Plan: | VI Buitengebied (Internationale school) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80085-0501 |
In december 2009 is de Interimstructuurvise 2009 door de gemeenteraad van Eindhoven vastgesteld. Met de Interimstructuurvisie 2009 geeft de gemeenteraad invulling aan de ambitie om Eindhoven door te ontwikkelen in zijn kwalitatief hoogwaardige combinatie van wonen, werken en groen. De nadruk ligt daarbij ook op leefbaarheid en bereikbaarheid. Als kerngemeente van Brainport Zuidoost Brabant stuurt Eindhoven aan op het bieden van ruimte aan een krachtige ontwikkeling van deze economische kernzone een hoge kwaliteit van de leefomgeving en aandacht voor sociale betrokkenheid en ondernemend burgerschap tot op buurtniveau. Op deze wijze geeft de raad invulling aan het begrip duurzame ruimtelijke kwaliteit.
Hieronder is een uitsnede opgenomen van de interimstructuurvisie met daarin het projectgebied globaal rood omcirkeld.
Figuur: uitsnede interimstructuurvisie
Hieruit blijkt dat het gebied niet is gelegen in een transformatiegebied (gearceerd weergegeven).
De Interimstructuurvisie is het resultaat van de integratie van de ruimtelijk relevante raadsprogramma's die tot medio 2009 zijn vastgesteld. Dit is onder andere verbeeld in een kaart die inzicht biedt in de verdeling van het actuele en gewenste grondgebruik.
Figuur: uitsnede interimstructuurvisie
Onderhavig plangebied is op de op de kaart 'Gebruik van de ruimte' uit de Interimstructuurvisie aangeduid als:
Gebruiksgroen
Dit zijn groengebieden, veelal behorende tot de Groene Hoofdstructuur, waarin op voorwaarde van het behoud van de natuur- en landschapskwaliteiten uiteenlopende (groen)recreatieve functies kunnen zijn ondergebracht, zoals maneges, golfbanen, uitloopgebieden, parken en volkstuinen. Verder zijn de gronden bedoeld voor landbouw, kleinschalige aan het buitengebied gebonden bedrijven (inclusief kleinschalige horeca) en extensieve sportgebieden.
Sport
Deze gronden zijn bedoeld voor sportconcentratiegebieden: geclusterde stedelijke voorzieningen op gebied van sport (intensief ) en ter ondersteuning van de sportvoorzieningen kleine horeca, kantoor- of medische faciliteiten.
Onderwijs
Deze gronden zijn bedoeld voor geclusterde onderwijs- en onderzoekfaciliteiten voor voortgezet (speciaal) onderwijs en op MBO, HBO en universitair niveau en daarbij horende voorzieningen als kleine aantallen studentenwoningen, ex-pat hotel, detailhandel, horeca, congresfaciliteiten en sportvoorzieningen.
Natuur
Dit zijn gebieden voor groene en ecologische ontwikkeling. Het extensieve (recreatief ) medegebruik is gericht op natuur- en landschapsbeleving aangezien het onderdelen betreft van de Groene en Ecologische Hoofdstructuur.
Internationaal vestigingsklimaat
Verder wordt in de structuurvisie met betrekking tot de ontwikkeling van de internationale school opgemerkt dat Eindhoven als internationaal vestigingsklimaat voor bedrijven en werknemers ondersteund dient te worden met goede onderwijsvoorzieningen, waaronder de realisering van een internationale school (blz. 28 onder 'Economie').
Brainport-avenue
Ten aanzien van de Brainport Avenue rond Eindhoven wordt aangegeven dat deze wordt (her)ingericht tot een Brainport-etalage. De plannen hiertoe zijn vervat in het rapport ‘De geniale Brainport-locaties, integrale gebiedsontwikkeling A2-zone regio Eindhoven’. Voldoende ‘groen’ en uitstekende bereikbaarheid zijn een paar belangrijke doelen die in deze visie worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld door aansluiting bij het Groene Woud en het inzetten van verschillende vormen van transport. Daar waar de A2 in de toekomst kruist met de HOV (vijf keer) en het spoor (één keer), zullen toplocaties ontstaan die optimaal bereikbaar zijn.
