Gemeente Breda

Planteksten

Op deze pagina vindt u de planteksten behorende bij het plan Herziening diverse Locaties in Breda 2019.

Toelichting


 

Toelichting

 

 

 

HOOFDSTUK 1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding en doel

 

Dit bestemmingsplan heeft betrekking op diverse locaties welke verspreid in Breda gelegen zijn. Het betreft de volgende locaties:

 

  1. Tandartsenpraktijk aan de Brandebeemd 29 Breda;

  2. Commerciële functies in de plint van de Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 (hoek Ettensebaan-Tuinzigtlaan);

  3. woning aan de Dorstseweg 20;

  4. kantoor aan de Ginnekenweg 240;

  5. recreatiewoning aan de Rithsestraat 218;

  6. tweede bedrijfswoning aan de Wouwerbeekseweg 2;

  7. De invulling van de aanduiding ‘Maatvoering’ in bestemming ‘Bedrijventerrein’ van het bestemmingsplan ‘Park de Bavelse Berg’;

  8. Bedrijf aan de Takkebijsters 33;

  9. Bedrijf aan de Takkebijsters 48;

  10. De aanduiding 'bouwvlak' koppelen aan de bouwregels van de bestemming 'Woongebied' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind'.

  11. Reguliere bewoning van het pand aan de Anneville-laan 31;

  12. Bouwregels hoofdgebouw ter plaatse van een perceel aan de Vinkenweide.

 

 [image]

Ligging diverse locaties in Breda

 

Voor ieder van deze locaties is geconstateerd dat het vigerende bestemmingsplan niet in overeenstemming is met de feitelijke situatie of met de juridische situatie. Dit bestemmingsplan is er op gericht om aan die discrepantie een einde te maken.

 

1.2 Vigerend bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan voorziet in een aanvullende regeling ten aanzien voor de volgende vigerende bestemmingsplannen:

Locatie Bestemmingsplan Datum onherroepelijk

Brandebeemd 29 : Haagse Beemden 28.12.2012

Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 : Princenhage - Haagpoort 19.11.2014

Dorstseweg 20 : Bavel 26.11.2014

Ginnekenweg 240 : Ginneken 06.02.2013

Rithsestraat 218 : Buitengebied Zuid 2013, in werking 01.02.2017

Wouwerbeekseweg 2 : Buitengebied Oost, in werking 17.10.2017

Bestemming ‘Bedrijventerrein’ : Park de Bavelse Berg 01.07.2014

Takkebijsters 33 : Bedrijventerrein Moleneind 21.05.2009

Takkebijsters 48 : Bedrijventerrein Moleneind 21.05.2009

Bestemming 'Woongebied' : Buitengebied Teteringen, Hoeveneind 09.10.2014

Anneville-laan 31 : Ulvenhout 24.08.2011

Vinkenweide, naast nr. 12 : Heilaarpark 24.10.2012

 

1.3 Planvorm

Het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’ voorziet in een aanvullende bestemmingsplanregeling voor diverse locaties binnen Breda. Het plan is erop gericht om de vigerende bestemmingsplannen aan te vullen met een correctie. Per locatie blijft het vigerende bestemmingsplan van toepassing, met inachtneming van de correctie uit het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’.

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse

 

2.1 Inleiding

 

De planlocaties liggen verspreid in de gemeente Breda. Het betreft de volgende locaties:

  1. Tandartsenpraktijk aan de Brandebeemd 29 Breda;

  2. Commerciële functies in de plint van de Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 (hoek Ettensebaan-Tuinzigtlaan);

  3. woning aan de Dorstseweg 20;

  4. kantoor aan de Ginnekenweg 240;

  5. recreatiewoning aan de Rithsestraat 218;

  6. tweede bedrijfswoning aan de Wouwerbeekseweg 2;

  7. De invulling van de aanduiding ‘Maatvoering’ in bestemming ‘Bedrijventerrein’ van het bestemmingsplan ‘Park de Bavelse Berg’.

  8. Bedrijf aan de Takkebijsters 33;

  9. Bedrijf aan de Takkebijsters 48;

  10. De aanduiding 'bouwvlak' koppelen aan de bouwregels van de bestemming 'Woongebied' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind.

  11. De bestemming Maatschappelijk aanpassen naar Wonen ter plaatse van de Anneville-laan 31;

  12. Bouwregels hoofdgebouw ter plaatse van een perceel aan de Vinkenweide.

 

Hieronder wordt per locatie een korte beschrijving van de ligging gegeven. Tevens wordt aangegeven wat de reden voor de herziening is.

 

2.1.1 Ruimtelijke en functionele structuur

 

Locatie 01: Brandebeemd 29

  • De locatie ligt in de wijk Haagse Beemden.

  • Op 27 juni 1980 is een vergunning verleend voor het realiseren van een tandartsenpraktijk op de begane grond van het appartementencomplex aan de Brandebeemd 29, vergunningsnummer 69020.

  • In het geldende bestemmingsplan 'Haagse Beemden' heeft het gehele complex de bestemming Wonen.

Reden voor herziening: Binnen de huidige bestemming Wonen is het gebruik van de begane grond als tandartsenpraktijk niet toegestaan. Echter, er is geen aanleiding geweest om de tandartsenpraktijk weg te bestemmen en onder het overgangsrecht te brengen.

   

Locatie 02: Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 (hoek Ettensebaan-Tuinzigtlaan)

  • Het wooncomplex Campus Easy Street ligt in de wijk Prinsenhage.

  • Op 23 april 2010 heeft het college besloten om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan ten behoeve van de bouw van 246 appartementen, 120 studenteneenheden en commerciële ruimte (met uitzondering van detailhandel en horeca) op de begane grond aan de locatie, toen nog bekend als Tuinzigtlaan 14.

  • In het huidige bestemmingsplan 'Princenhage-Haagpoort' heeft de campus de bestemming Wonen.

Reden voor herziening: Binnen de huidige bestemming Wonen is het gebruik van de begane grond voor commerciële ruimte niet toegestaan. Echter, er is geen aanleiding geweest om deze commerciële ruimten (waaronder een tandartsenpraktijk) weg te bestemmen en onder het overgangsrecht te brengen.

