direct naar inhoud van 2.5 Beschrijving ontwikkeling Achtseweg-Zuid
Plan: XI Buitengebied (Landelijk Strijp - Groen raamwerk fase 1)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80184-0301

2.5 Beschrijving ontwikkeling Achtseweg-Zuid

In het kader van de "Groene Corridor" is het wenselijk om de Oirschotsedijk (tussen A. Fokkerweg en Bezuidenhoutseweg) af te sluiten voor (doorgaand) autoverkeer, en de voorzieningen in het gebied Stadswoud voor autoverkeer te ontsluiten via de Achtseweg-zuid. Deze voornemens zijn verkeerskundig getoetst op structuur niveau (verkeersnetwerken) en gebruik.


Bereikbaarheid

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80184-0301_0009.jpg"

Figuur 9: bereikbaarheid zoals opgenomen in de Interim Structuurvisie, 2009


In de Interim Structuurvisie is op regionale schaal het ruimtelijk-economisch toekomstbeeld bepaald. Op het gebied van bereikbaarheid is Het Stadswoud omsloten door de hoofdautoroutes N2/Tilburgseweg, A. Fokkerweg, Boschdijk en de Ring. De Oirschotsedijk en Achtseweg-zuid hebben een belangrijke functie voor langzaam verkeer en bestemmingsverkeer. Afsluiting van de Oirschotsedijk voor (doorgaand) autoverkeer past in dat toekomstbeeld.


Gebruik Oirschotsedijk

Het gebruik van de Oirschotsedijk voor autoverkeer in de huidige situatie is ca. 7.000 motorvoertuigen per etmaal (mvt/etm). Om inzicht te krijgen in de verkeerseffecten van een knip in de Oirschotsedijk voor de omgeving is een verkeersmodellenstudie uitgevoerd voor de planjaren 2015 en 2020 (Grontmij, februari 2012). De belangrijkste conclusies uit deze studie zijn:


- knip levert geen nieuwe doorstromingsknelpunten op het hoofdwegennet op; wel worden de bestaande knelpunten (zoals de A. Fokkerweg) wat zwaarder belast;

- autoverkeer kiest als alternatieve route vooral Achtseweg-zuid; hierdoor ontstaan twee aandachtspunten wat betreft verkeersveiligheid en verkeersafwikkeling:

- aansluiting Internationale School Eindhoven (ISE) op Achtseweg-zuid

- kruispunt Achtseweg-zuid - Bezuidenhoutseweg


Onderstaande tabel geeft de verwachte prognose van intensiteiten (mvt/etm) weer voor een aantal wegen in de omgeving voor een aantal toekomst situaties:

  2015   2015   2020   2020   2020  
  zonder knip   met knip   zonder knip   met knip   + aansluit Ring  
Oirschotsedijk   7.000   0   8.000   0   0  
Achtseweg Zuid   3.000   9.000   3.000   8.000   8.100  
Zwaanstraat   11.000   10.000   9.000   8.000   7.000  
Bezuidenhoutseweg   12.500   10.500   13.000   8.500   7.200  
Achtseweg Zuid (Strijp T)   1.000   4.000   1.400   5.400   8.300  

Geconcludeerd kan worden dat een knip in de Oirschotsedijk, weliswaar een verzwaring van het autogebruik van de Achtseweg-zuid tot gevolg heeft, maar een positief effect heeft op het gebruik van Zwaanstraat en de Bezuidenhoutseweg, zij het beperkt. In 2020 is een grotere afname van autogebruik in het gebied waar te nemen. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door uitbreiding van hoofdinfrastructuur voor autoverkeer in de verdere omgeving (m.n. nieuwe aansluiting N2 t.n.v. A. Fokkerweg met aansluitende wegen).


Nadere berekeningen voor de aansluiting van de ISE op de Achtseweg-zuid heeft geresulteerd in het voorstel om een rotonde toe te passen om zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid te borgen. Mogelijke maatregelen voor de kruising Achtseweg-zuid - Bezuidenhoutseweg zijn nog in onderzoek.

De onderstaande afbeelding is een voorlopig ontwerp van de rotonde en de ontsluitingsweg van en naar de Fruittuin. Op deze afbeelding is tevens de internationale school te zien, die naar verwachting zal openen na de zomervakantie in 2013.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80184-0301_0010.png"

Figuur 10: definitief ontwerp rotonde en ontsluiting Fruittuinen en internationale school

Voorafgaand aan het definitieve ontwerp van deze rotonde, zijn er vele varianten opgesteld. Er waren diverse factoren waarmee zoveel mogelijk rekening gehouden is. Ten eerste moet sprake zijn van een verkeersveilige situatie. Het meest duidelijke en daarmee het meest veilige is om de rotonde in het midden van de as van de weg te leggen. Ten tweede staan in de laan van de Philips Fruittuin naar de Achtseweg Zuid waardevolle bomen. Deze bomen dienen zo veel mogelijk gespaard te blijven. Uit bomenonderzoek bleek dat de levensverwachting van diverse bomen beperkt is (zie paragraaf 3.8.2). Ten derde is bij het ontwerpen gekeken naar varianten om de rotonde zo min mogelijk ten koste te laten gaan van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Ten vierde is sprake van een zichtlijn vanaf de laan naar de Achtseweg Zuid. Deze dient zoveel mogelijk intact te blijven. Tot slot is de fysieke ruimte op deze locatie beperkt, vanwege de ligging naast het spoor. Bovendien ligt er ook nog een gasleiding tussen het spoor en de Achtseweg-Zuid.

Er is uiteindelijk voor deze variant gekozen. Dit is de meest verkeersveilige oplossing, waarbij wel enkele bomen uit de laan gekapt moeten worden. De kwaliteit van deze bomen is beperkt en zal volledig worden gecompenseerd. De rotonde gaat ten koste van een gedeelte van de EHS met beperkte natuurwaarde. Ook voor het aanleggen van de rotonde in de EHS vindt compensatie plaats. Tot slot kan de rotonde aangelegd worden op voldoende afstand van het spoor en de gasleiding. De gasleiding hoeft niet verlegd te worden. Ook blijven de gronden van Pro-rail buiten dit project.