3.2 Volkshuisvesting
Binnen het plangebied bevinden zich momenteel 186 zogeheten spaceboxen. Het betreft hier bouwwerken die door middel van tijdelijke vergunningen zijn gebouwd en hier 5 jaar mogen blijven staan. Dit betekent dat deze spaceboxen over enkele jaren weer verdwenen zullen zijn en dat er voor de studenten nieuwe woonruimte gezocht zal moeten worden. Voor 84 studenten geldt dit in 2010 al. De TU/e heeft het plan op het campusterrein huisvesting te kunnen bieden voor meer studenten. Dit zou in de vorm van een nieuwe woonbebouwing en, zo mogelijk, herontwikkeling van een bestaande bouwhoogtoren kunnen.
Met het oog op de toekomst en de ambities van (Brainport) Eindhoven is een krachtige impuls op het gebied van wonen voor (buitenlandse) studenten nodig. Het eerste probleem dat een nieuwkomer immers moet oplossen is het vinden van woonruimte. Het realiseren van aantrekkelijke, karakteristieke betaalbare huisvesting in de stad en op de campus TU/e voor meer buitenlandse en Nederlandse studenten is noodzakelijk.
Op 13 oktober 2003 is de intentieovereenkomst huisvestingsopgave (buitenlandse) studenten en short stayers van onderwijsinstellingen ondertekend door de gemeente Eindhoven, Woonbedrijf, Vestide, Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen. Reden was dat vraag en aanbod onvoldoende op elkaar aansloten en dat er een forse uitbreiding van het aantal kamers noodzakelijk was. Hierbij ging het niet alleen om studentenkamers, maar ook om een toenemende behoefte aan (gemeubileerde) wooneenheden voor short stayers. De intentieovereenkomst had een looptijd tot en met 2007. De belangrijkste conclusies uit de gezamenlijke evaluatie in 2008 zijn:
- Het kamertekort voor de reguliere student is niet alarmerend. Door de realisatie van 1115 (tijdelijke en permanente) eenheden is dit kamertekort behoorlijk terugdrongen. Dit komt ook naar voren uit het onderzoek dat de gemeente en Woonbedrijf in 2006 gezamenlijk hebben laten uitvoeren naar de woonwensen en behoeften van de Eindhovense student. Het tekort aan kamers is verschoven van kwantitatief naar kwalitatief en doet zich vooral voor in het aanbod van zelfstandige woonruimte.
- Het tekort aan (gemeubileerde) wooneenheden voor short stayers is nog onvoldoende teruggedrongen. De TU/e en Fontys Hogescholen geven aan dat door verdere internationalisering van het hoger onderwijs het aantal internationale studenten de komende jaren alleen nog maar zal groeien. De huisvesting voor internationale studenten moet dan ook verbeterd worden.
Voor de komende jaren is er een drietal opgaven:
-
1. In de afgelopen periode is het nijpende tekort voor studenten opgelost, dit is voor een groot gedeelte gebeurd door tijdelijke oplossingen (onder andere COA-eenheden Karel Martelweg, spaceboxen TU/e-terrein en inzet van woningen in de integrale wijkvernieuwingsgebieden). Na 2010 moeten deze tijdelijke oplossingen worden vervangen door permanente huisvesting. Hierbij gaat het om circa 400 wooneenheden.
-
2. Studenten willen steeds vaker geen kamer, maar een zelfstandige woonruimte (eigen douche en keukenvoorziening). Deze kwalitatieve vraag zal om aanpassingen vragen.
-
3. Er is een tekort aan gemeubileerde wooneenheden voor short stayers. Er kan niet meer worden volstaan met het omzetten van reguliere wooneenheden naar short stay. Hier is een extra inspanning noodzakelijk. In het kader van ‘Eindhoven Brainport’ komen er ook steeds meer kenniswerkers naar Eindhoven. Hierdoor is er ook behoefte aan meer 2-kamerappartementen en hotelachtige voorzieningen/faciliteiten.
Voor de nadere uitwerking van bovenstaande opgave wordt een tweetal convenanten opgesteld en wordt de samenwerking gezocht met diverse partijen zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen en werkgevers.
Programma /actiepunten 2010-2015
Opstellen van een convenant studenten/jongerenhuisvesting (2009-2012). In het convenant worden afspraken gemaakt over (ongemeubileerde) huisvesting voor reguliere studenten. Aandachtspunten zijn:
- de verschuiving van een kwantitatieve naar een kwalitatieve vraag;
- de opgave om tijdelijke huisvesting te vervangen door permanente huisvesting.
- Opstellen van een convenant buitenlandse studenten en kenniswerkers (2009-2012). Er is een tekort aan gemeubileerde eenheden/appartementen voor buitenlandse studenten en kenniswerkers. Hiervoor is een extra inspanning nodig. Door alle partijen wordt de urgentie van deze problematiek gedeeld. Twee sporen worden hiervoor uitgezet:
- het formeren van een ‘actieteam’ voor de korte termijn;
- het opstellen van een convenant short stay/kenniswerkers 2009-2012.