 

Locatie 03: Dorstseweg 20

  • De locatie is gelegen aan de noordzijde van Bavel en maakt deel uit van een strook met woon/werk panden.

  • In het voorgaande bestemmingsplan ‘Herziening Bedrijventerrein De Bunder’ (1990) was de strook met bebouwing bestemd als Woondoeleinden waarbij een bedrijfsruimte is toegestaan.

  • Bij de actualisatie van het bestemmingsplan hebben de omliggende panden een woonbestemming gekregen en is de Dorstseweg 20 bestemd als 'Bedrijventerrein'.

Reden voor herziening: Er is geen aanleiding geweest om de bestemming van de Dorstseweg 20 aan te passen van Woondoeleinden naar Bedrijventerrein. Temeer nu de omliggende gelijksoortige panden hun woonbestemming hebben behouden.

 

Locatie 04: Ginnekenweg 240

  • De locatie is gelegen in de wijk Ginneken.

  • Op 3 december 2003 is een vergunning verleend voor het bouwen van een kantoor (nummer 240) en 2 appartementen (nummers 240A en 240B), vergunningskenmerk RME/2002/0024/10.

  • Tot 2013 was de bestemming van Ginnekenweg 240 “kantoor/detailhandel”.

  • In het geldende bestemmingsplan 'Ginneken' is de bestemming van het gehele pand aangepast naar de bestemming Wonen.

Reden voor herziening: Binnen de huidige bestemming Wonen is het gebruik van Ginnekenweg 240 (begane grond) als zelfstandig kantoor niet toegestaan. Echter, er is geen aanleiding geweest om het kantoorgebruik weg te bestemmen en onder het overgangsrecht te brengen.

 

Locatie 05: Rithsestraat 218

  • De locatie is gelegen in het buitengebied.

  • In het (voorgaande) bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid' zoals vastgesteld op 24 september 2009 en voor deze locatie onherroepelijk in werking getreden op 2 november 2011, was voor de locatie de bestemming Recreatie en de aanduiding 'bouwvlak' opgenomen.

  • Op 22 febrauri 2011 is vervolgens een huisnummer toegekend aan het adres Rithsestraat 218.

  • In het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid 2013' is dezelfde regeling uit het voorgaande bestemmingsplan overgenomen met de bedoeling de recreatiewoning consoliderend te bestemmen.

  • Gebleken is dat de bestemmingsregeling gebrekkig is en dat de aanwezige recreatiewoning ten onrechte niet planologisch is verankerd.

Reden voor herziening: Binnen het huidige bestemmingsplan is de aanwezigheid van de recreatiewoning niet toegestaan. Echter, er is geen aanleiding geweest om deze recreatiewoning niet planologisch op te nemen.

 

Locatie 06: Wouwerbeekseweg 2

  • De locatie is gelegen in het buitengebied.

  • Op 24 juli 1980 is een vergunning verleend voor het verbouwen van de boerderij tot twee woningen, vergunningnummer 137.

  • In het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Oost' is deze vergunde en gerealiseerde tweede (bedrijfs)woning niet opgenomen.

  • In het kader van de BAG-controle is aan het licht gekomen dat de legaal aanwezige tweede (bedrijfs)woning ten onrechte niet planologisch is verankerd.

Reden voor herziening: Binnen het huidige bestemmingsplan is de aanwezigheid van de tweede (bedrijfs)woning niet toegestaan. Echter, er is geen aanleiding geweest om deze tweede (bedrijfs)woning niet planologisch op te nemen.

 

Locatie 07: De aanduiding 'Maatvoering' in de bestemming 'Bedrijventerrein' van het bestemmingsplan 'Park De Locatie 07: Bavelsel Berg'

  • De aanduiding ligt over gronden die bestemd zijn om een modern-gemengde bedrijventerrein mogelijk te maken met het daarbij behorende robuuste natuur- en waterbergingsgebied.

  • Het terrein is gelegen in het gebied Integratie stad-land. In dit gebied moet sprak zijn van een wederzijdse versterking van de verstedelijking en de landschappelijke kwaliteit.

  • Deze versterking wordt onder meer bereikt door tussen de bedrijfspercelen een bestendige groenstrook aan te planten. Om te bereiken dat het gaat om bestendig groen moet deze groenstrook per bedrijfsperceel minimaal 5 meter breed zijn. Daarnaast moet de groenstrook bijdragen aan een inpassing van de ontwikkeling in de omgeving, daarom is de aanplant van gebiedseigen en opgaand groen wenselijk.

  • Om de aanleg van deze groenstrook planologisch te borgen is ter plaatse van diverse percelen op de verbeelding bij het bestemmingsplan een aanduiding opgenomen. Aan deze aanduiding moet vervolgens de verplichte groenstrook worden gekoppeld.

Reden voor herziening: de aanduiding op de verbeelding is onduidelijk en niet gekoppeld aan de vereiste verplichting om een groenstrook aan te planten. Zie onderstaande uitsnede van ruimtelijkeplannen.nl.

 

[image] 

Uitsnede ruimtelijkeplannen.nl ter plaatse van de aanduiding 'Maatvoering' binnen de bestemming 'Bedrijventerrein'

 

Locatie 08 en 09: Takkebijsters 33 en Takkebijsters 48

  • De locaties zijn gelegen op het bedrijventerrein Moleneind.

  • Aan de Takkebijster 33 bevindt zich al geruime tijd het bedrijf Ellmar gassen (voorheen Ypma).

  • Aan de Takkebijster 48 bevindt zich al geruime tijd (sinds 1984) het bedrijf Scott Specialty Gases Netherlands BV.

Reden voor herziening: Het geldende bestemmingsplan laat geen Bevi-bedrijven toe. Hierdoor zijn beide bedrijven onbedoeld niet (langer) positief bestemd.

 

Locatie 10: De aanduiding 'bouwvlak' in bestemming 'Woongebied' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind'

  • Aan het Hoeveneind zijn vijf Ruimte-voor-Ruimte woningen gebouwd, c.q. in aanbouw.

