Plan: | TU-e Science Park |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80060-0501 |
Het Waterschap De Dommel heeft het Waterbeheersplan 2010-2015 "Krachtig water" vastgesteld waarin de activiteiten en doelstellingen van het Waterschap zijn opgenomen. Er kan een onderscheid gemaakt worden naar de volgende thema’s:
Aan de basis van dit waterbeheerplan staan de waterprogramma’s. Deze kwamen in 2007-2008 in samenwerking met andere overheden en belangenpartijen in ons gebied tot stand en richten zich op alle waterdoelen in het beheergebied. Binnen de kerntaken die het waterschap heeft, kiest zij ervoor om twee onderwerpen met hoge prioriteit aan te pakken:
1. Het voorkómen van wateroverlast.
2. Het herstellen van het watersysteem van Natura 2000-gebieden.
Het waterschap richt zich op het realiseren van de waterbergingsgebieden voor 2015, waarbij de gebieden ten behoeve van het bebouwd gebied de allerhoogste prioriteit hebben. Het herstel en de bescherming van de leefgebieden voor zeldzame planten- en diersoorten in Natura 2000-gebieden zijn urgent. Daarom geeft het waterschap voorrang aan maatregelen in het watersysteem die hieraan bijdragen.
Aandacht voor wateroverlast, veiligheid, waterkwaliteit en inrichting van watersystemen is vanaf de start van de ruimtelijke plan- en besluitvorming van groot belang om tot gewenste gezonde en duurzaam ingerichte watersystemen te komen. Het instrument 'watertoets' biedt de mogelijkheid vroegtijdig te anticiperen op ruimtelijke ontwikkelingen door ruimtelijke plannen onder meer te toetsen aan "hydrologische neutraliteit" conform het waterbeleid.
De beleidsterm "hydrologisch neutraal bouwen" geeft invulling aan het "niet afwentelen" principe, zoals door de commissie waterbeheer 21e eeuw (WB21) is gegeven. Beter is het te spreken van hydrologisch neutraal ontwikkelen, omdat ook andere ontwikkelingen dan bouwprojecten dienen te worden getoetst. In principe heeft elke ruimtelijke ontwikkeling invloed op de hydrologie. De beleidsterm "hydrologisch neutraal" heeft dan ook vooral betrekking op het zo veel mogelijk (binnen de ontwikkeling) neutraliseren van de negatieve hydrologische gevolgen van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in ruimte en tijd. De ontwikkeling mag geen hydrologische achteruitgang aan de randen van het plangebied ten opzichte van de referentiesituatie tot gevolg hebben. Zo mogen bijvoorbeeld geen hydrologische knelpunten worden gecreëerd voor de te handhaven en de vastgelegde toekomstige landgebruikfuncties in het plangebied en het beïnvloedingsgebied.
Het Provinciaal Waterplan bevat het strategische waterbeleid van de provincie Noord-Brabant voor de periode 2010-2015. Het plan doorloopt samen met de plannen van het Rijk en de waterschappen een 6-jarige beleidscyclus die is afgestemd op de verplichtingen uit de Kaderrichtlijn Water. Naast beleidskader is het Provinciaal Waterplan ook toetsingskader voor de taakuitoefening van lagere overheden op het gebied van water. Het plan is tevens beheerplan voor grondwateronttrekkingen. Bovendien is het plan structuurvisie voor het aspect water op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening.
Ten behoeve van de uitvoering wordt er onderscheid gemaakt in algemene doelstellingen – die in principe voor heel Noord-Brabant gelden – en in specifieke doelen voor bepaalde gebieden of wateren. De algemene doelstellingen volgen de Telos-systematiek met onderscheid in sociaal-maatschappelijke, economische en ecologische/omgevings-doelstellingen. Voor de specifieke doelen zijn in dit plan waterhuishoudkundige functies toegekend. De ruimtelijke begrenzing van een deel van deze functies (onder andere voor de Ecologische en Agrarische Hoofdstructuur en voor het stedelijk gebied) is ontleend aan de Interimstructuurvisie (2008). Voor oppervlaktewateren met speciale doelstellingen wordt onderscheid gemaakt in de functies ‘waternatuur’, ‘verweven’, ‘ecologische verbindingszones’, ‘scheepvaart’ en ‘zwemwater’.
Voor de uitvoering wordt dit waterplan als uitgangspunt gehanteerd. De aanpak kenmerkt zich door het streven naar integrale oplossingen voor problemen, werkend vanuit de kennis over het functioneren van watersystemen. Naast de onderlinge samenhang van waterthema’s en de koppeling met onder andere het reguliere natuur- en ruimtelijke beleid, wordt er met een integrale aanpak ook meer aandacht gegeven aan cultuurhistorie, aardkundige en archeologische waarden, recreatie en biodiversiteit – ook buiten de EHS. De provincie wil de gebiedsgerichte manier van werken verder stimuleren en houden sturing via een programmatische aanpak van waterprojecten.