direct naar inhoud van 2.1 Historisch perspectief
Plan: Blixembosch Noordoost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80027-0501

2.1 Historisch perspectief

In 1920 werd Woensel met nog vijf andere dorpen tot de stad Eindhoven gevormd.

In Woensel-Noord was eind jaren '50, begin jaren '60 een zeer groot aantal onbebouwde terreinen gelegen. Deze terreinen kenden een dusdanige oppervlakte, dat hier nieuwe woonwijken met de daarbij behorende voorzieningen tot stand zouden moeten komen die het gezicht van het 'nieuwe Eindhoven' diende te vormen. Eind jaren '70 werd de woonwijk Achtse Barrier ontwikkeld, gevolgd door Acht en Blixembosch eind jaren '80.

De stadsbuurt Blixembosch is gebouwd op voormalige akkergronden en bestaat na gefaseerde nieuwbouwplannen van de Gemeente Eindhoven uit verschillende buurten. Hier lag vroeger het gehucht Aanschot, voorheen grondgebied van de Gemeente Son. Aan de gelijknamige weg door Blixembosch liggen nog enkele boerderijen.

De naam Blixembosch is al in 1390 vermeld. Hier lagen tot voor kort een boerderij en zandweggetje "Bliksembos". Toen de buurt gebouwd werd, koos men voor de chique spelling.

Blixembosch Noordoost maakt deel uit van Blixembosch dat is gelegen in het noorden van stadsdeel Woensel-Noord.

Blixembosch zelf wordt globaal omsloten door de volgende wegen:

- aan de noorzijde door de Rijksweg A58;

- aan de oostzijde door de J.F. Kennedylaan;

- aan de zuidzijde door de Hondsruglaan en Tempellaan;

- aan de westzijde door de een gedeelte van de Huizingalaan en het water de Groote Beek.


Hierna is een afbeelding opgenomen uit het bestemmingsplan ('moederplan') Blixembosch uit 1981 dat de basis vormde voor diverse uitwerkingen van het woongebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80027-0501_0002.jpg"

Bron: bestemmingsplan Blixembosch 1981, blz. 3

Tot de grenscorrectie van 1 april 1972 behoorde het gebied Blixembosch tot het grondgebied van de Gemeente Son en Breugel.