  • Vanwege de specifieke ligging van de woningen in het buitengebied en aan het Hoeveneind zijn er in het bestemmingsplan specifieke ruimtelijke en stedenbouwkundige randvoorwaarden gesteld. Door deze eisen te stellen kunnen de woningen worden ingepast zonder de kwaliteiten van het gebied aan te tasten.

  • Een van de manieren om de randvoorwaarden te borgen is door alle bebouwing (woning, bijgebouwen, overkappingen etc.) te centreren binnen de aanduiding 'bouwvlak'.

Reden voor repaparatie: Op de verbeelding is de aanduiding 'bouwvlak' opgenomen, in de bouwregels ontbreekt echter de bepaling dat alle bebouwing binnen de aanduiding 'bouwvlak' moet worden geplaatst. Hierdoor mag de bebouwing overal binnen de bestemming 'Woongebied' geplaatst worden, hetgeen hier niet wenselijk is gelet op de specifieke ligging van de woningen.

 

Locatie 11: Het pand aan de Anneville-laan 31

  • Het pand maakte voorheen deel uit van het postkantoor in Ulvenhout. Hiervoor behoorde het tot de landbouwschool.

  • Het totale pand heeft de bestemming Maatschappelijk.

  • Het deel aan de Anneville-laan 31 is sinds 1992 in gebruik als reguliere woning. Voor dit afwijkende gebruik is een omgevingsvergunning verleend.

Reden voor reparatie: Binnen de huidige bestemming Maatschappelijk is het gebruik van het pand aan de Anneville-laan 31 als reguliere woning niet toegestaan, terwijl dit pand al geruime tijd en met vergunning gebruikt wordt voor reguliere bewoning.

 

Locatie 12: Vinkenweide naast nr. 12

  • Het perceel maakt deel uit van de woningbouwontwikkeling Vinkenweide die mogelijk wordt gemaakt in het bestemmingsplan 'Heilaarpark'.

  • In het bestemmingsplan 'Heilaarpark' is de bouwregel opgenomen dat vrijstaande woningen op een afstand van minimaal 3 meter van de zijdelingse perceelgrenzen mogen worden gebouwd.

  • De woningbouw is nagenoeg volledig gerealiseerd en het betreffende perceel naast nr. 12 is een van de laatste bouwlocaties.

  • Het perceel is recentelijk verkocht en de bouwvergunning voor de woningbouw is verleend.

  • Bij inmetingen door de aannemer blijkt echter dat de kadastrale perceelsgrens 20 cm is verschoven, hierdoor komt de woning dichter op de perceelsgrens te liggen dan bestemmingsplantechnisch is toegestaan, te weten 2,80 in plaats van 3 m.

Reden voor herziening: Door de huidige onduidelijkheid over de kadastrale begrenzing van het kavel verkeert de eigenaar in onzekerheid over de bouw van de woning. De geringe verschuiving van de woning op het perceel, te weten 20 cm op een perceel van circa 15 m is in dit specifieke geval aanvaardbaar en leidt er niet toe dat er op het perceel en ter plaatse van de aangrenzende percelen geen sprake meer is van een goed woon- en leefklimaat. Onderhavig plan maakt het voor dit perceel mogelijk om de woning aan een zijnde 20 cm dichter naar de perceelsgrens te bouwen.

 

 

 

HOOFDSTUK 3 Beleid

 

3.1 Beleid en regelgeving

De beleidscontext voor het plangebied wordt gevormd door landelijke, provinciale en gemeentelijke beleidsrapportages.

 

Het onderhavige bestemmingsplan vult de vigerende bestemmingsplannen aan met een correctie. Per locatie blijft het vigerende bestemmingsplan van toepassing, met inachtneming van de correctie uit het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Iedere correctie komt voort uit een situatie die legaal tot stand is gekomen en ten onrechte niet planologisch is doorvertaald. Bij geen van de locaties is het wegbestemmen van de legale situatie aan de orde. Daarnaast ziet het onderhavige bestemmingsplan op een reparatie van een omissie tussen verbeelding en regels.

 

Er is dan ook geen sprake van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die getoetst moeten worden aan het vigerende beleidskader.

 

 

 

HOOFDSTUK 4 Doelstellingen van het bestemmingsplan

 

4.1 Doelstelling

Voor alle locaties geldt een zelfde doel; het in overeenstemming brengen van het planologische regiem met de feitelijke of juridische situatie, danwel de bestuurlijke besluitvorming.

 

  1. Tandartsenpraktijk aan de Brandebeemd 29 Breda;

  2. Commerciële functies in de plint van de Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 (hoek Ettensebaan-Tuinzigtlaan);

  3. woning aan de Dorstseweg 20;

  4. kantoor aan de Ginnekenweg 240;

  5. Recreatiewoning aan de Rithsestraat 218;

  6. tweede bedrijfswoning aan de Wouwerbeekseweg 2;

  7. De invulling van de aanduiding ‘Maatvoering’ in bestemming ‘Bedrijventerrein’ van het bestemmingsplan ‘Park de Bavelse Berg’;

  8. Bedrijf aan de Takkebijsters 33;

  9. Bedrijf aan de Takkebijsters 48;

  10. De aanduiding 'bouwvlak' koppelen aan de bouwregels van de bestemming 'Woongebied' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind';

  11. De bestemming Maatschappelijk aanpassen naar Wonen ter plaatse van de Anneville-laan 31.

  12. Aanpassing bouwregels ter plaatse van de Vinkenweide.

 

Locatie

Aanpassing

Locatie 1

Brandebeemd 29

 

De tandartsenpraktijk op de begane grond wordt positief bestemd.

Locatie 2

Vijfhagen 1 tot en met 386

 

Aanduiding 'Gemengd' opnemen

Locatie 3

Dorstseweg 20

 

Bestemming 'Bedrijventerrein' aanpassen naar de bestemming 'Wonen'

Locatie 4

Ginnekenweg 240

 

Het kantoor op de begane grond wordt positief bestemd.

 

 

Locatie 5

Rithsestraat 218

De functieaanduiding ‘recreatiewoning’ opnemen.

