direct naar inhoud van 4.2 Rijksbeleid
Plan: VI Buitengebied (Internationale school)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80085-0501

4.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte

Op 27 februari 2006 is de Nota Ruimte, de Planologische Kernbeslissing (PKB) Nationaal Ruimtelijk Beleid, in werking getreden. In de Nota Ruimte is het nationaal ruimtelijk beleid voor de periode 2004 tot 2020 met een doorkijk naar 2030 op hoofdlijnen vastgelegd. De nota bevat geen concrete beleidsbeslissingen maar stelt een aantal beleidsdoelen als leidraad voor de ontwikkelingen in de komende periode. Hoofddoel is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies. Specifiek richt het rijksbeleid zich op:

• versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, met name door voldoende;

• ruimte te reserveren voor de ontwikkeling van bedrijven in (groot)stedelijk gebied;

• krachtige steden en een vitaal platteland; investeren in leefbaarheid en veiligheid;

• borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke (natuur-, landschappelijke

en cultuurhistorische) waarden;

• borging van de veiligheid; aandacht voor de waterproblematiek en externe veiligheidsaspecten.

In de Nota Ruimte is de regio Zuidoost-Brabant aangemerkt als economisch kerngebied binnen de nationale ruimtelijke hoofdstructuur met in het bijzonder regio Eindhoven als Brainport. De verdere ontwikkeling van Brainport wordt gezien als een project van nationaal belang. De realisatie van de Internationale School maakt onderdeel uit van dit project.

In de Nota 'Pieken in de Delta' geeft het kabinet hoge prioriteit aan de verdere ontwikkeling van Zuidoost-Nederland als toptechnologieregio. Het kabinet heeft de ontwikkelingen van de regio Zuidoost-Brabant aangeduid als één van de belangrijkste nationale ruimtelijke opgaven voor de komende jaren. Hierbij gaat het onder meer om het bevorderen van krachtige steden en een vitaal platteland door duurzame ruimtelijke inrichting. Een tweede doel is het realiseren van een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat met meer groen in en nabij de stedelijke gebieden. Dit alles draagt bij aan de internationale concurrentiepositie van Nederland.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80085-0501_0006.jpg"

Figuur Nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur

Conclusie

De realisatie van de Internationale School Eindhoven maakt onderdeel uit van het project Brainport, dat een project van nationaal belang is.

Ontwerpbesluit algemene regels ruimtelijke ordening

Het ontwerpbesluit algemene regels ruimtelijke ordening van het Rijk (kortweg Amvb Ruimte) d.d. 29 mei 2009) geeft onder meer regels die in de provinciale verordening dienen te worden opgenomen. Onderhavig plangebied is gelegen in het nationaal landschap 'Het Groene Woud'.

Ten aanzien van 'Nationale Landschappen' is bepaald (Titel 3.3 'Nationale landschappen') dat bij provinciale verordening regels worden gesteld ten aanzien van de toelichting bij bestemmingsplannen.

Het doel hiervan is om de kernkwaliteiten van het nationaal landschap in stand te houden en te versterken.

De uitwerking van deze uitgangspunten is opgenomen in de provinciale verordening Ruimte fase 1 en 2. Deze verordening wordt verderop nader uitgewerkt op het aspect 'Nationaal Landschap'.

Conclusie

Op rijksniveau zullen regels worden gesteld ter bescherming van de kernkwaliteiten van de nationale landschappen, waaronder 'Het Groene Woud'. Deze regels zijn en worden opgenomen in de provinciale verordening Ruimte, fase 1 en 2.