Plan: | Meerendonk, deel 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002088-1401 |
Volgens de Wet geluidhinder (Wgh) heeft elke weg een geluidszone, tenzij de weg gelegen is in een woonerf of voor die weg een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt. Een geluidszone is het gebied aan weerszijden van een weg waarbinnen, bij vaststelling van een bestemmingsplan of een projectbesluit moet worden nagegaan of de geluidssituatie bij woningen of andere geluidsgevoelige functies in overeenstemming is met de geluidsvoorschriften. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van de ligging van de weg, al dan niet binnen de bebouwde kom.
In opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch is in 2007 door Peutz B.V. de akoestische situatie vanwege wegverkeerslawaai onderzocht1. Ten tijde van het onderzoek waren de exacte locaties van gebouwen en de exacte bouwhoogtes nog niet bekend. Alleen de meest zuidelijk gelegen woningblokken liggen binnen de zone van de A2. De geluidbelasting bedraagt er maximaal 50 dB (inclusief aftrek ex artikel 110g Wgh).
Voor de ontwikkeling van de eerste fase van woongebied Meerendonk, waarvan de 76 eengezinswoningen in dit projectbesluit deel uitmaken, is nagegaan welke invloed de bestaande bebouwing ten zuiden van het woongebied heeft op de te verwachten geluidbelasting bij het woongebied. Uit de berekeningen blijkt dat de invloed van de randbebouwing 3 tot 4 dB bedraagt. Gegeven de geluidbelasting van maximaal 50 dB zonder randbebouwing kan worden geconcludeerd dat de geluidbelasting ten hoogste 47 dB bedraagt. Deze waarde ligt onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Op grond daarvan kan worden geconstateerd dat er geen procedure in het kader van de Wet geluidhinder hoeft te worden gevolgd.
In opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch is door Peutz B.V. een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluidimmissie vanwege industrielawaai bij geluidgevoelige bestemmingen in het geprojecteerde woongebied Meerendonk2. De volgende industriële geluidbronnen zijn beschouwd:
Zuid 1966.
Het industrieterrein Zuid 1966 is gezoneerd ex artikel 40 Wet geluidhinder (Wgh). Conform dit artikel is rond een gezoneerd industrieterrein een zone vastgesteld waarbuiten de geluidbelasting vanwege dat terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan: alle bedrijven op dit gezoneerd industrieterrein die milieuvergunningplichtig zijn of die vallen onder een AMvB op grond van de Wet milieubeheer mogen cumulatief niet meer dan 50 dB(A) op de zone veroorzaken. Artikel 44 Wgh bepaalt de voorkeursgrenswaarde voor de geluidbelasting op de gevel van woningen op 50 dB(A), op grond van artikel 45 Wgh kan een hogere waarde worden vastgesteld. Deze waarde voor geprojecteerde woningen mag de 55 dB(A) niet te boven gaan.
Met betrekking tot de geluidbelasting vanwege industrielawaai in het deel van het woongebied, waarin de 76 eengezinswoningen van onderhavig projectbesluit zijn geprojecteerd maar ook de Brede Bossche School in het volgende deel van de eerste fase, wordt voldaan aan de richtwaarde (Handreiking Industrielawaai en Vergunningverlening ) en de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde. De geluidbelasting van de woningen in dit deel van woongebied Meerendonk bedraagt maximaal 48 dB(A), die van de Brede Bossche School 49 dB(A).
De noordelijke appartementen/zorgwoningen in de 2e fase van woongebied Meerendonk liggen binnen de zone van industrieterrein Zuid 1966. De geluidsbelasting overschrijdt hier wel de voorkeursgrenswaarde en in veel gevallen de maximaal toelaatbare waarde van 55 dB(A). Bij deze woningen bedraagt de geluidbelasting vanwege het industrieterrein maximaal 57 dB(A), een overschrijding van maximaal 7 dB(A).
De geluidzone wordt vooral bepaald door de geluidproductie van betoncentrale Mebin, in het bijzonder door het vullen van vrachtwagens. De maatregelen die noodzakelijk zijn om een hogere waarde te kunnen vaststellen ten behoeve van de ontwikkeling van de noordelijke appartementen, kunnen worden beperkt tot (de geluidbronnen van) de Mebin. Als na het treffen van maatregelen de geluidbelasting lager is dan 55 dB(A) kan voor deze ontwikkelingen een hogere waarde worden vastgesteld. Als verdergaande maatregelen ertoe leiden dat aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) wordt voldaan, dan is de vaststelling van hogere waarde niet nodig. Tevens kan worden overwogen een dove gevel toe te passen of de bouwhoogte te beperken tot twee bouwlagen.
Wijkonderkomen Poeldonk.
Een tweede industriële geluidbron is het wijkonderkomen Poeldonk, een wijksteunpunt ten noorden van het projectgebied voor het beheer van de openbare ruimte. Er vindt opslag van materialen plaats zoals bestratingsmateriaal, zand en grond, dranghekken en dergelijke alsmede de stalling van materieel (busjes, veegwagens en dergelijke). Het wijkonderkomen Poeldonk heeft sinds oktober 2008 een milieuvergunning. Uit het akoestisch onderzoek bij de vergunningaanvraag blijkt dat het wijkonderkomen in de dag- en avondperiode bij woningen van derden (bestaande woningen) ten aanzien van de langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus en de maximale geluidsniveaus voldoet aan de richtwaarden. In de nachtperiode is de inrichting niet in werking. Ter plaatse van 76 woningen in onderhavig projectbesluit en de Brede Bossche School in het volgende deel van de eerste fase wordt met betrekking tot de geluidbelasting vanwege wijkonderkomen Poeldonk voldaan aan de richtwaarde voor een woonwijk in de stad.
Overige industriële geluidbronnen.
Ten oosten van het plangebied liggen twee grootschalige stadsbedrijven (een milieustraat en een composteringsbedrijf) en een voormalige vuilstort voor bouw- en sloopafval. Op grotere afstand ligt het bedrijvencomplex De Kruithoorn. Aan de zuidkant ligt op enige afstand het kantorenpark De Pettelaer. De milieustraat en het composteringsbedrijf worden gesloten, de vuilstort is reeds gesloten en bedrijvencomplex De Kruithoorn en kantorenpark De Pettelaer worden als akoestisch niet relevant beschouwd.