direct naar inhoud van 3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Bedrijvenpark Esp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80158-0301

3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden

3.5.1 Archeologie

Gemeentelijk beleid

De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan Archeologie Eindhoven en Helmond 2008-2012', waarmee de raad in september 2008 heeft ingestemd. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise. De gemeente Eindhoven kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen.

Het beleid van de gemeente Eindhoven is, om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden in de ondergrond. Daarbij wordt uitgegaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart, die als onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart, door de raad is vastgesteld in 2008.

In het Beleidsplan Archeologie worden de archeologische gebieden met een archeologische waarde of verwachting, onderverdeeld in categorieën. Per categorie gelden andere consequenties bij voorgenomen bouw- of andere bodemverstorende activiteiten.

Conform het rijks- en provinciaal beleid is behoud van archeologische waarden 'in situ' het uitgangspunt. Als dat niet mogelijk is, wordt een archeologische vindplaats opgegraven.

Archeologische waarden in het gebied

Volgens de huidige archeologische waardenkaart kent het plangebied geen archeologische waarden of verwachtingen. Op grond van nieuw verworven kennis zal de kaart voor een deel van het plangebied echter aangepast gaan worden. Deze aanpassing wordt met dit bestemmingsplan vastgesteld.

Het plangebied is vanuit landelijk gebied ontwikkeld tot bedrijventerrein. Een deel van het gebied is met de ontwikkeling van het bedrijventerrein onbebouwd gebleven (afbeelding 1).

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80158-0301_0010.jpg"

Afbeelding 1. Het onbebouwde gebied binnen het plangebied bedrijventerrein Esp is rood gearceerd. Ter hoogte van de locatie van de verdwenen hoeve De Hurk staan nog enkele monumentale bomen. Bron (exclusief de arcering) Geogids gemeente Eindhoven, 25 april 2012.

Juist op deze plaats heeft in het verleden de hoeve 'De Hurk' gestaan (afbeelding 2 en 3). Ter plekke staan nog enkele monumentale bomen. In de ondergrond zouden zich nog resten van deze hoeve kunnen bevinden of andere archeologische overblijfselen. Voor dit deel van het plangebied geldt dan ook een hoge archeologische verwachting. Op de verbeelding krijgt dit deel van het plangebied de dubbelbestemming 'Waarde Archeologie- hoge archeologische verwachting' en via de regels worden de archeologische waarden beschermd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80158-0301_0011.jpg"

Afbeelding 2. Detail van de kadasterkaart 1832 met de hoeve De Hurk. Het noorden is ongeveer rechts op de kaart. Bron www.watwaswaar.nl, 22 april 2012.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80158-0301_0012.jpg"

Afbeelding 3. Historisch topografische kaart van het plangebied 1900-1909, met ongeveer in het middel de hoeve Hurk. Bron www.brabant.nl/kaarten/culturele-kaarten/historische- topografische-kaarten, 25 april 2012.

3.5.2 Cultuurhistorische waarden

Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen. Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.