direct naar inhoud van 2.6 Water
Plan: Meerendonk, deel 1
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002088-1401

2.6 Water

2.6.1 Integraal waterbeheer

Waterkwantiteit en waterberging

Het huidige terrein ligt op circa van 2,60 m +NAP tot 3,00 m +NAP en is van oudsher een moeras- poldergebied. Het huidige polderpeil is 1,80 m +NAP. Overtollig water wordt afgevoerd naar de wijk Zuid met behulp van een gemaal nabij de Pieter Langendijksingel. In Zuid zorgt het polderwater voor de doorspoeling van de stedelijke waterlopen. Bij de Pettelaarseweg slaat een gemaal het water uit op de Singelgracht (Dommel). Het polderpeil blijft op het huidige niveau van 1,80 m +NAP gehandhaafd. Voor een voldoende drooglegging dient het toekomstige maaiveld daarom minimaal opgehoogd te worden tot 3,30 m +NAP.

De nieuwe ontwikkeling moet waterneutraal worden gebouwd. Dit betekent dat het plan niet mag leiden tot een toename van de bestaande waterafvoer uit het gebied. Omdat de afvoer zal toenemen in geval van meer verhardingen (huizen, straten et cetera), moet binnen het plan voldoende ruimte voor waterberging worden gereserveerd. De bergingscapaciteit van het nieuwe stedelijke watersysteem moet daartoe worden ontworpen op een bui die eens in de 10 jaar voorkomt. Dit is een bui van 27,3 mm. In het projectgebied is een locatie voor de benodigde bergingscapaciteit gevonden in (het behoud van) een natuurlijke laagte (kwelgebied), de voormalige ijsbaan aan de uiterste noordzijde van het plan en in de aanpassing van de poldersloot rondom het projectgebied. Door in het plan voldoende berging te creëren kan deze tevens worden benut voor het afkoppelen van delen van de naastgelegen Gestelse Buurt.

Waterkwaliteit

Afvalwater en schoon regenwater moeten gescheiden blijven. Het regenwater dient (bij sterke voorkeur) oppervlakkig te worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het afvalwater wordt via de riolering verzameld in een rioolgemaal. Dit gemaal verpompt het afval water naar het rioolsysteem van de wijk Zuid vanwaar het wordt verpompt naar rioolwaterzuivering Treurenburg.

2.6.2 Nadere uitwerking integraal waterbeheer

In het watersysteem van woongebied Meerendonk worden regenwater en afvalwater volledig gescheiden. Het afvalwater wordt verzameld in een vuilwatersysteem. Het regenwater wordt in het gebied geborgen en afgevoerd met 1l/sec/ha.

In principe zal er voor de nieuwe waterhuishouding niets veranderen. De watergangen in en rondom het plangebied hebben een streefpeil van 1,80 m +NAP wat kan oplopen tot 2,10 m +NAP. De watergangen worden bemalen door het gemaal aan de Pieter Langendijksingel. Binnen het projectgebied wordt de waterloop aan de zuidzijde verschoven in noordelijke richting en wordt ten behoeve van de ontsluitingsweg een deel van waterloop parallel aan de Poeldonkweg enigszins verplaatst. Er wordt voor gezorgd dat het water in het gebied geborgen blijft en dat er slechts een afvoer is van 1l/sec/ha. Buiten het projectgebied worden drie straten van de Gestelse Buurt afgekoppeld. De afgekoppelde straten zullen hun water voor 50% bergen in de ondergrond en voor 50% lozen op het oppervlaktewater van woongebied Meerendonk. Uitgaande de toename van de verharding is er een berging in het gebied nodig (inclusief de aanvoer vanuit de Gestelse Buurt) van 1.477 m3. Dit wordt op de volgende manier gerealiseerd:

  • 1. Aan de oever van de ijsbaan door middel van een schijf van 0,1 m over een oppervlakte van 1000 m2: 100 m3.
  • 2. In het middenstuk rondom de scholen blijft de natuur aanwezig. Via oppervlakkige afvoer kan hier water naar toegebracht worden. Het gebied heeft een oppervlak van 10.000 m2 met een schijf van 0,1 m: 1000 m3 . Dit gebied zal via een drainagesleuf langzaam (1l/sec/ha) ontwateren op de waterloop. Voor hevige regenval zal er een slokuit 0,1 m boven het waterpeil aangelegd worden.
  • 3. Als uitbreiding van de bestaande waterlopen een oppervlakte van 2.030 m2 met een schijf van 0,3 m: 609 m3.
  • 4. Er wordt 123 m3 van het afgekoppelde water uit de Gestelse Buurt geïnfiltreerd.

  Benodigde oppervlakte (m²)   Geplande oppervlakte (m²)   Benodigde inhoud (m³)   Geplande inhoud (m³)  
Verhard   54.086        
Onverhard   1.800        
Benodigd water   5.340     1.477    
Infiltratie         123  
Berging ijsbaan     1.000     100  
Berging natuurgebied     10.000     1.000  
Berging watergang     2.030     609  
Gepland water     5.697     1832  

1477 m3 berging nodig – (123+100+1000 berging gerealiseerd) = 254 m³ nog in oppervlakte water voor waterschap (847 m²)

2.6.3 Beheer en onderhoud

Een deel van woongebied Meerendonk krijgt een dubbele functie: de natuurzone (zie paragraaf 2.5.1) zal worden gebruikt voor recreatie en waterberging. Omdat dit deel in de openbare ruimte ligt en multifunctioneel is, ligt het voor de hand dat het door de gemeente wordt onderhouden. De ijsbaan wordt momenteel en blijft onderhouden door de gemeente.

Het ligt voor de hand dat waterschap Aa en Maas een deel van de waterlopen zal onderhouden, omdat waterbeheer een waterschapsfunctie betreft. Echter, er is nu een overmaat van water in het gebied. Daarom zal het waterschap de huidige leggerwaterloop aan de westzijde van het plangebied (met een uitbreiding ten opzichte van de huidige situatie van 847 m2) blijven onderhouden, terwijl de gemeente de waterloop aan de oostzijde van het plangebied tussen woningen en het voormalige stort onderhoudt.