direct naar inhoud van 3.6 Groen
Plan: Blixembosch Noordoost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80027-0501

3.6 Groen

De gemeenteraad heeft op 5 november 2001 het Groenbeleidsplan (GBP) 2001 vastgesteld. Dit beleidsplan geeft de hoofdlijnen weer van het gemeentelijke groenbeleid. Het is de richtinggevende basis voor een gebiedsgerichte planontwikkeling op lagere schaalniveaus. Gestreefd wordt naar een opwaardering van de groene ruimte in de stedelijke gebieden. Er wordt voorts ingespeeld op de toenemende behoefte om de natuur sterker te laten doorklinken in het ruimtelijke beleid. Gestreefd wordt naar een stad met een hoogwaardig groen woon- en werkklimaat. Het plangebied is aangeduid als ruimtelijke strategie; Multifunctioneel groen. Bebouwing is daarbij niet mogelijk tenzij zwaarwegende maatschappelijke belangen waarvoor alternatieven ontbreken en met toepassing van compensatie.

Multifunctioneel groen

Dit zijn aan de rand van de stad gelegen groengebieden met een uiteenlopende groenfuncties, gericht op relatief intensieve benutting van het landschap. Deze categorie is van bijzondere betekenis voor de stadsbewoners die er voor hun recreatiebehoeften op zijn aangewezen. Het beleid is er op gericht in deze gebieden het contact tussen de stedelingen en het landschap te versterken. Ook het aspect ''rust'' als tegenhanger voor de steeds drukker wordende stad vraagt de aandacht. Functies , die de rust verstoren dienen dan ook zoveel mogelijk vermeden te worden. Lawaaibronnen dienen voorkomen te worden en lawaaisporten dienen uitgesloten te worden.

Wijziging groenfunctie

Gelet op de realisatie van de woonwijk Blixembosch Noordoost en gelet op de groene omgeving met verbindingen in het groen (fietspad) zal de wijk worden opgevat als ' Stad, groen beeldbepalend'. Het gebied kan daarmee aansluiten op de hoofdgroenstructuur. Het beleid is er dan op gericht op het behouden en ontwikkelen van het groene imago.

In dat verband zal de volgende norm worden gehanteerd in het plangebied:

- 1 (gemeentelijke) boom per woning;

- 8 m2 groen per inwoner.

Dit uitgangspunt is vertaald in het stedenbouwkundig plan (DOSP).

Kapvergunningsbeleid

Het kapvergunningsbeleid is geregeld in de het Bomenbeleidsplan 2008 en Boswet. Voor het plangebied geldt de Boswet. Verwacht wordt dat maximaal 8,7 ha aan houtopstanden zal dienen te worden verwijderd. Voor de kap zal een aanvraag bij LASER, van de Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV, gedaan worden en zijn compenserende maatregelen noodzakelijk aan de hand van een bomeninventarisatie.

Monumentale en waardevolle bomen

Om inzicht te krijgen in de leeftijd en waarde van de bomen is een bomenonderzoek uitgevoerd.

De volgende bomen zijn ieder geval waardevol en blijven behouden (> 50 jaar) ; 4 solitaire zomereiken, bij school en bij fietspad Esperheide; Solitaire zomereik in bouwland ; Singel zware zomereiken in bouwland; Laantje van zomereik nabij huidige wal, Solitaire Zomereik nabij huidige wal. Twee oude platanen zullen vanwege de ophoging door de wal dienen te verdwijnen.

De monumentale bomen en waardevolle bomen staan niet vermeld op de lijst van de Bomenstichtingen en niet op de cultuurhistorische kaart van Provincie Brabant zoals hieronder weergegeven. Ook worden de solitaire bomen niet beschermd op grond van de Boswet, omdat de Boswet ziet op boomgroepen van 10 are of meer.

Omdat de gemeente belang hecht aan de bestaande boomgroepen zullen de monumentale en waardevolle boomgroepen zoveel mogelijk worden beschermd door ze te bestemmen als structureel groen (groenbestemming).

Boswet

In het plangebied is de Boswet van kracht. De Boswet is van toepassing op alle bossen en houtopstanden buiten de 'bebouwde kom', aangewezen in het kader van de Boswet, groter dan 1.000 m2 en rijbeplantingen van meer dan 20 bomen (artikel 5 lid 2 Boswet). Hieronder is een afbeelding opgenomen van de begrenzingen van het Boswet-gebied, zoals door Gemeente Eindhoven is vastgesteld. Te zien is dat het plangebied (rood omcirkeld) buiten de rode lijnen, dus in het Boswet-gebied, is gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80027-0501_0019.jpg"

Fig. Begrenzingen Boswet Gemeente Eindhoven

Er zullen in het plangebied bomen gekapt worden. Voor het kappen van die bomen geldt een meldingsplicht. Deze bomen zullen op basis van een herplantplicht binnen 3 jaar opnieuw worden ingepland. Hieronder (vertaling Boswet) wordt daarop specifieker ingegaan.

Groenkaders vertaald naar het plangebied

Om te komen tot een duurzame groene inrichting is een aantal nuanceringen en interpretatie van het Groenkaders op zijn plaats.

Norm 1-boom per woning in openbaar gebied

De norm van 1 boom per woning zal in hoofdzaak worden gerealiseerd op de voormalige en toekomstige wal. Aan deze norm zal na realisatie van het plan ruimschoots worden voldaan.

Norm 8m2 groen per inwoner

Gezien de grote groene plekken in het gebied zal de norm van 8m2 groen per inwoner ter plaatse geen probleem zijn. De woonwijk krijgt een groen karakter. Zowel in de groenvoorziening als in de woonstraten zullen bomen gepland worden. De wal zal een natuurlijk karakter krijgen. De wal wordt ingepland als bosplantsoen.

Grondwater en maaiveld verandering

Aandachtspunt is de mogelijke grondwaterverandering en maaiveldverandering. Dit kan gevolgen hebben voor de (in te passen) bomen. Bomen zijn in de regel niet bestand tegen deze veranderingen. Een Boomeffectanalyse kan hier inzicht in geven.

Ontsnipperingsmaatregelen ten behoeven van robuuste natuurzone

Vanuit de huidige wal is een groene verbinding (brug) voor zoogdieren over de Kennedylaan wenselijk richting Esp. Verder is ook een droge ecologische verbinding wenselijk richting Aanschotse Beemden en een nat/droge verbinding via Groote Beek naar Ekkersrijt. In het DOSP is de verbinding richting Esp opgenomen, maar niet de natte verbinding naar Ekkersrijt.

Het bestemmingsplan regelt een 'groene' fietsbrug niet, maar houdt met een toekomstige aanleg wel rekening door middel van de in het plan opgenomen bestemmingen.

Twee platanen

In het plangebied komen twee platanen voor. Er is onderzoek (Van Helvoirt Groenprojecten bv, Bomenonderzoek, Blixembosch, Gemeente Eindhoven, oktober 2009) gedaan naar het verplaatsen van deze twee bomen. Dit is geen uitvoerbare optie omdat de bomen slechts versleept kunnen worden over een maximale afstand van 100m. De twee bomen zijn met elkaar vergroeid waardoor de te verslepen afstand zeer beperkt is (p 27).

Vertaling Boswet

Binnen het plangebied is een inventarisatie gemaakt van de oppervlakte bos. De totale oppervlakte dat niet gehandhaafd blijf is 8,7 hectare. Hiervoor wordt een melding gedaan inzake Boswet en conform gecompenseerd door nieuwe aanplant van een zelfde oppervlakte bos. Een gedeelte daarvan wordt gecompenseerd op de nieuwe geluidswal in het plangebied en de overige te compenseren hectare wordt aansluiting gezocht bij het Vaarlese bos. Dit is een aaneengesloten gebied van ruim 100 hectare, gelegen op het Landgoed Gulbergen, tussen de Gemeenten Eindhoven, Geldrop, Mierlo, Helmond en Nuenen.

Volledigheidshalve wordt gemeld dat de oude waardvolle bomen en landschapselementen als vertrekpunt bij de stedebouwkundig plan zijn gehanteerd en derhalve ingepast worden.

De volgende gebieden zijn in het bestemmingsplan als groen bestemd:

- Eikenlaantje zuidzijde plangebied;

- Buitenzijde toekomstige wal;

- Voormalige wal en voorgestelde waterplas tot aan Eikenlaantje;

- Monumentale boom ter hoogte midden eikenlaantje;

- Monumentale bomenrij ter hoogte van midden eikenlaantje;

- Lage singel rond droge sloot parallel aan huidige wal;

- Monumentale bomen (4x) nabij school.