direct naar inhoud van 4.2 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Bedrijventerrein GDC-Noord 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80040-0303

4.2 Bedrijven en milieuzonering

4.2.1 Algemeen

Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt een milieuzonering gehanteerd. Hiermee wordt gewaarborgd dat er een voldoende ruimtelijke scheiding aanwezig is tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woongebieden. Om de milieuzonering hanteerbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van de bedrijvenlijst zoals die is opgenomen in het VNG-brochure “Bedrijven en milieuzonering” (2e druk, 2001). Inmiddels zijn er twee recentere uitgaven van de VNG-brochure verschenen. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het bestemmingpsplan 'Bedrijventerrein GDC-Noord' is in dit bestemmingsplan van de uitgave van 2001 uitgegaan.

4.2.2 Bestaande bedrijvigheid

Binnen de grenzen van het plangebied bevinden zich momenteel bedrijfsmatige activiteiten waarvoor een milieuvergunning of melding is afgegeven. In onderstaande tabel zijn de bestaande bedrijfsactiviteiten opgenomen, evenals de omvang van de daarbij behorende milieuzones (conform het VNG-boekje “Bedrijven en milieuzonering” 2e druk, 2001).

Tabel 4.1 Bestaande milieuvergunnings- en meldingsplichtige bedrijven GDC-Noord (d.d. mei 2007)

Bedrijf   Adres   SBI-code   Omschrijving SBI-code   Categorie   Maximale afstand  
TNT Logistics BV   De Schakel 40   6323   Overige dienstverlening tbv vervoer (kantoren)   3   100  
Bestcom   De Schakel 9-11   6323   Overige dienstverlening tbv vervoer (kantoren)   2   30  
Scania Beers BV   Mispelhoefstraat 10   501
502
504  
Handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven   2   30  
Leeuwerik Plaat BV   Weijerbeemd 6   5153   Groothandel in hout en bouwmaterialen   3   50  
Jansen BV   Mispelhoefstraat 2   372.1   Puinbrekerijen en -malerijen v.c. < 100.000 t/j   4   300  
De Bont BV *   Mispelhoefstraat 2b   4523.1   Bouwbedrijven en aannemersbedrijven met werkplaats (geen bedrijfsmatige activiteiten; geen dossier aanwezig)   3   50  
Razob/Essent *   Weijerbeemd 4   9000.3   Composteerbedrijven, gesloten inrichting   3   100  
BOR   Mispelhoefstraat 12   6024   Goederenwegvervoerbedrijven (zonder schoonmaken tanks)   3   100  
Formule I   Achtseweg Noord 7   641   Post- en koeriersdiensten   2   30  
Raccordement   Mispelhoefstraat   601   Rangeerterrein, overslagstation spoorwegen   4   300  
Scouting   Mispelhoefstraat 26   9133.1   Buurt- en clubhuizen   3   50  
Van Gansewinkel   Achtseweg Noord 33   9000.3   Vuiloverslagstations   4   300  

* Activiteit is momenteel beëindigd

De gemeente Eindhoven stuurt op de ontwikkeling van bedrijventerreinen met een eigen profiel, waarbij de insteek is dat elk bedrijf zoekt naar een locatie die het beste past bij de bedrijfsvoering. Ten tijde van de vaststelling van het vigerende bestemmingsplan bevonden zich reeds enkele industriële handelsbedrijven op GDC. Deze bedrijven zijn planologisch ingepast. Uiteindelijk wordt ernaar gestreefd elk bedrijf op de juiste plek te situeren.

Ook buiten het plangebied bevinden zich bedrijven met een milieuvergunning, zoals MCB Nederland BV en Hoek Loos Medical BV. De milieuzonering van deze bedrijven blijft buiten de grenzen van GDC-Noord. Deze bedrijven zijn daarom niet meegenomen in voorliggend bestemmingsplan.

4.2.3 Lijst van bedrijfsactiviteiten

De indeling van de bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten is vastgelegd in de Lijst van bedrijfsactiviteiten. Deze staat is gebaseerd op voornoemde lijst “bedrijven en milieuzonering”
(2e druk, 2001) van de VNG. In deze staat worden bedrijfsactiviteiten ingedeeld in een zestal categorieën met toenemende potentiële milieuemissies. Op grond van deze staat kan een beleidsmatige selectie worden gemaakt van de op het plangebied toe te laten bedrijfsactiviteiten. De bedrijven zijn op basis van de Standaard Bedrijfs Indeling (SBI-codes) in deze staat gerangschikt. Per bedrijfsactiviteit is voor elk ruimtelijk relevante milieucomponent (geur, stof, geluid en gevaar) een richtafstand aangegeven die in beginsel moet worden aangehouden tussen een bedrijf en milieugevoelige objecten (woningen) om hinder en schade aan mensen binnen aanvaardbare normen te houden. Bij het bepalen van deze richtafstanden zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • het betreft 'gemiddelde' moderne bedrijfsactiviteiten met gebruikelijke productieprocessen en voorzieningen;
  • de richtafstanden hebben betrekking op de omgevingstype 'rustige woonwijk';
  • de richtafstanden bieden in beginsel ruimte voor normale groei van de bedrijfsactiviteiten.

De grootste afstand van de milieucomponenten vormt de indicatie voor de aan te houden afstand van de bedrijfsactiviteit tot een milieugevoelig object. Elk bedrijf c.q. bedrijfsactiviteit wordt in een bepaalde milieucategorie ingedeeld. De milieucategorie is direct afgeleid van de grootste afstand.

  • categorie 1: grootste afstand 10 meter;
  • categorie 2: grootste afstand 30 meter;
  • categorie 3.1: grootste afstand 50 meter;
  • categorie 3.2: grootste afstand 100 meter;
  • categorie 4.1: grootste afstand 200 meter;
  • categorie 4.2: grootste afstand 300 meter;
  • categorie 5.1: grootste afstand 500 meter;
  • categorie 5.2: grootste afstand 700 meter;
  • categorie 5.3: grootste afstand 1.000 meter;
  • categorie 6: grootste afstand 1.500 meter.

De genoemde afstanden betreffen de gewenste afstand tot een rustige woonwijk.
Voor onderhavig plan is de Lijst van de VNG aangepast door de bedrijventypen die in het algemeen vanwege de aard van de activiteiten niet toelaatbaar worden geacht op een bedrijventerrein niet in de Lijst van bedrijfsactiviteiten op te nemen (bv. bioscopen, dierentuinen, sporthallen etc.). Daarnaast worden bedrijfstypen uitgesloten waarvan gesteld mag worden dat zij - gezien hun aard - niet in onderhavig plangebied thuishoren (bv. visserij- en visteeltbedrijven, aardolie- en gaswinning, etc.). Vervolgens is een selectie gemaakt van de bedrijven behorende tot de voor het plangebied, al dan niet met omgevingsvergunning, toegelaten milieucategorie (categorieën 1 t/m 4.2).

In de regels zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van het type bedrijvigheid en de milieucategorieën die zijn toegestaan op bedrijventerrein GDC-Noord. Tevens is in de regels een koppeling gelegd met de Lijst van bedrijfsactiviteiten die als bijlage bij de regels is gevoegd.

4.2.4 Toepassing op het plangebied GDC-Noord

Op het bedrijventerrein GDC-Noord worden in beginsel rechtstreeks toegestaan bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten met milieucategorie 3 of 4 zoals opgenomen in de Lijst van bedrijfsactiviteiten, voor zover de bedrijfsvoering past binnen de kaders van de bepalingen van het bestemmingsplan. Ook zijn toegestaan bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten met milieucategorie 1 of 2 zoals opgenomen in de Lijst van bedrijfsactiviteiten, voor zover het betreft reeds bestaande bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten. Nieuwvestiging van bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten met milieucategorie 1 of 2 zoals opgenomen in de Lijst van bedrijfsactiviteiten is in beginsel niet toegestaan. Deze bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten kunnen via een afwijking met een omgevingsvergunning worden toegestaan, indien zij gezien hun aard c.q. omvang toch niet wenselijk zijn in of nabij een woonomgeving.

Daarnaast zijn met een afwijking met een omgevingsbedrijven bedrijven toegelaten die niet op de lijst voorkomen doch die naar de aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met de bedrijven die zijn genoemd in de bedrijvenlijst onder de voorgeschreven milieucategorieën, voor zover passend binnen de kaders van de regels van voorliggend bestemmingsplan.

Op het bedrijventerrein zijn geluidzoneringsplichtige bedrijven niet toegestaan. Risicovolle inrichtingen zijn wel toegestaan. Dit past binnen het onlangs door de raad vastgestelde beleid Externe Veiligheid (zie paragraaf 4.10).

In tabel 4.2 is een samenvattend overzicht weergegeven van de afstanden van enkele bedrijfstakken die naar verwachting relatief veel zullen voorkomen op het GDC-Noord. Dit overzicht is uitdrukkelijk niet uitputtend en geeft slechts indicatieve afstanden aan, waarvan in specifieke gevallen in de milieuvergunning vanaf geweken kan worden.

Tabel 4.2 Indicatieve afstanden milieuzonering

SBI-code   Omschrijving   Geur   Stof   Geluid   Gevaar   Grootste afstand   Milieu categorie  
372   Afvalscheidingsinstallaties   200   200   300   50   300   4  
5157.2   Overige groothandel in afval en schroot   10   30   100   10   100   3  
9000.2   Vuilophaal- straatreinigingsbedrijven   50   30   50   10   50   3  
9000.3   Vuiloverslagstations   200   300   300   30   300   4  
6024   Goederenwegvervoerbedrijven   0   0   100   30   100   3  
6311.21   Laad- los en overslagbedrijven t.b.v. binnenvaart (containers)   0   10   300   50   300   4  
6311.22   Laad- los en overslagbedrijven t.b.v. binnenvaart (stukgoederen)   0   10   100   50   100   3  
6312   Veen- en pakhuisbedrijven, koelhuizen   30   10   50   30   50   3  

Binnen de plangrenzen van GDC-Noord bevinden zich thans ook woningen/kantoren aan de Mispelhoefstraat 2b, 2c, 6, 10, 16, 18 en 20. Deze woningen/kantoren zijn zowel in particulier als gemeentelijk eigendom en dienen te komen te vervallen. Een deel van de woningen is in eigendom van Beleggingsmaatschappij De Mispelaar B.V. en zal door deze partij tijdens de planperiode van dit bestemmingsplan worden gesloopt. Ook de gemeente Eindhoven zal de reeds in haar bezit zijnde woningen in deze periode slopen. Tevens heeft de gemeente in haar grondexploitatie voor GDC-Noord voorzieningen opgenomen ten behoeve van de verwerving en sanering van de overige particuliere woningen gedurende de planperiode.
Aan de westzijde van het plangebied bevinden zich een scoutinggebouw en een boerderij. Beide gebouwen zijn in dit bestemmingsplan positief bestemd voor niet milieugevoelige activiteiten.