Plan: | Pastorie Rodenborchweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002063-1501 |
In het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening zijn op 1 juli 2008 de “Interimstructuurvisie Brabant in Ontwikkeling” en de “Paraplunota Brabant in Ontwikkeling” in werking getreden. Het beleid van het Streekplan 2002 is hiermee komen te vervallen.
Hoofdbelang van de Interimstructuurvisie is zorgvuldig ruimtegebruik. Ruimtelijke ontwikkelingen moeten worden afgestemd op de draagkracht van het watersysteem en de bodem, op de waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie, en aansluiten op de kwaliteiten van de infrastructuur. De groei en de verspreiding van het stedelijk ruimtebeslag moet worden afgeremd. Voorts moet onze omgeving op een duurzame wijze worden ingericht.
In dit ruimtelijk beleid wordt de nadruk gelegd op een aantal aspecten. Er wordt gekozen voor de toepassing van de lagenbenadering. Dat betekent dat ruimtelijke ontwikkelingen worden afgestemd op de draagkracht van het waterstysteem en de bodem, op de waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie en dat deze ontwikkelingen aansluiten op de kwaliteiten van de infrastructuur. Daarnaast is het zuinig ruimtegebruik een belangrijk uitgangspunt en dient er aandacht te worden besteed aan het op duurzame wijze inrichten en beheren van de omgeving. Ook aan de sociale effecten van het ruimtelijk beleid dient aandacht te worden besteed.
De Interimstructuurvisie maakt onderscheid in stedelijke en landelijke regio's. Rosmalen ligt binnen de stedelijke regio Waalboss. Binnen de stedelijke regio's liggen mogelijkheden voor verdere verstedelijking. De ontwikkeling van nieuwe (woon)mogelijkheden heeft binnen het bestaand stedelijk beleid hoge prioriteit vanuit het streven naar differentiatie in woonmilieus, naar duurzame ontwikkeling en naar een zuinig ruimtegebruik. Op onderhavige locatie liggen mogelijkheden voor inbreiding en herstructurering.
Uitsnede plankaart Interim Structuurvisie
Het plan ligt binnen het bebouwd gebied van Rosmalen en omvat de bouw van een pastorie met woonfunctie. Er is sprake van een vorm van inbreiding waardoor het plan past binnen de Interimstructuurvisie, c.q. niet in strijd is met de Interimstructuurvisie.
In het uitwerkingsplan wordt de verstedelijkingsopgave, zoals verwoord in het Streekplan, vormgegeven. Het Streekplan heeft een globaal karakter. In het uitwerkingsplan zijn de ruimtelijke ontwikkelingen voor de stedelijke regio Waalboss tot 2015 vastgelegd, met een doorkijk naar 2020.
In de bijlage van het uitwerkingsplan zijn menukaarten toegevoegd. Deze menukaarten vormen een onlosmakelijk onderdeel van het duurzaam ruimtelijk structuurbeeld. In deze menukaarten worden de ruimtelijke en beleidsmatige uitgangspunten en randvoorwaarden per deelgebied beschreven.
Op de plankaart behorende bij het uitwerkingsplan is de locatie aangemerkt als “stedelijk gebied met de nadruk op herstructurering”. In de menukaarten worden de ruimtelijke en beleidsmatige uitgangspunten en de visie en strategie beschreven die betrekking hebben op het gewenste duurzaam ruimtelijke structuurbeeld.
Voor de onderhavige locatie is menukaart 20 relevant, met de volgende criteria:
Beleid
Visie
Strategie
Een groot deel van het stedelijke gebied Rosmalen is in het uitwerkingsplan nader aangeduid met herstructurering. In deze gebieden worden woon- en werkgebieden die niet meer optimaal functioneren gerevitaliseerd.
De Rodenborchweg is een van de oude dorsplinten van Rosmalen. Het plan betreft een vorm van inbreiding en is daarmee passend in het uitwerkingsbeleid.