direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Sport- en jeugdcluster Engelen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002083-1501

3.3 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijke StructuurVisie 's-Hertogenbosch 2003 “Stad tussen de Stromen”

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft zijn ambities voor de komende jaren in beeld gebracht in de vorm van een Ruimtelijke StructuurVisie. Deze Ruimtelijke StructuurVisie is een raamwerk en een gids voor de ruimtelijke activiteiten en investeringen van burgers, bedrijven, instellingen en overheid in de komende jaren. De visie bestrijkt de periode tot 2010 en geeft een doorkijk naar 2020.

In de Ruimtelijke StructuurVisie (RSV) is de lagenbenadering van het streekplan nader uitgewerkt. Nieuwe ontwikkelingen zullen worden afgestemd en getoetst op de specifieke onderlagen van een gebied en de laag van infrastructuur.

De Ruimtelijke StructuurVisie is bedoeld om richting te geven aan de eigen stedelijke ambities, voorzover ruimtelijk relevant. Daarmee is het een paraplunota en een integratiekader voor de ruimtelijke gevolgen van deze ambities van de verschillende sectorale nota's. De Ruimtelijke StructuurVisie is ook toetsingskader en leidraad voor ruimtelijke plannen van de gemeente, zoals structuurvisies en bestemmingsplannen.

De Ruimtelijke StructuurVisie benoemt Engelen als ontstaan in of aan de rand van de polders van het rivierengebied, waardoor in eerste instantie heel compact en ontwikkeld op de aanwezige stroomruggen en dijken (linten) en met een agrarisch karakter. Hieromheen zijn na de oorlog tot nu traditionele woonbuurten aangelegd, waarbij het agrarisch karakter grotendeels is verdwenen. Engelen heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, als 'overloopfunctie' van 's-Hertogenbosch.

Op stedelijk en regionaal niveau ligt het accent op een combinatie van sport- en recreatievoorzieningen. Het sportbeleid in de stad is gericht op spreiding en concentratie van binnensport- en buitensportvoorzieningen. Per stadsdeel wordt gestreefd naar één grote sportvoorziening. Daarnaast dienen in de directe woonomgeving kleinschaliger voorzieningen aanwezig te zijn. De sport- en recreatievoorzieningen dienen vooral per fiets goed bereikbaar worden gemaakt.

De ontwikkeling van het sport- en jeugdcluster doet geen afbreuk aan de bestaande clustering van de sportvoorzieningen in Engelen op het sportpark de Vutter.

Welstandsnota

Hoewel voor de kern Engelen een aparte deeluitwerking van de welstandsnota is opgenomen in Welstandsnota Uitwerking Bokhoven, Engelen, Oud Empel en Gewande, geldt voor onderhavig plangebied een andere uitwerking van de welstandsnota. Het plangebied is namelijk gelegen in het gebied Welstandsnota Uitwerking Buitengebied. Het plangebied heeft daarin een regulier welstandsniveau toegekend gekregen, omdat de bestaande ruimtelijke structuur ingrepen in de architectuur van de gebouwen zonder al te veel problemen kan verdragen.

Belangrijk is dat de bebouwing het karakter van het sportcomplex niet mag domineren.

Landschapsvisie

De gemeente 's-Hertogenbosch wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig landschap. De opstelling van de Landschapsvisie is één van de initiatieven die zij daartoe heeft ondernomen. De planhorizon is gesteld op 2015. Qua abstractieniveau beweegt de Landschapsvisie zich tussen het bestemmingsplan Buitengebied voor het noordelijke deel van de gemeente en de Ruimtelijke Structuurvisie. De Landschapsvisie is op 22 april 1999 vastgesteld door de gemeenteraad.

Centraal in de Landschapsvisie staat het ontwikkelen van een beeld en een plan van aanpak voor het landschappelijk raamwerk van de gemeente gedurende een periode van 20 jaar. Het raamwerk vormt de dragende constructie van het Bossche landschap. Het bestaat uit een samenhangend patroon van natuur- en bosgebieden, dat wordt dooraderd door groene en blauwe netwerken die verbanden leggen met de omgeving.

De ontwikkeling van het sport- en jeugdcluster op het bestaande sportpark inclusief de inrichting van het terrein draagt bij aan de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig landschap.

Nota Bomen in de stad

Met de nota "Bomen in de stad" (april 2000) is de visie op ontwikkeling en behoud van robuuste en samenhangende boomstructuren langs infrastructuur (wegen, fietspaden, vaarwegen, beken) in de stad vastgelegd.

