Plan: | Uitbreiding hockeyvelden HC Den Bosch |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002104-1501 |
Op 10 maart 2008 stelden burgemeester en wethouders het Vitaliseringsplan Oosterplas vast. Het plan is als bijlage bij deze ruimtelijke onderbouwing opgenomen. De uitvoering ervan vond in 2009 plaats. Het doel van dit plan is om het gebied voor de openluchtrecreatie weer geheel bij de tijd te brengen. Het gebied Oosterplas is één van twee plaatsen in de gemeente 's-Hertogenbosch waar vrij kan worden gerecreëerd en waar een bewaakt zwemwater is. In het najaar van 2005 droegen bewoners van de Aawijk in hun rapport 'Bouwstenen voor een betere toekomst van de Oosterplas' ideeën aan voor verbetering van de Oosterplas. Ze pleitten voor veranderingen in de ontsluitingsstructuur waardoor grote delen van het park niet meer toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en ook de Aawijk niet meer belast wordt met bestemmingsverkeer van de diverse clubs. Daarnaast vroegen de bewoners om vergroting van natuurwaarden en het verbeteren van de attractiviteit van het park voor diverse doelgroepen. Vooral voor spelen zouden meer voorzieningen getroffen moeten worden. Ook aan de gevestigde clubs is gevraagd of zij wensen hebben die meegenomen kunnen worden in een vitaliseringsplan. Deze wensen varieerden van een aansluiting op de riolering en een stevigere kabel voor de elektriciteit ten behoeve van veldverlichting tot meer hockeyvelden voor Hockeyclub Den Bosch. Sommige wensen zijn meegenomen in het Vitaliseringsplan Oosterplas, voor de meer gecompliceerde wens om de hockeyvelden uit te breiden werd een aparte werkgroep in het leven geroepen; de uitbreiding maakte dan ook geen deel uit van het vitaliseringsplan.
In het Vitaliseringsplan Oosterplas wordt de openbare ruimte rondom de plas opgewaardeerd op basis van zes gethematiseerde zones (zie afbeelding 2.1). Deze thema's zijn met de klok mee:
Afbeelding 2.1: functies Vitaliseringsplan Oosterplas
Nieuwe ontsluiting via de Maastrichtseweg
Voorheen werden alle voorzieningen rond de Oosterplas vanuit de Aawijk ontsloten door de Oosterplasweg. Auto's konden overal in het recreatiegebied komen. De wegbreedte nodigde uit tot hard rijden waardoor de weg voor fietsers en wandelaars als onveilig werd ervaren. Vooral de hockeyclub trekt veel verkeer aan tijdens wedstrijden en dit verkeer zocht via de Aawijk zijn weg naar het hockeycomplex.
De belangrijkste ingreep in het Vitaliseringsplan Oosterplas is daarom een aansluiting van de Oosterplasweg op de Maastrichtseweg en het verkeersluw maken van een groot deel van de Oosterplasweg. De aansluiting heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste kan het gemotoriseerde verkeer uit een groot deel van het park worden geweerd waardoor meer rust ontstaat en de verkeersveiligheid voor langzaamverkeer in het park toeneemt. Ten tweede wordt het bestemmingsverkeer naar het park toe, met uitzondering van het verkeer naar Dierenweide Oosterhoeve, geweerd uit de Aawijk.
Uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen
De meeste vraag naar parkeerruimte ontstaat tijdens hockeywedstrijden en op een mooie zomerdag vanwege het strandbad. Omdat voor het verkeersluw maken van de Oosterplasweg veel bezoekers langs de Oosterplasweg 'vanuit hun kofferbak' recreëerden, bleef de parkeerplaats bij het strandbad op zulke momenten toch voor een deel onbenut. Tegelijk met het verkeersluw maken van Oosterplasweg en het opheffen van de parkeervakken erlangs is de parkeerplaats bij de Maastrichtseweg daarom vrij toegankelijk gemaakt en opgeknapt. De capaciteit is uitgebreid van 200 naar iets meer dan 300 auto's. Verder is het verdwijnen van de parkeermogelijkheden voor gemotoriseerd verkeer bij het strandbad ruimschoots gecompenseerd door het creëren van 700 extra stallingsplaatsen voor fietsen.