De internationale school is als een belangrijk exploitatieprojecten gekoppeld aan de Brainport Avenue.
Conclusie
Gelet op structuurvisie is de ontwikkeling van de Internationale School daarin passend.
Inleiding
In 2009 is de Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp opgesteld. Het gebied Landelijk Strijp is de groene wig aan de noordwestzijde van Eindhoven, aangeduid als stadspark. Om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige ontwikkelingen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd, is een ontwikkelingsvisie opgesteld, uitgaande van het beleid zoals vastgesteld in ondermeer het Groenbeleidsplan 2001 (drie aanduidingen: natuur, multifunctioneel groen, integrale ontwikkeling groen-rood= 60% natuurontwikkeling – 40% verstedelijking, verstedelijking betaalt de natuurontwikkeling), en de impulsen vanuit de Brainportcontext.
De ontwikkelingsvisie is geen uitwerking op perceelsniveau, maar een visie op hoofdlijnen, en biedt een kader waarin mogelijkheden van de ruimtelijke en functionele ontwikkelingen zijn aangegeven.
De visie wordt uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma 1e fase, waarin ook zal worden ingegaan op ruimtelijke vraagstukken als de relatie met de deels te benutten Groene Hoofdstructuur.
Hieronder is een uitsneden van de kaart 'Landelijk Strijp' opgenomen met daarin de planlocatie roodomcirkeld.
Figuur. Uitsnede Landelijk Strijp
Karakter gebied
Kenmerkend aan het gebied Landelijk Strijp zijn enerzijds de hoogdynamische functies, zoals de A2, Eindhoven Airport en de omringende bedrijventerreinen. Aan de andere kant zijn er natuurlijke elementen groen en water als het Beatrixkanaal, de beek Ekkersrijt, landgoed de Wielewaal en de Oirschotsedijk. Juist deze combinatie van dynamiek en rust geeft de locatie een uniek karakter met een hoge potentie.
Oirschotse dijk autoluw
Het Beatrixkanaal en de Oirschotsedijk zijn belangrijke ruimtelijke dragers voor het plan. Beide lijnen krijgen een nieuwe betekenis. Om de ambitie van de Groene Corridor te bereiken en de Oirschotsedijk tot landschappelijke drager te transformeren is het terugdringen van het autoverkeer op deze historische invalsroute voor de stad essentieel. De Oirschotsedijk wordt autoluw en fors beplant. Het verkeer wordt tussen de A2 en het Beatrixkanaal via de nieuwe wegverbinding tussen de clusters richting Strijpsche Kampen Noord geleid, de nieuwe aansluiting op de A2 en de afslag Best op de A58. Door het doorgaande autoverkeer op de Oirschotsedijk te bundelen met het spoor, via de Achtseweg Zuid, wordt het mogelijk het zuidelijke deel van de Oirschotsedijk autoluw in te richten.
Stadspark
De belangrijkste ambitie is het herstellen en versterken van het groene karakter. De visie beschrijft Landelijk Strijp als een landschap waarin verder plaats is voor sport, werken, recreatie en onderwijs (Internationale School). Landelijk Strijp kan zo uitgroeien tot één van de drie stadsparken van Eindhoven: een groene omgeving met waardevolle cultuurhistorische deelgebieden die uiteenlopende activiteiten bieden voor de diverse bewoners van Eindhoven. Het stadspark vormt een groene poort naar uitgestrekte natuurgebieden, met name Het Groene Woud.
Conclusie
In het plan voor de Internationale school wordt rekening gehouden met het autoluw maken van de Oirschotsedijk. Zo wordt voorzien in een hoofdontsluiting via de naast het plangebied gelegen weg (eveens Oirschotsedijk genaamd) op de Achtseweg Zuid.
Verder is rekening gehouden met aanleg van de Groene Corridor door in het voorliggende plan een groenstrook van zo'n 18 à 20 m breed op te nemen.
Over het aan te leggen fietspad (Strijpse pad) zijn nog geen definitieve keuzen gemaakt zodat het bestemmingsplan daar niet in voorziet.
Het bestemmingsplan past binnen de visie van Landelijk Strijp.