direct naar inhoud van 3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Reconstructie Orpheuslaan
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80099-0501

3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden

3.5.1 Archeologie

De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan archeologisch 2008-2012' , waarmee de raad in september 2008 heeft ingestemd. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise. De gemeente Eindhoven kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen. Deze gegevens zijn van groot belang voor de reconstructie van het verleden, temeer omdat archivalische bronnen in Eindhoven nagenoeg ontbreken.

De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke Archeologische Waardenkaart, een onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart. Het beleid van de gemeente Eindhoven is om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond en daarbij uit te gaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart.

Volgens de huidige archeologische kaart valt het traject niet in een archeologisch verwachtingsgebied. Er ligt echter een concept voor een geactualiseerde archeologische waardenkaart. In verband met voorschrijdende inzichten, onder andere door nieuwe informatie uit opgravingen, zijn juist beekdalen landelijk op de archeologische kaart gekomen. Zo ook in Eindhoven. Dat betekent dat volgens de nieuwe kaart de gebieden ten noorden en ten zuiden van de Orpheuslaan, ter hoogte van het Dommeldal, nu ook archeologisch verwachtingsgebied zijn.

Middels grondboringen is een inventariserend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uitkomst was dat alleen ter plaatse van de te realiseren rotonde een gebied met een bepaalde verwachtingswaarde is. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zal er archeologische begeleiding door een archeoloog plaatsvinden. De archeologische belangen worden op deze wijze voldoende gewaarborgd.

3.5.2 Cultuurhistorische waarden

Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen. Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.

De J.F. Kennedylaan en het Wasvenpad behoren tot de "historische wegenstructuur na 1900". De Dommel en de omgeving zijn aangemerkt als "historische waterloop" en "historisch landschap". Aangezien dit project de reconstructie van een bestaande weg betreft, zullen de cultuurhistorische waarden door het project niet aangetast worden.