direct naar inhoud van 6.1 Vooroverleg
Plan: Uitbreiding hockeyvelden HC Den Bosch
Status: onherroepelijk
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002104-1501

6.1 Vooroverleg

In het kader van het wettelijk vooroverleg ex artikel 5.1.1 Bro zijn de VROM-Inspectie, provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas benaderd. Waterschap Aa en Maas heeft niet gereageerd.

1. VROM-inspectie c.q. Rijkswaterstaat

Het voorontwerpprojectbesluit gaf de VROM-inspectie c.q. Rijkswaterstaat bij brief van 25 januari 2010 aanleiding tot de volgende opmerkingen:

  • Dat het onderhoudspad komt te vervallen door het planten van een dichte beplantingsstrook en dat de ter plaatse aanwezige watergang moet worden vervangen door een duiker, wordt niet nader onderbouwd. Bovendien worden de meest zuidelijke velden maximaal naar het oosten gesitueerd, richting de A2, om ruimte te creëren voor een nieuwe tribune bij het hoofdveld. Rijkswaterstaat acht het van primair belang dat voldoende ruimte behouden blijft om een goed beheer en onderhoud van de weg mogelijk te maken, alsmede dat een aanpassing van de weg in de toekomst niet onmogelijk dan wel onnodig duur wordt gemaakt. Verdere uitbreiding in de richting van de A2 is voor Rijkswaterstaat onwenselijk en ze verzoekt om in de planvorming een bebouwingsvrije zone langs de weg op te nemen.
  • Vanuit verkeersveiligheid is het onwenselijk dat de velden zo dicht op de A2 worden gerealiseerd: het risico van ballen op de weg en de afrit moet worden uitgesloten.
  • Er moet aandacht zijn voor de mogelijkheid van verblinding van weggebruikers door de verlichting van het complex.

Overleg Rijkswaterstaat en gemeente 's-Hertogenbosch; reactie gemeente

Naar aanleiding van bovenstaande vooroverlegreactie vond op 27 januari 2010 overleg plaats tussen Rijkswaterstaat en de gemeente 's-Hertogenbosch. In dit overleg stelde de gemeente een nieuw inrichtingsprincipe voor de groenbuffer tussen de A2 en (de uitbreiding van) het hockeycomplex voor. Hierin wordt in samenwerking met Rijkswaterstaat een groenbuffer aangelegd door plaatselijk de watergang langs de A2 over een lengte van 190 meter te vervangen door een duiker met daarbovenop een dichte beplantingsstrook bestaande uit bomen en onderbegroeiing. De groenbuffer creëert zo een visueel en akoestisch scherm tussen de automobilisten op de A2 en de sporters op het hockeycomplex.

In het overleg gaf de gemeente 's-Hertogenbosch aan dat de slagrichting op de velden een kwartslag draait: er wordt niet meer in de richting van maar parallel aan de A2 gespeeld. Bovendien is naar aanleiding van de vooroverlegreactie van de VROM-inspectie het aantal waarneempunten in het lichthinderonderzoek uitgebreid en is als omgevingszone gekozen voor 'landelijk gebied' in plaats van 'stedelijk gebied'. Uit het lichthinderonderzoek volgt dat de maximale lichtintensiteit, de verblindingswaarde en drempelwaardeverhoging de normen niet overschrijden en dat lichthinder voor zowel omwonenden als verkeer dan ook niet te verwachten is.

Rijkswaterstaat kan op hoofdlijnen met instemmen met het inrichtingsprincipe, onder de volgende randvoorwaarden:

  • De waterafvoer moet te allen tijde worden gegarandeerd, ook bij de regentypen T=25 en T=100.
  • De draagkracht van het onderhoudspad moet worden gegarandeerd voor een goed beheer en onderhoud. Het moet minstens 3 meter breed zijn en te allen tijde begaanbaar zijn.
  • De bomen moeten aan de zijde van het hockeycomplex worden geplaatst en de onderbegroeiing in de richting van de duiker.
  • De veldverlichting mag geen afleidende werking (verblinding) hebben richting de A2.

2. Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant gaf bij brief van 11 januari 2010 aan dat bij het project de provinciale belangen goed geborgd zijn.