direct naar inhoud van 2.2 Hoofdstructuur
Plan: Bedrijventerrein GDC-Noord 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80040-0303

2.2 Hoofdstructuur

GDC-Noord kent een opdeling in vijf zones. Deze zones zijn in weergegeven en onderstaand beschreven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0003.jpg"

Figuur 2.2 Zonering GDC-Noord

I Ecologische- en Groenzone

Op de overgang tussen de A2/A58 en GDC-Noord wordt een ecologische- en groenzone aangelegd van ruim 12 hectare. Hiervoor is een integraal inrichtingsplan gemaakt waarin de visie 'landschap volgend' is uitgewerkt. Gezien de maat en de schaal van de A2 die aan het GDC-Noord raakt, wordt de A2 gezien als een randweg in het landschap. De inrichting van de groene ruimte tussen het GDC-Noord en de A2 wordt opgepakt vanuit de richtingen en lijnen van het bestaande landschap. Er ontstaat hierdoor een getrapte groene ruimte met handhaving van bestaande boomstructuren die zorgen voor een natuurlijke verdeling van de ruimte. De groene ruimte heeft twee (functionele) zoneverdelingen, te weten: ecologische zone en groenzone.

Ia Ecologische zone

De ecologische zone is het gebied dat valt binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de voormalige Groene Hoofdstructuur (GHS). Het betreft de zone rondom Batadorp, in het noorden van het GDC-Noord. Dit gebied is aangewezen als 'leefgebied kwetsbare soorten en 'overig bos- en natuurgebied'. Dit gebied zal door Rijkswaterstaat, als onderdeel van het Tracébesluit, worden ingericht. Het maakt onderdeel uit van het inrichtingsplan van het GDC-Noord, doch niet van het bestemmingsplan. Tevens bevindt zich in het GDC-Noord, in de zuidwesthoek van het plangebied, langs de Mispelhoefstraat een klein boscomplex dat deel uitmaakt van de voormalige Groene Hoofdstructuur (GHS) met de status 'overig bos en natuurgebied'. In de nieuwe provinciale Verordening Ruimte, fase 1, is dit kleine boscomplex aangemerkt als Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit boscomplex blijft behouden en wordt in het GDC-Noord als ecologische zone aangemerkt en in het bestemmingsplan als 'natuur' bestemd.

lb Groenzone

De overige zone in het GDC-Noord wordt aangeduid als groenzone en vormt samen met de ecologische zone één geheel. De groenzone is met name van belang voor de waterbergingsopgave die ontstaat als gevolg van het toegenomen verhard oppervlak van het GDC-Noord. Tevens worden de bestaande bomen ingepast en biedt de groenzone ruimte om ecologisch en landelijk gezien meer waarde te creëren.

Voor de Ecologische- en Groenzone wordt voor beide functies de term 'groenzone' gebruikt. De ligging bepaalt de functionele onderverdeling.

II Recycling

Het noordelijke gedeelte van het GDC-Noord, aan weerszijden van de Achtseweg Noord en in de kom van de A2 en A58, is met grote kavels geschikt voor afvalverwerkende en recycling industrie.

III Centraal

Centraal in het gebied ligt een zone met grote kavels, bestemd voor opslag en logistiek; transport en distributie.

IV Mispelhoefstraat

Een zone die aansluit op de Mispelhoefstraat met kavels die juist kleiner zijn dan in het noordelijke gedeelte. Deze kleinere schaal sluit aan op de huidige meer kleinschalige bebouwing aan de Mispelhoefstraat (met uitzondering van TNT). Het is een zone met reeds gebouwde en “traditionele” bebouwing langs de Mispelhoefstraat.

V Spoorzone

Dit is de zone langs het spoor. De kavels in deze zone behoren tot de zones I t/m IV, maar hebben met elkaar gemeen dat één zijde van het kavel aan het spoor grenst en de andere zijde aan de hoofdontsluitingsweg of verkavelingsweg. Hieruit ontstaan andere randvoorwaarden voor de uitwerking van de gebouwen.
Naast het spoor ligt een raccordement. Op de kavels wordt ruimte gereserveerd om dit bestaande raccordement in de toekomst uit te breiden met nieuwe sporen, zodat gebruik van het spoor door de toekomstige bedrijven mogelijk wordt gemaakt.