direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Kom Bokhoven, Oppershof - Baron van der Aaweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002121-1401

3.2 Gemeentelijk beleid

3.2.1 Beschermd dorpsgezicht

Op basis van de bouwhistorische inventarisatierapporten “Kerkdorpen en noordelijke buitengebieden” is bij raadsbesluit van 22 februari 1990 de gehele kom van Bokhoven aangemerkt als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

In het bestemmingsplan Kom Bokhoven van 2007 is daarom toegezien op bescherming van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van het dorp en het waarborgen van een zorgvuldige inpassing van nieuwbouw op de daarvoor spaarzaam aangewezen ontwikkelingslokaties. Op de cultuurhistorisch waardenkaart behorend bij het plan Kom Bokhoven zijn daartoe de benodigde aanwijzingen gegeven.

In afwijking van deze kaart is in het voorliggende plan er voor gekozen de ruimtelijke structuur langs de doorgetrokken Oppershof te versterken met een aanvullende woonkavel nabij de aansluiting van het nieuwe weggedeelte op de Baron van der Aaweg.

3.2.2 Landschapsvisie

Omdat Bokhoven grenst direct aan het buitengebied valt het binnen de werking van de voor de stadsregio opgestelde landschapsvisie.

De huidige ontwikkelingslokatie maakt evenwel geen deel uit van de in de landschapsvisie omschreven Lange Lijnen (zoals de nabijgelegen Bokhovense Maasdijk en de daarop aansluitende onderdelen van de zuidelijke bandijk van de Maas).

3.2.3 Welstandsnota

Binnen de gemeente is in 2004 een gemeentelijke welstandsnota van kracht geworden.

Voor Bokhoven is naast het basisdeel voor de gehele stad het uitwerkingsdeel Bokhoven, Engelen, Oud Empel en Gewande van toepassing. Vanwege de specifieke ontstaansgeschiedenis en bijzondere ligging aan een dijk kent Bokhoven cultuurhistorische waarden die een bijzonder welstandsniveau rechtvaardigen.

Het bijzondere welstandsniveau dient ter bescherming van de herkenbaarheid van de historische structuur en het daarmee gepaard gaande karakter van de bebouwing. In de uitwerking welstandsgebied Bokhoven, Engelen, Oud Empel en Gewande zijn in het kader van het bijzonder welstandsniveau aanbevelingen gedaan met betrekking tot het herstel van het oorspronkelijke kwaliteitsniveau van de openbare ruimte en het daaraan toevoegen van nieuwe kwaliteiten.

De welstandscriteria voorzien in het:

  • handhaven en leesbaar houden van de historische kernen en de oude dijklinten;
  • behoud van samenhang en karakteristiek van de bebouwing in de oude kernen bij nieuwe ontwikkelingen;
  • behouden en herstel van het openbaar groen dat deel uitmaakt van de (historisch)stedenbouwkundige structuur en behoud en versterking van de samenhang in het gebied tussen architectuur, stedenbouw en openbare ruimte;
  • behoud van open en groene karakter tussen de vrijstaande woningen en het leesbaar houden van de individuele karakteristiek van de over het algemeen kleinschalige bebouwing;
  • het voorkomen van het verstoren van het samenhangend architectonisch beeld vanaf de openbare ruimte; c.q. behoud en herstel van de oorspronkelijke architectuur, detaillering en materiaalgebruik en de samenhang daartussen.

In het uitwerkingsdeel van de welstandscriteria worden de belangrijkste bebouwingstypen van woningbouw in Bokhoven nader beschreven. Voor onderhavige woningbouw gelden de criteria behorend bij het bebouwingstype individuele woonbebouwing. Voor een uitgebreide beschouwing en de criteria wordt verwezen naar het betreffende uitwerkingsdeel Bokhoven, Engelen, Oud Empel en Gewande.

3.2.4 Bestemmingsplan Kom Bokhoven

In de plantoelichting van het bestemmingsplan Kom Bokhoven zijn de navolgende algemene doelstellingen ten aanzien van aanvullende ruimtelijke planvorming in het dorp geformuleerd:

1. Functioneel blijft Bokhoven een klein dorp, met beperkte woningbouwmogelijkheden. De omvang van de woningbouw is niet taakstellend, maar blijft beperkt tot inbreidingen die de ruimtelijke structuur versterken;

2. De ruimtelijke ontwikkelingen - in de vorm van woningbouw - moeten gericht zijn op behoud en versterking van de historisch gegroeide structuur en dienen zich af te spelen binnen de bestaande infrastructuur. Bescherming van de ruimtelijke karakteristieken en beeldkwaliteiten staat in Bokhoven voorop, in samenhang met de ontwikkeling van de groene hoofdstructuur langs de Maas en met landschappelijke verbetering van de west- en zuidrand van het dorp;

3. De eerder - in de vorm van wijzigingsbevoegdheden - aangeduide woningbouwlocaties worden gerespecteerd.

4. Het werken blijft beperkt tot de agrarische bedrijven en kleinschalige bedrijvigheid. De voorzieningen moeten afgestemd zijn op de eigen inwoners en een beperkte recreatie. Recreatief kan Bokhoven een klein knooppunt worden voor de lopende, fietsende en varende recreant.

5. De toekomstige ontwikkeling van Bokhoven moet worden bezien binnen de stedelijke ontwikkeling van 's-Hertogenbosch als geheel en in relatie tot de ontwikkeling van de Haverleij in het bijzonder.

6. Doelstelling is om de historische karakteristieken van Bokhoven als leidraad voor de langere termijn te hanteren. De ontwikkeling wordt beheersmatig en planmatig begeleid: het gaat met name om het reguleren en coördineren van particuliere initiatieven. Het streven is vooral gericht op de versterking van de woon- en leefkwaliteiten.

Voor het gebied tussen Oppershof en Baron van der Aaweg is van belang dat als specifieke doelstelling is geformuleerd dat aan de westzijde van het dorp het gebied tussen Baron Van der Aaweg en de bestaande woningbouw aan de Oppershof nog een afronding moet krijgen. Aansluitend op de bestaande karakteristiek dient nieuwbouw op deze locatie bij te dragen aan een versterking van het landelijke dorpskarakter met traditionele bouwmaten, zijnde één laag met kap. Daarbij kan de fijnmazige stegenstructuur, die de percelen tussen de oorspronkelijke hoofdroutes ontsluit, versterkt worden met een nieuwe steeg (i.c. verlenging van de Oppershof).

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002121-1401_0003.jpg"

figuur : ruimtelijke elementen

3.2.5 Archeologiebeleid

Met de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) in 2007 dient bij de vaststelling van nieuwe bestemmingsplannen rekening gehouden te worden met de in de grond aanwezige danwel te verwachten monumenten.

Om hieraan gevolg te geven is voor het grondgebied van de gemeente een archeologische verwachtingskaart opgesteld die zowel archeologische vindplaatsen aangeeft als verwachtingen aangeeft m.b.t. potentiële archeologische vindplaatsen. Deze archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor het archeologiebeleid van de gemeente en geeft aan dat in Bokhoven er hoge verwachtingen zijn ten aanzien van het kunnen aantreffen van archeologische vondsten in het plangebid van het nieuwe bestemmingsplan.

Ter bescherming, opgraving en/of documentatie van mogelijke archeologisch waardevolle zaken is in het plan een aanlegvergunningsysteem opgenomen voor werkzaamheden onder maaiveld met een bepaalde omvang.