direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Sport- en jeugdcluster Engelen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002083-1501

3.2 Provinciaal beleid

Interimstructuurvisie Brabant in Ontwikkeling

In de Interimstructuurvisie 'Brabant in Ontwikkeling', die op 27 juni 2008 is vastgesteld, wordt een belangrijk deel van het in het Streekplan 2002 ingezette ruimtelijk beleid voortgezet. Het hoofddoel is een zorgvuldiger gebruik van de ruimte. Dit beleid is gericht op de versterking van de stedelijke structuur en het open houden van het landelijke gebied. Daartoe zijn stedelijke en landelijke regio's aangewezen. De gemeente 's-Hertogenbosch is onderdeel van de stedelijke regio Waalwijk-'s-Hertogenbosch-Oss (Waalboss). In de nieuwe Interimstructuurvisie is de lagenbenadering als methode wederom gehanteerd. De nadruk ligt, net als in het Streekplan 2002, op het belang van de 'onderste lagen' -met name water-, zuinig ruimtegebruik, beeldkwaliteit en van grensoverschrijdend denken en handelen.

Om tot een zorgvuldiger ruimtegebruik te komen, wordt gekozen voor de zogenaamde lagenbenadering. Dit betekent dat ruimtelijke ontwikkelingen worden afgestemd op de draagkracht van het watersysteem en de bodem, op de waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie, en aansluiten op de mogelijkheden van de infrastructuur. Daarnaast wordt een zuinig ruimtegebruik nagestreefd. Gepleit wordt om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de bestaande bebouwde ruimte (opnieuw) en deze beter te benutten. Compacte bouwwijzen, zowel in de hoogte als in de diepte, bieden tal van mogelijkheden het gebruik van de ruimte te intensiveren en nieuw ruimtebeslag te voorkomen en te beperken.

De ontwikkeling van het sport- en jeugdcluster past binnen het principe van bundelingsgebied.

Uitwerkingsplan Waalboss

De uitwerking van de Interim-structuurvisie van de stedelijke regio Waalboss gaat over delen van het grondgebied van acht gemeenten: 's-Hertogenbosch, Oss, Waalwijk, Loon op Zand, Heusden, Vught, Bernheze en Maasdonk. Het uitwerkingsplan vormt een kader voor ruimtelijke ontwikkelingen in de periode tot 2015 en is onderdeel van het toetsingskader op grond waarvan de provincie ruimtelijke plannen en initiatieven van gemeenten beoordeelt.

Het bestemmingsplangebied heeft op de kaart 'Uitwerkingsplan Waalboss' de aanduiding 'stedelijk groene drager'. Dit betreft het stedelijk gebied dat van grote betekenis in de ruimtelijke relatie en de samenhang tussen stad en land. Inpassing van stedelijke functies als wonen en werken is hier mogelijk als het groene karakter van de zone gewaarborgd blijft. De stedelijke regio dient te beschikken over een goed functionerende voorzieningenstructuur, waaronder verstaan wordt: winkel-, onderwijs-, sport-, sociaal-maatschappelijke, sociaal-medische en sociaal-culturele voorzieningen.

De ontwikkeling van het sport- en jeugdcluster is passend binnen een stedelijk groene drager.