Een ambitie die in de nota wordt uitgesproken, is het herstellen van oude structuren die nu vaak slechts fragmentarisch aanwezig zijn. Met behulp van bomen kan een dergelijke structuur niet alleen weer opnieuw worden vastgelegd, maar kan tevens bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteiten.

Waterplan

Het doel van het Waterplan "Waterstad 's-Hertogenbosch" (14 juli 2009) is het bereiken van een veilig en een duurzaam watersysteem in en om 's-Hertogenbosch, waarbij zo goed mogelijk aan de wensen van alle belanghebbenden tegemoet wordt gekomen. Het Waterplan betreft een koepelplan voor alle waterzaken. Het gaat daarbij om de gewenste inrichting en het beheer van oppervlaktewater en grondwater, als ook om de afvoer van hemelwater en afvalwater.

Het Waterplan omvat het gemeenschappelijk beleid van gemeente en de waterschappen. Dit gemeenschappelijke beleid moet leiden tot een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem in de Groene Delta. De bijdrage aan energiebesparing vanuit het watersysteem zijn verkend met het oog op de doelstelling om in 2050 als stad klimaatneutraal te zijn. Ambities zijn hierbij verwoord naar beleid op hoofdlijnen. In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGrp) is het beleid ten aanzien van afvalwater, regenwater en grondwater verder uitgewerkt.

In het kader van watergebruik wordt gestreefd naar het optimaliseren van watergebruik (niet hoogwaardiger gebruik dan noodzakelijk), afkoppelen van verhard oppervlak en hergebruik van afvalwater. Doel is om bij alle bouwplannen (nieuwbouw, verbouw, renovatie (woonwijk of industrieterrein), riool- of wegreconstructies) en de bestaande gemeentelijke gebouwen te streven naar maximaal:

  • Gebruik van hemelwater;
  • Afkoppelen of infiltratie van hemelwater.

en te kijken naar de mogelijkheden van:

  • Aanleg van grijs-watercircuits;
  • Hergebruik van afvalwater.

Nota Parkeernormen

Voor ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening heeft de gemeente 's-Hertogenbosch een eigen parkeernormenbeleid vastgesteld. Dit beleid is vastgelegd in de nota Parkeernormen, dat is vastgesteld d.d. 9 december 2003. De nota geeft aan hoeveel parkeerplaatsen per functie en per stadsdeel gerealiseerd dienen te worden bij nieuwbouw.

Nota Spelen

De Nota Spelen (vastgesteld op 24 januari 2004) biedt het beleidskader voor buitenspelen in de gemeente 's-Hertogenbosch op de daarvoor formeel bestemde plekken in de openbare ruimte. Per wijk is/wordt hiervoor een wijkspeelplan opgesteld, dat inzicht geeft in de verschillende speelplekken die in een wijk voor de verschillende leeftijdsgroepen gerealiseerd moeten worden. Daarbij wordt o.a. rekening gehouden met bevolkingssamenstelling naar leeftijd en met de reeds aanwezige speelplekken in de wijk.

Voor wat betreft de speelplekken wordt onderscheid gemaakt in verschillende leeftijdscategorieën, aangezien elke categorie haar eigen behoeften en beperkingen heeft. Er wordt rekening gehouden met jonge kinderen van 0-6 jaar (spelen tot 100 meter van de eigen woning), met schoolkinderen van 6-12 jaar (spelen tot 400 meter van de eigen woning), en jongeren van 12-18 jaar (spelen tot ca. 1000 meter van de eigen woning). Bij de uitgevoerde inventarisatie is een speelplek ingedeeld in één van de bovengenoemde leeftijdscategorieën, indien zich daar een speeltoestel bevindt, dat geschikt is voor de overeenkomende leeftijdscategorie. Iedere speelplek is vervolgens voorzien van een cirkel, behorende bij de leeftijdscategorie, zodat een duidelijk beeld ontstaat van de spreiding van de speelplekken in de wijk.

Voor Engelen is het wijkspeelplan Engelen van toepassing. In dit wijkspeelplan is voor de locatie Fuutlaan/IJsvogel gekozen de bestaande speelplek aan te passen, door te kiezen voor de aanpak herinrichten en uitbreiden tot wijkspeelplaats. Een wijkspeelplaats is een speelplek op een hoger schaalniveau en heeft speel- en ontmoetingsvoorzieningen voor jonge kinderen, schoolkinderen en jongeren. De herinrichting tot wijkspeelplaats heeft in 2007 plaatsgevonden. De betreffende wijkspeelplaats ligt net buiten het plangebied.