Locatie 6

Wouwerbeekseweg 2

In afwijking van lid 3.2, onder j. een tweede bedrijfswoning toestaan.

Locatie 7

'Park de Bavelsel Berg'

De aanduiding ‘Maatvoering’ in bestemming ‘Bedrijventerrein’ verduidelijken zodat duidelijk is dat ter plaatse van deze aanduiding de afstand van gebouwen tot de zijdelingse perceelsgrenzen minimaal 10 meter dient te bedragen en dat binnen deze strook van minimaal 10 meter een strook van minimaal 5 meter moet worden ingevuld met opgaand en gebiedseigen groen.

Locatie 8 en 9

Takkebijsters 33 en 48

Positief bestemmen van de beide Bevi-bedrijven en borgen dat (beperkt) kwetsbare objecten niet zijn toegestaan binnen de plaatsgebonden risicoafstand (PR10-6 contour).

Locatie 10

Bestemming 'Woongebied' in het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind'

 

In de regels van de bestemming 'Woongebied' opnemen dat uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bouwvlak' gebouwd mag worden.

Locatie 11

Het pand aan de Anneville-laan 31

Bestemming ‘Maatschappelijk’ aanpassen naar de bestemming 'Wonen'.

Locatie 12

Vinkenweide naast nr 12

Bestemming Woongebied, aanpassing afstand hoofdgebouw tot zijdelingse perseelsgrens.

 

HOOFDSTUK 5 Milieu

 

 

5.1 Milieuhygiënische aspecten

 

Voor het ontwikkelen en in stand houden van een leefbaar en duurzaam Breda dient bij ruimtelijke planvorming rekening gehouden te worden met de milieuhygiënische aspecten die door het plangebied en of de omgeving hiervan worden opgelegd. Door rekening te houden met deze aspecten kan een goed leefklimaat worden ontwikkeld. In dit hoofdstuk worden de verschillende milieuhygiënische aspecten die van belang zijn voor het plangebied nader toegelicht.

 

Het onderhavige bestemmingsplan vult de vigerende bestemmingsplannen aan met een correctie. Per locatie blijft het vigerende bestemmingsplan van toepassing, met inachtneming van de correctie uit het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Iedere correctie komt voort uit een situatie die legaal tot stand is gekomen en ten onrechte niet planologisch is doorvertaald. Bij geen van de locaties is het wegbestemmen van de legale situatie aan de orde. Daarnaast ziet het onderhavige bestemmingsplan op een reparatie van een omissie tussen verbeelding en regels. Op geen van de locaties worden nieuwe gevoelige functies toegestaan of worden nieuwe, ruimere bedrijfsactiviteiten toegestaan.

 

Er is dan ook geen sprake van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen waarbij milieuaspecten onderzocht moeten worden.

 

5.1.1 Externe veiligheid

 

Inleiding

Externe veiligheid richt zich op het beheersen van activiteiten die een risico voor de omgeving kunnen opleveren, zoals milieurisico’s, transportrisico’s en risico’s die kunnen optreden bij de productie, het vervoer en de opslag van gevaarlijke stoffen in inrichtingen. Bij de (her)inrichting van een gebied bepaalt de externe veiligheidssituatie mede de ruimtelijke mogelijkheden. Binnen het vakgebied externe veiligheid wordt er onderscheid gemaakt in drie soorten risicobronnen, namelijk transportroutes (weg, water en spoor), inrichtingen met gevaarlijke stoffen en buisleidingen waardoor gevaarlijke stoffen worden getransporteerd.

Bij ruimtelijke besluiten, op grond waarvan de bouw of vestiging van kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten wordt toegelaten moet onderzoek gedaan wor-den naar het plaatsgebonden risico en het groepsrisico van de aanwezige risico-bronnen.

 

Het plaatsgebonden risico (PR10-6) is een (berekende) afstand vanaf een risico-bron waarbinnen de kans om te overlijden vanwege een ongeval met de aanwe-zig gevaarlijke stoffen meer dan 1 op een miljoen jaar is. Binnen deze afstand mogen geen kwetsbare objecten aanwezig zijn of worden opgericht binnen het bestemmingsplan. Kwetsbare objecten zijn bijvoorbeeld grote kantoren, kinder-dagverblijven e.d.

 

Het groepsrisico is een berekende waarde die aangeeft of er mogelijk sprake is van veel slachtoffers bij een ongeval met gevaarlijke stoffen. Om het groepsrisi-co te berekenen is er inzicht noodzakelijk in de aanwezige populatie binnen het bestemmingsplan en de omgeving ervan. In de komende paragrafen worden de risico’s van de inrichtingen, de transportroutes en de buisleidingen toegelicht.

 

Het bestemmingsplan betreft de volgende 10 verschillende locaties:

  1. Tandartsenpraktijk aan de Brandebeemd 29 Breda;

  2. Commerciële functies in de plint van de Campus Easy Street, Vijfhagen 1 tot en met 386 (hoek Ettensebaan-Tuinzigtlaan);

  3. woning aan de Dorstseweg 20;

  4. kantoor aan de Ginnekenweg 240;

  5. Recreatiewoning aan de Rithsestraat 218;

  6. tweede bedrijfswoning aan de Wouwerbeekseweg 2;

  7. De invulling van de aanduiding ‘Maatvoering’ in bestemming ‘Bedrijventerrein’ van het bestemmingsplan ‘Park de Bavelse Berg’;

  8. Positief bestemmen reeds bestaand bevi-bedrijf aan de Takkebijsters 33;

  9. Positief bestemmen reeds bestaand bevi-bedrijf aan de Takkebijsters 48;

  10. De aanduiding 'bouwvlak' koppelen aan de bouwregels van de bestemming 'Woongebied' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind';

  11. De bestemming Maatschappelijk aanpassen naar Wonen ter plaatse van de Anneville-laan 31;

  12. Vinkenweide, afwijken van de bouwregels zodat de afstand van de woning tot de zijdelingse bouwperceelgrenzen minder dan 3 meter mag bedragen.

