direct naar inhoud van 4.2 Bodem
Plan: Bedrijventerrein Kruisstraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0001197-1501

4.2 Bodem

In het gebied zijn op grond van milieuvergunningen en in het kader van het besluit in gebruik zijnde bedrijfsterreinen, tientallen bodemonderzoeken verricht. Al deze onderzoeken geven in algemene zin een goede indruk van de bodemkwaliteit binnen het plangebied. Overwegend worden lichte verhogingen van achtergrondwaarden van grond en grondwater aangetroffen van een diversiteit van stoffen. Zink vormt daarbij een uitzondering en wordt in het grondwater tot 2 maal de interventiewaarde aangetroffen. Voor een detaillering van deze gegevens wordt verwezen naar de bodemkwaliteitskaart. Op basis van de huidige informatie zijn geen tot weinig echte problemen te verwachten en kan de bodem geschikt worden beschouwd voor het huidige en beoogde gebruik.

Wettelijke regelingen

Ingevolge de Woningwet en de Bouwverordening zal in het kader van de afgifte van een bouwvergunning voor verblijfsruimten groter dan 20 m2 een bodemtoets moeten plaatsvinden o.b.v. een actueel bodemonderzoek conform de NVN 5725 eventueel in combinatie met de NEN 5740.

Het gepleegde onderzoek voldoet aan de voornoemde eisen. Doorgaans blijft een onderzoek maximaal 5 jaar geldig voor het kunnen uitvoeren van een bodemtoets.

Grondverzet en -afvoer zal overeenkomstig het gestelde in het Bouwstoffenbesluit moeten geschieden. In 2007 is voor de gehele gemeente 's-Hertogenbosch een Bodemkwaliteitskaart vastgesteld, waarbij beheerszones zijn aangegeven met een gelijksoortige bodemkwaliteit. Conform de "Vrijstellingsregeling Grondverzet" is het mogelijk om binnen een dergelijke zone vrijelijk met grond te schuiven zonder dat daarvoor een partijkeuring en melding ingevolge het Bouwstoffenbesluit hoeft plaats te vinden.

Bedrijven welke vallen onder de Wet milieubeheer zullen, in die gevallen waar sprake is van een potentiƫle bodembedreiging, maatregelen moeten treffen (o.a. vloeistofdichte vloeren, controleprogramma, bodembelastingsonderzoek) om te komen tot een verwaarloosbaar bodemrisico (categorie A zoals bepaald in de NRB). Ook dient rekening gehouden te worden met aanvullende eisen zoals genoemd in de Provinciale milieuverordening. Op basis van deze verordening is een gedeelte van het gebied gedefinieerd als aandachtgebied omdat het gelegen is binnen de 25-jaarszone van de grondwaterwinning Nuland.

Bij bronneringswerkzaamheden zullen voor zover relevant ingevolge de Grondwaterwet, de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren en de Lozingsregeling riolering meldingen c.q. aanvragen voor vergunningen moeten worden ingediend.