Plan: | VI Buitengebied (Internationale school) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80085-0501 |
Klimaatprogramma 2008-2012 (raad 2007)
De raad heeft in 2007 het Klimaatprogramma vastgesteld. De ambitie op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid is vertaald in een GPR van minimaal 7 en de wens om energieneutrale scholen te realiseren. 'GPR' staat voor Gemeentelijk Praktijkrichtlijn. Het bijbehorende instrument om te berekenen wat de 'milieuprestaties' zijn heet GPR Gebouw. Dit instrument is vanaf 2004 op grote schaal ingezet door gemeenten en marktpartijen. Veel gemeenten hebben beleid en ambities geformuleerd op basis van GPR. Een score van '7' betekent een niveau waar met een doordachte keuzes en weinig meerkosten een zekere mate van duurzaamheid wordt gerealiseerd.
Dit betekent onder meer een optimale isolatie (bv. groene daken -met waterbuffering- , Hoogrendement-ketels, eigen opwekking van duurzame energie -zonnepanelen, zonneboilers- , toepassing Koude-Warmteopslag.
Bedreiging of kans?
Duurzaamheids- en Klimaatmaatregelen vergen extra investeringen. De vraag is hoe die kunnen worden voorgefinancierd. Onderzoek wijst uit dat vrijwel altijd sprake kan zijn van een positieve 'businesscase', omdat veel van de voorzieningen (veel) langer meegaan dan het moment waarop de investering is terugverdiend en daardoor geld zullen opleveren. Bijkomend voordeel is dat het klimaat vanaf het begin gediend wordt.
De projectlocatie ligt in een groot groengebied. Voor dat gebied bestaat de ambitie de Groenwaarden waar mogelijk te versterken (Landelijk Strijp) en de verbinding te maken tussen het centrum van de stad en Het Groene Woud. De uitdaging is het project zodanig uit te voeren dat de school goed aansluit op de bestaande omgeving en de gestelde ambities. Hierbij kan gedacht worden aan kansen voor versterken biodiversiteit. Tevens zal aandacht worden besteed aan opvang en benutting van hemelwater in het gebied (= voorwaarde voor behoud van groene omgeving).
KoudeWarmteOpslag (KWO)
KWO is een techniek die kan worden ingezet om de gemeentelijk ambitie te realiseren. De gemeente wil het gebruik en de opwekking van duurzame energie stimuleren (past binnen de intentie om in 2035 – 2045 een energieneutrale stad te zijn). KWO heeft in Eindhoven veel perspectief. Het college heeft een uitvoeringsprogramma voor sturing en stimulering van KWO vastgesteld.
Relevantie Project
De Internationale School biedt goede kansen voor grootschalige toepassing van Koude Warmte Opslag, zonnepanelen en verhoogde isolatie. Een nieuwe school, van deze omvang op deze plek, biedt kansen voor duurzaamheid. Bij duurzaamheid gaat het in dit verband om energie/klimaat neutraliteit in relatie tot materiaalgebruik zoals bijv.
- toepassen x% puingranulaat;
- interieur (meubels, kabelgoten, LED verlichting, vloerbedekking e.d.);
- voorkomen van het ontstaan van afval/ maximale mogelijkheden voor hergebruik.
Uit de KWO-potentiekaart van de gemeente blijkt dat op deze locatie toepassing van KWO mogelijk is. Wel dient rekening te worden gehouden met de nabijheid van een beschermingszone in het kader van de Verordening Waterhuishouding. Ter plekke van het huidige bebouwde terrein is deze echter niet van toepassing. Tevens dient een KWO-toepassing afgestemd te worden met de aanwezige grondwaterverontreiniging en het vastgestelde saneringsplan daarvoor. Dit hoeft echter geen belemmering op te leveren. De gemeente kan hierin eventueel een adviserende rol spelen.
In het DBFMO-aanbestedingstraject zal, voor zover mogelijk, rekening worden gehouden met bovenstaande aspecten.