 

Op de locaties 7, 8, 9, 10 en 12 neemt de gemeente geen besluiten, op grond waarvan de bouw of vestiging van kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten wordt toegelaten (Bevi—bedrijven worden volgens Bevi niet beschouwd als (beperkt) kwetsbare objecten). Zodoende hoeft voor deze locaties geen onderzoek gedaan te worden naar het plaatsgebonden risico en het groepsrisico van de aanwezige risicobronnen.

 

Echter voor de locaties 8 en 9 moet er wel onderzoek gedaan worden naar het plaatsgebonden risico en het groepsrisico veroorzaakt door de Bevi-inrichtingen die dit besluit mogelijk maakt. Hieronder wordt het toetsingskader van de Bevi-inrichtingen, de transportroutes en buisleidingen toegelicht. Hierbij wordt aangeven welke locaties van toepassing zijn. Na het toetsingskader volgt per locatie een uiteenzetting van de risicobronnen.

 

Toetsingskader Bevi-bedrijven

Het Bevi (Besluit externe veiligheid inrichtingen) verplicht het bevoegde gezag Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro) afstanden aan te houden tussen gevoelige objecten c.q. (beperkt) kwetsbare objecten en risicovolle bedrijven. Het Bevi heeft onder meer tot doel om bij nieuwe situaties toetsing aan de risiconormen te waarborgen.

 

Het Bevi is van toepassing op vergunningsplichtige risicovolle bedrijven en de nabijgelegen al dan niet geprojecteerde (beperkt) kwetsbare objecten. In artikel 2, lid 1 van het Bevi is opgesomd wat wordt verstaan onder risicovolle bedrijven. Voor de toepassing van het Bevi, wordt een nieuw ruimtelijk besluit gezien als een nieuwe situatie.

 

Bevi-bedrijven

Om te bepalen of er in de directe omgeving bedrijven zijn gelegen waarop het Bevi van toepassing is, zijn het Register risicosituaties gevaarlijke stoffen (RRGS) en de professionele risicokaart geraadpleegd. In de nabijheid van het plangebied zijn de volgende inrichtingen gelegen die van invloed zijn op het plangebied:

  • “Scott Specialty Gases” aan de Takkebijsters 48 (locatie 9)

  • “Ellmar gassen BV” aan de Takkebijsters 33 (locatie 8)

Het invloedsgebied van Scott Specialty Gases bedraagt ca.150 meter en is niet over een van de andere 11 locaties gelegen. Ellmar gassen heeft geen invloedsgebied (zie verderop).

 

Toetsingskader Transport

Met het in werking treden van de Wet basisnet is ook Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt) in werking getreden. Beoordeling van de risico’s veroorzaakt door het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, water en de weg, vindt vanaf deze datum plaats aan de hand van het Bevt. Hierin zijn grens- en richtwaarden voor het plaatsgebonden risico, en richtlijnen voor de toepassing van de rekenmethodiek en de verantwoording van het groepsrisico opgenomen.

Vanaf het moment dat het Bevt in werking is getreden, moet voor sommige transportassen rekening worden gehouden met het plasbrandaandachtsgebied (PAG). Het PAG is het gebied tot 30 meter van de transportas waarin, bij de realisering van nieuwe kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten, rekening dient te worden gehouden met de effecten van een plasbrand. Voor bijvoorbeeld een rijksweg wordt de 30 meter voor het PAG gemeten vanaf de rechterrand van de rechterrijstrook. In het Bouwbesluit is beschreven aan welke voorwaarden het bouwen binnen een PAG moet voldoen.

 

Als binnen het invloedsgebied van een transportas nieuwe ontwikkelingen zijn voorzien en er een overschrijding van de oriënterende waarde van het groepsrisico of een significante stijging van het groepsrisico optreedt, dient bij de vaststelling van het ruimtelijke besluit, het groepsrisico te worden verantwoord. Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas.

 

Het Bevt is ook van toepassing op transportassen die niet onder het basisnet vallen. Het plaatsgebonden risico kan worden berekend of worden bepaald met toepassing van de vuistregels uit de Handleiding risicoanalyse transport (Hart). Ook hier gelden geen beperkingen voor ruimtegebruik voor het (plan)gebied dat verder ligt dan 200 meter van de transportas.

 

In de omgeving van het plangebied liggen de volgende relevante transportroutes:

  • B40 A16/A58: Knp. Princeville - afrit 15 (Rijsbergen) (locatie 2)

  • B38 A16: Knp. Zonzeel - afrit 17 (Prinsenbeek) (locatie 1)

  • B39 A16: afrit 17 (Prinsenbeek) - Knp. Princeville (locatie 1)

  • B110 A27: afrit 15 (Breda) - Knp. Annabosch (locatie 6 & 3)

  • B116: A16/A58: afrit 15 (Rijsbergen) - Knp. Galder (locatie 5)

 

Toetsingskader buisleidingen

Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) in werking getreden. Het externe veiligheidsbeleid voor buisleidingen is daarmee in lijn gebracht met het beleid voor inrichtingen en voor vervoer van gevaarlijke stoffen over weg, water en spoor. Er zijn geen invloedsgebieden van buisleidingen gelegen over de locaties. Deze categorie wordt daarom niet nader toegelicht.

 

Toetsing per locatie

 

Locatie 1 Tandartsenpraktijk aan de Brandebeemd 29 Breda;

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoorden van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

Locatie 2 Commerciële functies in de plint van de Campus Easy Street

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoor-den van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

Locatie 3 woning aan de Dorstseweg 20

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoor-den van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

Locatie 4 kantoor aan de Ginnekenweg 240

Deze locatie is niet gelegen binnen een invloedsgebied vanaf een transportroute (>4000 meter).

 

Locatie 5 Recreatiewoning aan de Rithsestraat 218

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoor-den van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

Locatie 6 tweede bedrijfswoning aan de Wouwerbeekseweg 2

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoor-den van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

Locatie 8 Ellmar gassen BV

Binnen deze inrichting is een gasflessendepot aanwezig met diverse gassen. In totaal kunnen hier, op basis van het RRGS, 21840 gasflessen opgeslagen worden. Voor deze inrichting gelden categoriale afstanden uit de regeling externe veilig-heid inrichtingen.

 

Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico van 10-6 per jaar bedraagt voor het gasflessendepot op basis van de regeling externe veiligheid inrichtingen 20 meter. Binnen deze afstand mogen er geen kwetsbare objecten aanwezig zijn en opgericht worden. Beperkt kwetsbare objecten mogen slechts opgericht worden wanneer hiervoor gewichtige redenen aangedragen kunnen worden.

 

Binnen de PR10-6 contour van Ellmar gassen BV zijn in de huidige situatie geen kwetsbare objecten aanwezig. Er wordt zodoende voldaan aan de norm voor het plaatsgebonden risico van 10-6 per jaar. Er is tevens een gebiedsaanduiding: “veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)” opgenomen in het bestem-mingsplan die het oprichten van kwetsbare objecten in de toekomst binnen deze contour onmogelijk maakt. Deze zone is groter dan de eigenlijke PR10-6 contour omdat deze afstand gemeten is vanaf de perceelsgrens en niet vanaf de installatie.

 

Groepsrisico

De regeling externe veiligheid inrichtingen legt voor deze categorie, vanwege de beperkte effecten op de omgeving, geen invloedsgebied op. Hierdoor is er geen sprake van een groepsrisico. Verantwoording is dan ook niet nodig.

 

Bestemmingsplanregeling Bevi-bedrijven

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft naar aanleiding van de zienswijze namens Scott Specialty Gases de bestemmingsplanregeling over de Bevi-bedrijven beoordeeld. Dit advies met kenmerk OMWB-EV19-0137 is op 15 november 2019 uitgebracht en is als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen.

 

Aangaande de bestemmingsplanregeling ter plaatse van locatie 8 komen zij met diverse aanbevelingen. Voor zover de aanbeveling niet is opgevolgd wordt hieronder aangegeven waarom niet.

 

Constatering en aanbeveling 3 - Gebiedsaanduiding: overige zone – 08

Geadviseerd wordt om de regels die gekoppeld zijn aan de aanduiding '"veiligheidszone - risicoafstand (PR10-6 contour)" onder te brengen bij de gebiedsaanduiding "veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)". Bij deze gebiedsaanduiding ontbreekt in het bestemmingsplan namelijk een aanduidingregel.

 

Reactie: Vanwege de uniforme opmaak van de reparatieregels en de technische (on)mogelijkheden is ervor gekozen om de regeling onder te brengen onder aan aanduidingsregel "overige zone - 08". In de regels hieronder is vervolgens duidelijk en expliciet de link gelegd met de gebiedsaanduiding "'veiligheidszone - risicoafstand (PR10-6 contour)".

 

Constatering en aanbeveling 1 - Gebiedsaanduiding: veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)

De gebiedsaanduidingen van locatie 08 en 09 overlappen elkaar. Geadviseerd wordt deze samen te voegen tot één contour om het overzichtelijk te houden.

 

Reactie: De gebiedsaanduidingen worden niet samengevoegd om duidelijk te maken tot hoe ver de plaatsgebonden risico-contour van ieder bedrijf apart rijkt. Indien deze aanduidingen samengevoegd worden is in het overlappende gebied niet meer exact te zien waar de plaatsgebonden risico-contour van het individuele bedrijf ligt.

 

Locatie 9 Scott Specialty Gases

Voor deze inrichting is een QRA opgesteld op 15 juli 2019. Deze QRA maakt als bijlage deel uit van de toelichting. Met het rekenprogramma Safeti-NL is een berekening gemaakt van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Hieronder zijn de resultaten hieruit weergegeven.

 

Plaatsgebonden risico

Hieronder op de afbeelding is de ligging van de plaatsgebonden risicocontouren weergegeven. Binnen de PR10-6 contour zijn er geen kwetsbare objecten gelegen. Er is tevens een gebiedsaanduiding: “veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)” opgenomen in het bestemmingsplan die het oprichten van kwetsbare objecten in de toekomst binnen deze contour onmogelijk maakt. Deze zone is groter dan de eigenlijke PR10-6 contour omdat deze afstand gemeten is vanaf de perceelsgrens.

 

 [image]

Figuur: weergave plaatsgebonden risicocontouren Scott

 

Groepsrisico

Om het groepsrisico te berekenen is de populatie binnen het invloedsgebied van Scott ingevoerd in de berekening. Deze opgestelde QRA (risicoberekening) is opgenomen als bijlage bij de toelichting.

Hierin staat specifieke informatie over de populatie binnen het invloedsgebied en de risico’s binnen de inrichting. Het invloedsgebied is het gebied tot de 1% letaliteitsgrens. Dit is de grens waarbinnen 1% van de aanwezige populatie kan komen te overlijden door een incident binnen de inrichting. Dit gebied is weergegeven in onderstaande figuur. Uit de berekening blijkt dat het risico op het overlijden van een groep van meer dan 10 personen door een incident bij Scott nihil is.

 

Het berekende groepsrisico is op basis van de feitelijke situatie beoordeeld. De feitelijke situatie is een reële weergave van de bestemmingsplancapaciteit. Er is in de huidige situatie geen sprake van een groepsrisico, grote verschuivingen hierin zijn niet waarschijnlijk. Indien er (beperkt) kwetsbare objecten opgericht gaan worden die nu niet in het bestemmingsplan passen dan is daar sowieso een omgevingsvergunning voor nodig en moet de verantwoordingsplicht doorlopen worden.

 

 

 

 

 

 

 [image]

Figuur: weergave invloedsgebied Scott

 

Locatie 11 Anneville-laan 31

Deze locatie ligt op ruime afstand van het spoor en basisnetroutes weg (>200 meter). Volgens het Bevt gelden geen beperkingen voor het ruimtegebruik voor het gebied dat verder ligt dan 200 m van de transportas. Voor het verantwoorden van het groepsrisico kan volstaan worden met het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaardverantwoording groepsrisico.

 

 [image]

Figuur: Weergave dichtstbijzijnde risicobron transport

 

 

 

Bestemmingsplanregeling Bevi-bedrijven

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft naar aanleiding van de zienswijze namens Scott Specialty Gases de bestemmingsplanregeling over de Bevi-bedrijven beoordeeld. Dit advies met kenmerk OMWB-EV19-0137 is op 15 november 2019 uitgebracht en is als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen.

 

Aangaande de bestemmingsplanregeling ter plaatse van locatie 9 komen zij met diverse aanbevelingen. Voor zover de aanbeveling niet is opgevolgd wordt hieronder aangegeven waarom niet.

 

Constatering en aanbeveling 3 - Gebiedsaanduiding: overige zone – 08

Geadviseerd wordt om de regels die gekoppeld zijn aan de aanduiding '"veiligheidszone - risicoafstand (PR10-6 contour)" onder te brengen bij de gebiedsaanduiding "veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)". Bij deze gebiedsaanduiding ontbreekt in het bestemmingsplan namelijk een aanduidingregel.

 

Reactie: Vanwege de uniforme opmaak van de reparatieregels en de technische (on)mogelijkheden is ervor gekozen om de regeling onder te brengen onder aan aanduidingsregel "overige zone - 08". In de regels hieronder is vervolgens duidelijk en expliciet de link gelegd met de gebiedsaanduiding "'veiligheidszone - risicoafstand (PR10-6 contour)".

 

Constatering en aanbeveling 1 - Gebiedsaanduiding: veiligheidszone – risicoafstand (PR10-6 contour)

De gebiedsaanduidingen van locatie 08 en 09 overlappen elkaar. Geadviseerd wordt deze samen te voegen tot één contour om het overzichtelijk te houden.

 

Reactie: De gebiedsaanduidingen worden niet samengevoegd om duidelijk te maken tot hoe ver de plaatsgebonden risico-contour van ieder bedrijf apart rijkt. Indien deze aanduidingen samengevoegd worden is in het overlappende gebied niet meer exact te zien waar de plaatsgebonden risico-contour van het individuele bedrijf ligt.

 

Conclusie verantwoording groepsrisico

Voor het totale plangebied kan voor de verantwoording van het groepsrisico voor alle risicobronnen gebruik gemaakt worden van het standaardadvies van de veiligheidsregio en de standaard verantwoording groepsrisico van de gemeente Breda. Deze documenten zijn als bijlage bij de toelichting opgenomen. De gemeente heeft de veiligheidsregio in staat gesteld advies uit te brengen, er is aangeven dat gebruikt gemaakt kan worden van het standaardadvies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOOFDSTUK 6 Juridische planbeschrijving

 

 

6.1 Hoofdopzet

 

6.1.1 Bestemmingsplan algemeen

Het bestemmingsplan bestaat uit planregels, een verbeelding, vergezeld van een toelichting. De planregels en de verbeelding vormen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. De verbeelding heeft de rol van visualisering van de bestemmingen. De planregels regelen hoe de betreffende gronden mogen worden gebruikt en bebouwd. De bestemmingen zijn zo opgenomen dat voldoende rechtszekerheid bestaat voor omwonenden en andere gebruikers van het gebied en de omliggende gebieden. In de toelichting is gemotiveerd waarom sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

 

In Nederland zijn regels vastgesteld voor de naamgeving, de opbouw van de planregels en hoe deze worden verbeeld. Dit wordt de zogenoemde Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) genoemd. Dit alles om alle bestemmingsplannen in Nederland beter te kunnen vergelijken en ze ook digitaal uitwisselbaar te maken. Per 1 januari 2010 is deze digitalisering verplicht. Onderhavig bestemmingsplan is opgesteld volgens deze landelijke richtlijnen en standaarden.

 

6.1.2 Indeling planregels

De juridische regeling bestaat uit vier hoofdstukken, te weten:

  • Inleidende regels;

  • Bestemmingsregels;

  • Algemene regels;

  • Overgangs- en slotregels.

 

Deze volgorde is gebaseerd op in indeling zoals deze is voorgeschreven in de SVBP.

 

In hoofdstuk 1 ('Inleidende regels') worden de in het bestemmingsplan voorkomende begrippen beschreven, die voor de leesbaarheid en de uitleg van het plan van belang zijn. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Daarnaast staat in dit hoofdstuk de wijze van meten, die aangeeft hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

 

In het volgende hoofdstuk ('Bestemmingsregels') wordt ingegaan op de bestemmingen en hun gebruik (zie paragraaf 6.3). Daarna volgt het hoofdstuk ('Algemene regels') waar wordt ingegaan op de algemene regels, zoals algemene ontheffingsregels, algemene wijzigingsregels en procedureregels die op vrijwel alle bestemmingen van toepassing zijn. Hoofdstuk 4 ('Overgangs- en slotregels') gaat in op het overgangsrecht voor bestaand gebruik en bouwwerken en de citeertitel van het plan, zoals die overgenomen moeten worden uit het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

 

6.2 Bestemmingen

Het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’ voorziet in een aanvullende bestemmingsplanregeling voor diverse locaties binnen Breda. Het plan is erop gericht om het vigerende bestemmingsplan aan te vullen met een correctie. In onderstaand overzicht wordt per locatie aangegeven welke aanduiding is opgenomen en op welke manier het geldende bestemmingsplan wordt aangepast.

 

Locatie

Aanpassing

Locatie 1

Brandebeemd 29

 

Het geldende bestemmingsplan wordt ter plaatse van de aanduiding "overige zone - 01" aangevuld, zodat op de begane grond van het wooncomplex ook een tandartsenpraktijk is toegestaan.

Locatie 2

Vijfhagen 1 tot en met 386

 

Het geldende bestemmingsplan wordt aangevuld met de aanduiding 'Gemengd' ter plaatse van "overige zone - 02" zodat ter plaatse van die aanduiding op de begane grond tevens dienstverlening, kantoren met een bruto vloeroppervlak van maximaal 500 m² en maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan. Hiermee is de reeds verleende vrijstelling planologisch verankerd en zijn de bestaande activiteiten (waaronder de tandartspraktijk) geborgd in het bestemmingsplan.

Locatie 3

Dorstseweg 20

 

De bestemming 'Bedrijventerrein' wordt ter plaatse van "overige zone - 03" gewijzigd naar de bestemming 'Wonen'.

Locatie 4

Ginnekenweg 240

 

Het geldende bestemmingsplan wordt ter plaatse van de aanduiding "overige zone - 04" aangevuld, zodat op de begane grond een kantoor is toegestaan.

 

 

Locatie 5

Rithsestraat 218

Ter plaatse van "overige zone - 05" de functieaanduiding 'recreatiewoning' opnemen.

Locatie 6

Wouwerbeekseweg 2

Het geldende bestemmingsplan wordt ter plaatse van "overige zone - 06" aangevuld met een positieve bestemming voor de tweede bedrijfswoning.

Locatie 7

'Park de Bavelsel Berg'

Het geldende bestemmingsplan wordt ter plaatse van "overige zone - 07" aangepast zodat duidelijk is dat ter plaatse van deze aanduiding de afstand van gebouwen tot de zijdelingse perceelsgrenzen minimaal 10 meter dient te bedragen en dat binnen deze strook van minimaal 10 meter een strook van minimaal 5 meter (gerekend van de zijdelingse perceelsgrens) moet worden ingevuld met opgaand en gebiedseigen groen.

Locatie 8 en 9

Takkebijsters 33 en 48

Het geldende bestemmingsplan wordt ter plaatse van "overige zone - 08" en "overige zone - 09" aangevuld met een positieve bestemming voor de beide bestaande Bevi-bedrijven en door de gebiedsaanduidingen "veiligheidszone - Bevi-bedrijf" en "veiligheidszone - risicoafstand (pr10-6 contour)" op te nemen met daaraan regels gekoppeld die borgen dat er binnen de plaatsgebonden risicoafstand (PR10-6 contour) geen (beperkt) kwetsbare objecten mogen ontstaan.

Locatie 10

Bestemming 'Woongebied' in het bestemmingsplan 'Buitengebied Teteringen, Hoeveneind'

Ter plaatse van de aanduiding "overige zone - 10" wordt de bestemming 'Woongebied' uit het geldende bestemmingsplan aangevuld met de bepaling dat bebouwing uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bouwvlak' mag worden gebouwd.

Locatie 11

Pand aan de Anneville-laan 31

Ter plaatse van de aanduiding "overige zone - 11" wordt de bestemming 'Maatschappelijk' aangepast naar de bestemming 'Wonen'.

Locatie 12

Vinkenweide naast nr 12

Ter plaatse van de aanduiding "overige zone - 12" wordt de afstand hoofdgebouw tot zijdelingse perseelsgrens aangepast.

 

 

 

HOOFDSTUK 7 Uitvoerbaarheid

 

 

7.1 Inleiding

Het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’ voorziet in een aanvullende bestemmingsplanregeling voor diverse locaties binnen Breda. Het plan is erop gericht om de vigerende bestemmingsplannen aan te vullen met een correctie. Per locatie blijft het vigerende bestemmingsplan onverkort van toepassing, met inachtneming van de correctie uit het bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’.

 

Het onderhavige plan ziet op de reparatie van omissies in de vigerende plannen, deze reparaties worden niet gezien als nieuwe ontwikkelingen.

 

7.2 Financiële haalbaarheid

De kosten voor het opstellen van onderhavig bestemmingsplan komen voor rekening van de gemeente Breda. Hiermee wordt het bestemmingsplan uitvoerbaar geacht.

 

Er bestaat op basis van het bovenstaande voor het onderhavige bestemmingsplan geen aanleiding tot

kostenverhaal middels een exploitatieplan. Gelet op het vorenstaande is er dan ook geen verplichting

om tegelijkertijd met dit bestemmingsplan een exploitatieplan op te stellen.

 

Enkele omissies hebben geleid en/of kunnen leiden tot verzoeken om tegemoetkoming in planschade Als gevolg van onderhavig bestemmingsplan is de tegemoetkoming in planschade anders dan in geld gecompenseerd, danwel is het planschaderisico afgewend.

 

 

 

HOOFDSTUK 8 Communicatie

 

 

8.1 Inleiding

In het bestemmingsplanproces bestaan diverse mogelijkheden tot communicatie. De voor dit voorliggende bestemmingsplan relevante communicatie wordt in dit hoofdstuk belicht.

 

 

8.2 Procedure

 

8.2.1 Vooroverleg

Het concept ontwerp bestemmingsplan ‘Herziening diverse Locaties in Breda 2019’ is op grond van artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening in het kader van het wettelijk vooroverleg toegezonden aan de volgende partijen:

  1. de provincie Noord-Brabant.

  2. Waterschap Brabantse Delta.

  3. Brandweer Midden- en West-Brabant.

 

Provincie Noord-Brabant

Geen opmerkingen.

 

Waterschap Brabantse Delta

Geen opmerkingen.

 

Brandweer Midden- en West-Brabant

De diverse locaties zijn getoetst aan het Beleid Bereikbaarheid en Bluswater. De verlengde Heistraat 10 dient binnen 200 meter een brandkraan van 90 m3/h te hebben maar gelet op de aanwezigheid op 60 m3/h en de aard van de bebouwing is dit voldoende. Met de overige locaties kon rechtreeks worden ingestemd.

 

8.2.2 Zienswijzen

Met de terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan (voor de duur van zes weken) is de formele vaststellingsprocedure gestart. Gedurende de periode van de terinzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling zienswijzen tegen het plan inbrengen. De zienswijzen zijn in het raadsvoorstel samengevat en van commentaar voorzien. Deze zienswijzen zijn beoordeeld op het feit of, en zo ja, in hoeverre het ontwerp aanpassing behoeft. Vervolgens heeft het college de raad voorgesteld het bestemmingsplan al dan niet gewijzigd vast te stellen.

 

8.2.3 Beroep

Na vaststelling wordt het plan voor de tweede maal zes weken ter visie gelegd. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien geen beroep wordt ingesteld, is het plan na deze onherroepelijk.