelegd. Bij de aanvraag om
bouwvergunning wordt dan ook getoetst of er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd worden.
Er is geen ontheffing hieromtrent opgenomen. Hierdoor wordt derhalve gewaarborgd dat onderhavige
ontwikkeling geen extra parkeerdruk op Pettelaarpark zal veroorzaken.
Inspraakavond
Op 4 november 2009 heeft een openbare inspraakavond in het kader van het voorontwerpbestemmingsplan Zuid plaatsgevonden. Tijdens deze avond is tevens onderhavig plan toegelicht en bestond de mogelijkheid om mondeling op het plan te reageren.
Mevrouw Schouten van de wijkraad Zuid merkt op dat alle bouwplannen rendabel moeten zijn tegenwoordig. Wordt dat nieuwe kantoorpand op Pettelaarpark dan niet voor leegstand gebouwd? Er is al zoveel kantoorruimte te huur.
Commentaar:
Er is al een huurder voor de locatie. Er wordt dan ook niet voor leegstand gebouwd. Wie de huurder wordt, mag nog niet naar buiten gebracht worden, dat wil de betreffende partij te zijner tijd zelf doen. Die afspraak respecteert de gemeente.