Beleidsplan Meer kansen voor kinderen 2005-2010

In het beleidsplan 'Meer kansen voor kinderen 2005-2010' is het onderwijsbeleid beschreven. Het beleidsplan is vastgesteld in 2004. Het beleid is gericht op het creëren van kansen en ontwikkelingsmogelijkheden en op het voorkomen van achterstanden. Het onderwijsbeleidsplan omvat de volgende thema's: preventieve aanpak (voorkomen dan wel beperken van (onderwijs)achterstanden), sluitende zorgstructuur (zorg voor kinderen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders, het onderwijs en de jeugd(gezondheids)zorg), verbeteren kwaliteit van onderwijs, Brede Bossche Scholen, overgang primair - voortgezet onderwijs, aanpak voortijdig schoolverlaten en scholen en veiligheid (t.b.v. de ontwikkeling van een gezond normen- en waardenpatroon en als voorwaarde voor de leefbaarheid in de directe woonomgeving en de stad).

Met de ontwikkeling van het sport- en jeugdcluster waarbinnen de dependance van de school is opgenomen wordt bijgedragen aan de doelstellingen van het beleidsplan.

Nota ABC, beleid 0- tot 13- jarigen, in 's-Hertogenbosch 2007- 2011, onderdeel voorschoolse voorzieningen

Op 4 september 2008 heeft de raad de nota "ABC, beleid 0- tot 13- jarigen, in 's-Hertogenbosch 2007-2011, onderdeel voorschoolse voorzieningen" vastgesteld. De hoofddoelstelling van het integrale jeugdbeleid is een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van alle jongeren, zowel in sociaal, emotioneel als fysiek opzicht. Deze doelstelling wordt bereikt door de realisatie van een ononderbroken ontwikkelingslijn voor alle jongeren van 0 tot 23 jaar. Daarbij liggen de accenten op talentontwikkeling, het inhoudelijk pedagogisch klimaat en snelle en adequate interventies (hulp en zorg). In de periode van voorschoolse voorzieningen en het basisonderwijs (0-13 jaar) wordt de doorgaande lijn gekenmerkt door het hanteren van één en hetzelfde pedagogisch-didactisch concept en een gezamenlijke huisvesting van voorschoolse voorzieningen en het basisonderwijs. Hiertoe wordt in 's-Hertogenbosch in de komende jaren het basiscluster gerealiseerd; het streven is het basiscluster te huisvesten in de basisschool. Dit is een geïntegreerde voorschoolse voorziening, waarin geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. In 2011 is het peuterspeelzaalwerk volledig geïntegreerd met de kinderopvang in het basiscluster. Elk basiscluster biedt diverse ontwikkelingsgerichte opvangarrangementen voor kinderen tussen 0 en 4 jaar aan, waaruit ouders een keuze kunnen maken. Het basiscluster is toegankelijk voor alle ouders en dichtbij, dat wil zeggen in elke wijk aanwezig. Ook financieel is het basiscluster toegankelijk voor alle ouders door middel van rijksmiddelen voor kinderopvang (Wet kinderopvang) en de gemeentelijke subsidie voor het peuterspeelzaalwerk.

Met de clustering van de dependance van de school, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang binnen het sport- en jeugdcluster wordt bijgedragen aan de doelstellingen van het beleidsplan.

Nota Grondbeleid 2005

In de Nota Grondbeleid 2005 (februari 2005) stelt de Raad primair de kaders vast voor het door het college te voeren grondbeleid. Grondbeleid wordt door de gemeente 's-Hertogenbosch gezien als het beleid dat, ten behoeve van de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening, streeft naar het creëren van ruimte voor wonen, werken, winkelen en recreëren in zowel uitleggebieden als bestaand stedelijk gebied, door het oppakken of ondersteunen van concrete ontwikkelinitiatieven.

In de Nota Grondbeleid zijn vastgelegd: de kaders voor actief en passief grondbeleid, het prijsbeleid, de financiële grondslagen, het risicomanagement en de mate waarin voorzieningen worden opgenomen in de grondexploitatie.

Het door de Raad vast te stellen bestemmingsplan voor een gebied bepaalt specifiek wat de kaders zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van het plangebied zelf. Bij de besluitvorming over een bestemmingsplan maakt de Raad een afweging tussen alle gemeentelijke doelstellingen ten aanzien van het gebied en het beoogde financiële resultaat. De keuze van de vorm van grondbeleid (actief, passief, PPS of bouwclaimmodel) wordt in het hoofdstuk 'Economische uitvoerbaarheid' vastgelegd. In dat hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan.