direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur
Plan: Bedrijventerrein Kruisstraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0001197-1501

2.3 Ruimtelijke structuur

2.3.1 Verkeersstructuur

Kenmerkend voor bedrijventerrein Kruisstraat is de ringvormige wegenstructuur die gevormd wordt door de Friezenstraat, Huisbergenweg, Heikampweg, Vinkenveld en Hofkesweg. Verder loopt er door de ring nog één oost-west-verbinding; de Friezenstraat. De ring wordt via de Friezenstraat ontsloten op de Vliertwijksestraat. Met uitzondering van de bedrijven aan de Vliertwijksestraat zijn alle bedrijven ook naar de binnenzijde van het bedrijventerrein georiënteerd. De bedrijven liggen met de achterzijde naar buiten. Een groene strook omringt het bedrijventerrein en ontneemt grotendeels het zicht op het bedrijventerrein en geeft het daarmee vanaf de buitenzijde gezien het karakter van een groen omzoomde enclave tussen landschap en dorpse bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0001197-1501_0002.jpg"
verkeersstructuur

2.3.2 Bebouwingsstructuur

De bebouwing op het bedrijventerrein varieert van kleine tot zeer grote panden die vrijwel allemaal zijn georiënteerd op de wegenstructuur. Qua grootte van panden is er geen heldere structuur binnen het bedrijventerrein waar te nemen: kleine en grote bedrijfspanden wisselen elkaar af. Ook qua bebouwingsdichtheid is sprake van een variatie. Sommige bedrijfspercelen zijn voor meer dan de helft volgebouwd en andere slechts voor een beperkt gedeelte. De hoogste bebouwingspercentages komen voor op de percelen waarop bedrijfsverzamelgebouwen zijn gevestigd. Opvallend is dat een groot deel van de onbebouwde gedeelten van de bedrijfspercelen wordt gebruikt voor opslag.

De bedrijfsbebouwing is overwegend plat. Sommige bedrijfsgebouwen zijn voorzien van een licht hellende kap. Qua goothoogte van de bebouwing binnen het plangebied is onderscheid gemaakt in een aantal categorieën. De meeste bedrijfsgebouwen hebben een goothoogte tussen 4 en 6 meter. De gebouwen met een goothoogte boven de 6 meter betreffen over het algemeen de wat nieuwere bedrijfsgebouwen, bijvoorbeeld de bebouwing ten westen van de Biestkampweg (naast het voormalige BOVAR-terrein).

Gebouwen met een goothoogte lager dan 4 meter zijn gelijkmatig verspreid in het plangebied aanwezig. Het gaat hier met name om de oudere bedrijfsbebouwing en de bedrijfswoningen. De meeste bedrijfswoningen zijn één laag met kap.

De uitstraling van de bebouwing op het bedrijventerrein Kruisstraat is gering. Het grootste deel van de bedrijfsgebouwen heeft een beperkte architectonische uitstraling. Ook zijn er tijdelijke bouwwerken en is er veel buitenopslag. Positief is dat het grootste deel van de bebouwing op het bedrijventerrein zich naar de straatzijde toe presenteert. Dit komt de totale indruk en de herkenbaarheid ten goede.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0001197-1501_0003.jpg"
bebouwingsstructuur

2.3.3 Groen- en waterstructuur

Het bedrijventerrein Kruisstraat wordt aan de zuid- en oostzijde omgeven door groen. Aan de zuidzijde is dit de groene 'buffer' tussen het bedrijventerrein en de spoorlijn, aan de oostzijde de groenzone tussen het bedrijventerrein en het buitengebied. Aan de westzijde van het bedrijventerrein ligt de Vliertwijksestraat. Deze straat vormt één van de belangrijkste groenelementen in de groenstructuur van 's-Hertogenbosch. Van oudsher bevindt zich hier al een zware laanbeplanting, die de weg een statige uitstraling geeft. De bomen hebben een vrij korte onderlinge afstand, waardoor de weg een besloten karakter heeft. Verder wordt de rijbaan van de fietsstroken gescheiden door een groenzone. Richting de buurtschap Kruisstraat wordt de dichtheid van het groen lager. Ter hoogte van het plangebied is langs de Vliertwijksestraat sprake van een vrij dichte groenstructuur ten zuiden van de Friezenstraat (ter hoogte van het voormalige BOVAR-terrein) en een wat minder dichte groenstructuur ten noorden van de Friezenstraat. De entree van het bedrijventerrein Kruisstraat, de Friezenstraat, heeft een groen karakter. Aan beide zijden van de entree ligt een vrij brede groenstrook met gras, beplanting (o.a. hagen) en bomen. Deze groenstructuur zet zich beperkt voort langs de Huisbergenweg en een gedeelte van de Friezenstraat en zwakt vervolgens sterk af. In de rest van het plangebied is weinig over van de groenstructuur. Wel staan er her en der solitaire bomen. In of in de directe omgeving van het bedrijventerrein liggen geen belangrijke onderdelen van de waterstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0001197-1501_0004.jpg"
groenstructuur